Rusija skelbia karą tabakui: rūkymas gali būti uždraustas visiems

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė neįtikėtinai griežtą būdą kovoti su rūkymu. Jeigu jis įsigaliotų, visiems po 2014-ųjų gimusiems rusams ateityje būtų draudžiama įsigyti tabako gaminių.

AFP/“Scanpix“ nuotr.<br>Rusijoje pastaraisiais metais griežtinti rūkymo draudimai, tačiau valdžia užsimojo šio žalingo įpročio atsisakyti visiškai.
AFP/“Scanpix“ nuotr.<br>Rusijoje pastaraisiais metais griežtinti rūkymo draudimai, tačiau valdžia užsimojo šio žalingo įpročio atsisakyti visiškai.
Rusijoje pastaraisiais metais griežtinti rūkymo draudimai, tačiau valdžia užsimojo šio žalingo įpročio atsisakyti visiškai.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje pastaraisiais metais griežtinti rūkymo draudimai, tačiau valdžia užsimojo šio žalingo įpročio atsisakyti visiškai.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2017, 10:34 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:24 AM

Kaip praneša šalies žiniasklaida, šį planą pasiūlė Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova, rašo „Lietuvos rytas“.

Neurologo išsilavinimą turinti politikė tikina, kad nėra tikslinga visišką tabako draudimą taikyti suaugusiesiems, jau turintiems žalingą įprotį.

Tačiau naujosios kartos ateitį dar galima išgelbėti. Todėl reikia griežtomis priemonėmis pasirūpinti, kad jaunieji rusai augtų be cigaretės ir negalėtų jokiais būdais įsigyti rūkalų.

Jei toks įstatymas galiotų ilgai, vieną dieną rūkymas būtų uždraustas visiems rusams.

Rusijoje svarstoma visiškai nauja kovos su rūkymu koncepcija.

Šis dokumentas ne tik nustato visišką tabako draudimą ikimokyklinio amžiaus vaikams, bet ir numato papildomų draudimų suaugusiesiems.

Siūloma uždrausti rūkyti ne tik visuomeniniuose pastatuose, bet ir butuose, viešojo transporto stotelėse, transporte ir net asmeniniuose automobiliuose, jei ten esama vaikų.

Jau dabar Rusijoje draudžiama rūkyti darbo vietose, autobusuose, traukiniuose, daugiabučių laiptinėse, ligoninėse ir aibėje kitų viešųjų vietų. Daugelio kitų draudžiamų vietų išvardijimas baigiasi išvada: rūkyti draudžiama visur, kur yra žmonių, nepritariančių rūkymui.

Gamybos srityje numatoma sugriežtinti darbo drausmę rūkaliams: bus galima ilginti darbo laiką prie jo pridedant jų rūkymo pertraukėlių trukmę.

Rusijos Federacijos sveikatos apsaugos ministerija siūlo kovoti ne tik prieš tabako gaminius, bet ir elektronines cigaretes, taip pat uždrausti kavinėse ir baruose siūlyti rūkyti kaljaną.

Remiantis kovos su rūkymu koncepcija, bus didinami tabako gaminių akcizai, nustatant minimalias rūkalų kainas, taip pat sugriežtintos šių prekių mažmeninės prekybos sąlygos.

Tabako gaminius bus leidžiama pardavinėti tik didesnėse nei 50 kv. metrų ploto parduotuvėse miestuose, o kaimo vietovėse – ne mažesnėse nei 25 kv. metrų parduotuvėse.

Ekspertų nuomone, dėl draudimo padidės tabako kontrabanda, kuri dabar sudaro 10 proc. bendros Rusijos tabako vartojimo apimties. Be to, smulkiojo ir vidutinio verslo plėtra bus apribota.

Pasitelkusi griežtas priemones Sveikatos apsaugos ministerija siekia tabako vartojimą Rusijoje iki 2025-ųjų sumažinti ketvirtadaliu.

Nors Rusijos Federacijos sveikatos apsaugos ministerijos koncepcija dar netapo įstatymu, bet jau atiduota vyriausybei, kad ji pritartų ir praktiškai įgyvendintų.

Tokiam griežtam įstatymui pritartų ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Sveiką gyvenimo būdą viešai skatinantis politikas yra pasisakęs prieš rūkymą.

Bet teisinių konsultacijų bendrovės „Garant“ ekspertė Julija Bereznikova prognozuoja, jog įstatymas sulauks atitinkamos reakcijos: nepamatuotai griežtas susidorojimas su rūkaliais baigsis masiniais draudimo pažeidinėjimais.

„Draudimo tikslas yra ideologiškai teisingas, bet jo laikymąsi būtų sunku užtikrinti“, – pripažino Rusijos Valstybės Dūmos Sveikatos komiteto narys Nikolajus Gerasimenka.

Dabar Rusijoje rūko 39 proc. gyventojų. Vyrų rūkalių skaičius vienas didžiausių pasaulyje – 60 proc. Traukiančių dūmą moterų yra kiek mažiau – apie 22 proc. Rusijos jaunimas pripažintas didžiausiais Rytų Europos rūkaliais – šalyje žalingą įprotį turi 27 proc. vaikinų ir 24 proc. merginų.

Dėl to kaltos ir žemos rūkalų kainos. Kai kuriose parduotuvėse cigarečių pakelį galima nusipirkti vos už 60 rublių (93 euro centus). Skaičiuojama, kad Rusijos cigarečių rinka yra verta daugiau nei 1,3 trln. rublių (20 mlrd. eurų.)

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet Rusijoje dėl rūkymo sukeltų ligų miršta apie 400–500 tūkst. žmonių. Mirusiųjų dėl rūkymo skaičius sudaro 17 proc. visų kasmet mirštančių žmonių. Tyrėjų nuomone, tai prisideda prie to, kad rusų gyvenimo trukmė yra viena mažiausių tarp visų posovietinio bloko šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.