Lecho Walęsos sūnaus mirtis apnuogino šeimos žaizdas

Buvęs Lenkijos prezidentas praėjusią savaitę išgyveno netektį. Tačiau skausmas tuo nesibaigė. Valdančiuosius palaikanti žiniasklaida jį pliekė kaip nerūpestingą tėvą, neskyrusį dėmesio šeimai.

Tačiau moteris pasakoja, kad sutuoktinis paiso tik jauniausio sūnaus Jaroslawo nuomonės.
Tačiau moteris pasakoja, kad sutuoktinis paiso tik jauniausio sūnaus Jaroslawo nuomonės.
L.Walęsa su žmona Danuta turi aštuonis vaikus.
L.Walęsa su žmona Danuta turi aštuonis vaikus.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jan 23, 2017, 5:58 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:29 PM

Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa paprašė Gdansko medikų, kad jie neviešintų jo 43 metų sūnaus Przemeko mirties priežasčių.

Tačiau vietos žiniasklaida spėja, kad į 74 metų tėvą išoriškai panašiausias sūnus, trečiasis iš aštuonių eksprezidento vaikų, mirė padauginęs alkoholio.

Laidotuvių dieną dvejais metais vyresnis brolis Slawomiras dienraščiui „Superexpress“ išdavė, jog Przemekas pastaruosius ketverius metus turėjo problemų dėl besaikio alkoholio vartojimo.

Jokie medikai jam nesugebėjo padėti įveikti priklausomybę.

Tai daliai visuomenės buvo netikėta žinia, nes dar visai neseniai buvo skelbiama, jog Przemekas dirba pasienio tarnyboje, o degradavęs yra vienintelis L.Walęsos sūnus – Slawomiras.

Pastarasis daug metų niekur nedirbo, butą pavertė landyne, o žiniasklaidai gyrėsi, jog žmoną ir vaiką iškeitė į degtinę.

Ignoruodama šeimos gedulą, dešinioji, valdančiuosius palaikanti, žiniasklaida su pasimėgavimu ėmė vardinti L.Walęsos vaikų problemas, kaltindama buvusį Lenkijos prezidentą netikusiu savo vaikų auklėjimu ir nerūpestingumu.

Trijų laikotarpių išbandymai

Gdanskietis, ilgametis L.Walęsos šeimos draugas ir buvęs kaimynas Jozefas Dragonas žurnalui „Newsweek“ pareiškė, jog buvusio Lenkijos prezidento vaikams teko labai sunkūs išbandymai. O didžiausias sunkumas – tai, kad jų visų gyvenimą paženklino trys labai skirtingi laikotarpiai.

Iš gilaus kaimo į Gdanską atvykęs ir laivų statykloje elektriku įsidarbinęs L.Walęsa įsikūrė bendrabučio kambarėlyje. Sparčiai gausėjanti šeima vos sudurdavo galą su galu, o kas dvejus metus gimstantys vaikai turėjo miegoti ant grindų, pasitiesę čiužinius.

Vėliau gausiai šeimai buvo suteiktas 30 kvadratinių metrų butas, ir tik 1988 m. visi persikraustė į nusipirktą erdvų namą. Iš didelio skurdo vaikai staiga peršoko į gėrybių gausybės etapą.

Šeimos galva gavo Nobelio taikos premiją, o net jam sėdint kalėjime į namus ėmė plūsti pagalbos siuntiniai iš užsienio.

L.Walęsos vaikai į mokyklą nešdavosi pilnas kuprines neregėtų vakarietiškų saldumynų ir vaišino jais draugus.

Pastarieji bei mokytojai siekė L.Walęsos atžalų bičiulystės, todėl jiems nuolaidžiavo, pataikavo.

Tai ir sutrukdė L.Walęsos vaikams pasiruošti savarankiško gyvenimo sunkumams, juolab kad tėvo namie kaip ir nebuvo, o mama viena visų neįstengė kontroliuoti.

Dauguma vaikų metė pradėtas aukštąsias studijas ar net nestojo niekur, anksti sukūrė šeimas, skyrėsi, vėlėsi į skandalus ir net dabar nesugeba pragyventi be finansinės tėvo paramos.

