Sirijos sukilėliai dalyvaus taikos derybose Astanoje

Sirijos sukilėlių grupuotės

Sausio 23 dieną Kazachstane vyks Sirijos taikos derybos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sausio 23 dieną Kazachstane vyks Sirijos taikos derybos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 2:40 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:43 AM

Šis pareiškimas yra svarbus postūmis Turkijos ir Rusijos pastangoms užbaigti jau beveik šešerius metus trunkantį karinį konfliktą Sirijoje.

Sausio 23-iąją Kazachstano sostinėje Astanoje prasidėsiančios derybos dėl Sirijos politinės ateities rengiamos gruodžio 30 dieną visoje šalyje įsigaliojus paliauboms.

Nepaisant pastarųjų dienų smurto suintensyvėjimo kai kuriuose neramiausiuose šalies rajonuose, paliaubų iš esmės laikomasi.

Sukilėlius palaikančios Turkijos ir Damasko režimo sąjungininkų Rusijos bei Irano organizuojami susitikimai Astanoje yra naujausias iš virtinės bandymų nutraukti 2011 metų kovą prasidėjusį brutalų konfliktą.

Šios šalys Sirijos konflikte ne vienus metus palaikė priešingas stovyklas, tačiau pastarosiomis savaitėmis ėmėsi beprecedenčio bendradarbiavimo, siekdamos sustabdyti kraujo liejimą.

Jei susitikimai Astanoje bus sėkmingi, jie gali atverti kelią naujoms Jungtinių Tautų deryboms dėl konflikto, kurios jau kitą mėnesį galėtų būti surengtos Ženevoje.

„Visos sukilėlių grupuotės vyksta į Astaną. Visi sutiko“, – sakė Mohammedas Alloushas, priklausantis sukilėlių grupuotei „Jaish al Islam“ („Islamo kariauna“).

„Astanoje vyks procesas, kurio tikslas – sustabdyti kraujo liejimą, už kurį atsakingi režimas ir jo sąjungininkai. Norime padaryti galą tokiems nusikaltimams“, – sakė jis.

Ahmadas al Othmanas iš Sultono Murado grupuotės naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad „sukilėlių grupuotės priėmė sprendimą vykti į derybas“.

Opozicijos ir režimo šaltiniai sakė, kad derybos „tikriausiai“ bus tiesioginės.

Keliuose Jungtinių Tautų organizuotuose derybų raunduose politinio konflikto sprendinio rasti nepavyko.

Astanos derybose bus laikomasi kitokio požiūrio – jose visas dėmesys bus skirtas išimtinai kariniams reikalams, o politinės diskusijos bus paliktos vasarį Šveicarijoje numatytoms deryboms, AFP sakė opozicijos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.