Turtuolių nuodėmklausys vargšams dalija alų ir viltį

Lenkas kunigas per šias Kalėdas, kaip ir kiekvieną dieną, rems ne visus. Jacekas Stryczekas padeda tik tiems žmonėms, kurie į skurdą pateko ne dėl tingumo ar girtuokliavimo, o dėl nepalankių aplinkybių.

Lenkijos kunigas J.Stryczekas žmonių dėmesio sulaukė ne tik gerumo akcijomis, bet ir savo neįprastais sumanymais – kartą klausėsi išpažinčių prie priekybos centro.
Lenkijos kunigas J.Stryczekas žmonių dėmesio sulaukė ne tik gerumo akcijomis, bet ir savo neįprastais sumanymais – kartą klausėsi išpažinčių prie priekybos centro.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-12-26 14:14, atnaujinta 2018-02-09 20:45

Kokią nuomonę susidarytumėte apie Kalėdų Senelį, kuris, apsilankęs varguolių prieglaudoje, dovanas dalintų tik kas trečiam žmogui? O jei dar paaiškėtų, kad minėtas dovanų dalintojas yra katalikų kunigas, kurio kolegos per Kalėdų mišias ragina mylėti visus ir padėti visiems be išimties?

Prieš šešiolika metų nusprendęs įkurti Kalėdų dovanų fondą „Pavasaris“, skirtą tiems varguoliams, kurie neprarado ryžto pozityviai pakeisti savo gyvenimą, lenkų kunigas J.Stryczekas iš pradžių sulaukė daug kritikos.

J.Stryczeko teiginiai, kad Dievas neliepia dalintis su visais, o turtuoliai yra verti kunigų paramos ne mažiau už vargšus, sukėlė net dalies dvasininkų pyktį.

Tačiau kritiką prislopino ir tai, kad, gavęs lenkų tikinčiųjų skundą, popiežius Pranciškus nenubaudė šio kunigo, bet paprašė atsiųsti pozityviai nusiteikusio varguolio adresą, kad galėtų suruošti kalėdinį siuntinį.

„Aš nepadedu gatvėje kaulijantiems išmaldos“, – spaudai pareiškė J.Stryczekas, taip nustebindamas ir papiktindamas dalį lenkų.

Pasipiktinusiųjų neapramino net kunigo paaiškinimas, jog kai kurie žmonės pinigų kaulija todėl, kad sąmoningai pasirinko varguolio vaidmenį, nes tingi dirbti, neturi valios ir užsispyrimo keistis.

J.Stryczekas nesmerkia požiūrio, kad visi varguoliai verti užuojautos ir meilės, tačiau asmeniškai padeda tiktai tiems, kurie nebenori būti varguoliai.

Taip nusprendė lankydamas parapijiečius ir pamatęs, kad gautą paramą dalis šeimų lengvabūdiškai iššvaisto.

Kunigas nutarė pirmiausia pasikalbėti su vargstančiais, išsiaiškinti jų požiūrį į gyvenimą, skurdo priežastis. Tada ėmė sudarinėti sąrašus tų, kurie į varganą padėtį pateko dėl šeimos narių mirties ar ligos, nelaimingo atsitikimo arba šiaip paslydę, bet neprarado ryžto keistis.

Informaciją su trumpu šeimos aprašymu ir pageidaujamais gauti daiktais kunigas ėmė ne tik kabinti bažnyčioje, bet ir nešti į įvairias įmones.

Pastarųjų kolektyvus ragino išsirinkti vieną pagalbos reikalingą šeimą ir paaukoti būtinų daiktų. Pirmais metais kalėdinę paramą (drabužių, batų, baldų, buitinės technikos) gavo trisdešimt šeimų. Dalis dovanomis apdalytų asmenų netrukus tapo kunigo pagalbininkais ir patys ėmė sudarinėti pagalbos vertų šeimų sąrašus.

Taip VšĮ „Pavasaris“ savo veiklą išplėtė visoje šalyje.

Praėjusiais metais Kalėdų dovanų akciją pinigais ar konkrečiomis dovanomis parėmė 530 tūkst. žmonių.

Keli garsūs sportininkai ir muzikantai nupirko visus konkrečios šeimos pageidaujamus daiktus, o daugumą dovanų supirko darbo kolektyvai arba šiaip draugų grupės.

Siekdamas užtikrinti finansinį „Pavasario“ stabilumą J.Stryczekas ėmė gilintis į verslo subtilybes, o vėliau sutiko būti verslininkų nuodėmklausiu.

Kunigas J.Stryczekas kritikams sakė, kad verslo atstovai Lenkijoje nemylimi ir jis jaučia pareigą užstoti neteisėtai skriaudžiamus.

J.Stryczekas tvirtina, jog Bažnyčia su žmonėmis kalba iš viršaus, pamokomai, o su verslininkais taip negalima, nes jie yra sėkmės lydimi žmonės ir nemėgsta pamokslavimo.

Kristus esą ne tik mylėjo vargšus, bet ir bičiuliavosi su turtuoliais, neliepė jiems atiduoti savo turto elgetoms.

„Man asmeniškai pinigai visiškai nesvarbūs, o bendraudamas su žmonėmis kreipiu dėmesį ne į jo piniginės svorį, o tik į tai, ar tas žmogus įdomus“, – tvirtino J.Stryczekas.

Kunigas mano, kad sovietmetis neišmokė lenkų padėti kitiems, nes tai buvo laikoma valstybės pareiga. Todėl ir dabar tautiečiai nenoriai prisideda prie pagalbos kitiems akcijų, nes mano, kad tai – vien valstybės ir turtingųjų prievolė.

Nenorą padėti neretai esą skatina ir pavydas, kad kitiems nesisektų geriau, o tai yra rimta nuodėmė, žalojanti vidinį žmogaus pasaulį.

J.Stryczekas kunigu tapti nutarė vėlokai – iš pradžių studijavo kalnakasybą. Visuomenės dėmesį atkreipė originaliomis akcijomis, pvz., pasistatė klausyklą prekybos centre ir sekmadieniais ėmė klausyti išpažinčių tų žmonių, kurie neina į bažnyčią.

Vėliau tautiečius šokiravo ėmęs dalinti alaus skardines bei duoną, apibarstytą pelenais.

Taip kunigas tikintiesiems siekė priminti, kad atėjo metas pasninkauti, o netikintiems norėjo pasakyt, jog gyvenimas yra labai trumpas ir trapus, tad aukoti jo vien linksmybėms neverta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.