Politologas: „Maskvos atsakas nestebina, bet neaišku, ką ji dar sugalvos“

Maskvos reakcija į JAV išsiųstus 35 Rusijos diplomatus yra visiškai tikėtina, tačiau Vašingtono atsakas į Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimų procesą yra pavėluotas. Taip teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Maskva kol kas elgiasi prognozuojamai – išsiuntė lygiai tiek pat diplomatų, kiek ir JAV.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Maskva kol kas elgiasi prognozuojamai – išsiuntė lygiai tiek pat diplomatų, kiek ir JAV.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 1:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:09 PM

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pranešė iš Maskvos išsiunčianti 35 JAV diplomatus. Taip šalis atsako į Vašingtono anksčiau paskelbtą sprendimą atšaukti tiek pat Rusijos diplomatų, dirbusių JAV, ir liepti apleisti du Rusijai priklausančius pastatų kompleksus.

Politologo teigimu, dar neaišku, kokių priemonių Maskva yra pasirengusi imtis ateityje, tačiau išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo galimybės į tai reaguoti bus ribotos.

– Ar tokio Rusijos atsakomojo žingsnio buvo galima laukti? lrytas.lt paklausė N.Maliukevičiaus.

– Tai yra visiškai tradicinė praktika. Taip ir būna: išsiuntus vienos šalies diplomatus išsiunčiami kiti. Rusijos reakcija šiuo atveju yra tokia, kokia ir turėjo būti. Manau, kad JAV prezidento administracija tokios ir tikėjosi.

Tiesa, išlieka klausimas, ar bus taikomas platesnis atsakas. Yra kalbų, kad būtų galima atimti vieną Amerikai priklausantį pastatą, kaip ir Rusija neteko Amerikoje.

Tokiuose diplomatiniuose karuose galioja pariteto principas – išlaikoma diplomatų ir diplomatinių pastatų skaičiaus lygybė. Bet reikia žiūrėti, ką Maskva papildomai sugalvos, nes nėra aišku, koks bus Rusijos atsakas.

– Kas laukia JAV ir Rusijos santykių, ypač žinant, kad po trijų savaičių Baracką Obamą Baltuosiuose rūmuose pakeis Donaldas Trumpas?

– Dabar visų dėmesys nukrypęs į D.Trumpą ir jo reakciją. Akivaizdu, kad Vladimiro Putino režimas laukia sausio 20-osios ir administracijos pasikeitimo.

Bet noriu atkreipti dėmesį, kad D.Trumpui, net ir norint, nebus lengva atšaukti ar keisti sankcijų, nes respublikonai JAV Kongreso nariai, tarp jų ir Lietuvoje ketvirtadienį apsilankę Lindsay Grahamas bei Johnas McCainas, deklaruoja, kad šios sankcijos yra per švelnios, jas reikia sugriežtinti.

– Kaip galima vertinti šį B.Obamos administracijos žingsnį skirti sankcijas už kibernetines atakas prieš JAV?

– Akivaizdu, kad tai pavėluotas ir daugiau simbolinis žingsnis. Manau, remiantis JAV žvalgybos bendruomenės vertinimu, galima spėti, kad Amerika sulaukė savo „elektroninio Perl Harboro“ – atakos kibernetinėje erdvėje.

B.Obamos administracija šitą ataką pramiegojo, nesugebėjo ilgą laiką reaguoti ir kontratakuoti. Tad šios sankcijos yra daugiau simbolinis pasitenkinimas.

– O gal toks JAV diplomatų išsiuntimas gali būti naudingas ir pačiam D.Trumpui – vietoj B.Obamos paskirtų pareigūnų jis galės skirti savo administracijos žmones?

– Manau, taip nederėtų vertinti, nes paprastai tokiuose diplomatiniuose karuose atšaukiami diplomatai, kurie yra susiję su žvalgybos užduotimi ir atlieka tokias funkcijas.

Atšaukimo principas paprastai nėra pagal tam tikrą politinę ar ideologinę liniją, nebent pats V.Putinas sugalvotų paruošti dirvą Amerikos ambasadoje Maskvoje naujiems D.Trumpo paskirtiesiems, bet tokia mintis būtų pernelyg didelis užmojis net ir aršiausiems V.Putino kritikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.