Prislėgė tėvo šlovė

Walęsų šeima buvo gausiai apdovanota vaikais: pirmiausia gimė keturi sūnūs, o tada – keturios dukros. Tai, kad vaikus slėgė garsaus tėvo šlovės šešėlis, paliudijo keleto jų išpažintys.

Vyriausią dukrą Magdą jos mokytojai vadino talentingiausia iš L.Walęsos vaikų ir pranašavo jai baleto šokėjos karjerą.

Mergina teigė mačiusi, kad kai kurios draugės šoka ne prasčiau už ją, bet trenerės vis tiek visada labiausiai girdavo ir siųsdavo į įvairius pasirodymus būtent ją.

Magdai toks neobjektyvumas ėmė kelti vis didesnių abejonių dėl asmeninių gabumų. Mergina teigė dėl to išgyvenusi depresiją. Galiausiai balerinos bei gimnastės karjera baigėsi Magdai patyrus kelio traumą.

Dar didesnis menkavertiškumo jausmas mokykloje persekiojo vėliau alkoholiku tapusį Slawomirą. Vyriškis po daugelio metų viename interviu prisipažino, jog mokykloje jį nuolat kamavo abejonės dėl gabumų.

Po kiekvieno pasiekimo vaikinas nerimaudavo, kad visi laimėjimai yra tik dėl tėvo nuopelnų, o jis pats – nieko vertas, niekuomet nepasieksiantis tokios šlovės kaip tėvas.

Slawomirą kaimynai vadindavo pačiu gražiausiu Walęsų sūnumi, tačiau nesuprasdavo, kodėl jis yra linkęs į agresiją, nuolat veliasi į muštynes.

Vaikinas mėgavosi dideliu merginų bei draugų dėmesiu, nuolat šėlo diskotekose, bet metė mokslus Karo akademijoje, du kartus išsiskyrė ir, prasidėjus alkoholizmo problemoms, degradavo.

O po Przemeko mirties vienas jo buvęs klasės draugas prisiminė matęs, kaip berniukas apsiverkė per Pirmąją komuniją.

Komunijai pasiruošę vaikai tada esą iškilmingai stovėjo prie bažnyčios, bet atvykus L.Walęsai visi žmonės puolė prašyti jo autografo, pamiršę liūdnai stovinčius vaikus.

Vizažistė Maria į žurnalistų prašymą apibūdinti save pareiškė: „Esu legendinio žmogaus dukra, ieškanti kelio į savo legendą.“

Mergina kol kas labiausiai garsėja nenuilstamomis linksmybėmis Varšuvos diskotekose, o jos įkurta rūbų parduotuvė bankrutavo. Jos ketvirtį milijono zlotų (52,7 tūkst. eurų) siekiančias skolas sumokėti gavo tėvas.

„L.Walęsa niekada nemokėjo auklėti vaikų ir nebuvo atlaidus, nes pats buvo anksti netekęs tėvo.“ - J.Dragonas

Nesusitinka net per Kalėdas

Walęsų vaikai tėvų namuose kartu nebesusėda net per Kalėdas. O į jauniausios dukros Brygidos vestuves atvyko vos keli šeimos nariai ir nebuvo tėvo. Pastarasis nebebendrauja su dukra protestuodamas prieš tai, kad ji savo vyru išsirinko ateistą.

Į alkoholį įnikęs sūnus Slawomiras visiškai atsiribojo nuo šeimos, o pastaruoju metu taip elgėsi ir jau velionis Przemekas.

Religingam tėvui šoką sukėlė ir Marios pareiškimas, kad nebesilanko katalikų bažnyčioje – mat susidomėjo budizmu ir meditacija.

Ilgametis Walęsų šeimos draugas J.Dragonas tikino, kad L.Walęsa niekada nemokėjo auklėti vaikų ir nebuvo atlaidus, nes pats buvo anksti netekęs tėvo.

L.Walęsa yra konservatyvių katalikiškų įsitikinimų: mano, jog vyro pareiga yra uždirbti pinigus, o moteris turi gaminti valgį ir prižiūrėti vaikus. Pastariesiems nusikaltus L.Walęsą pagal senolių įprotį nieko nesiaiškindavo, bet visus išlupdavo diržu. Mušimo žymes pastebėdavo ir vaikų klasės draugai mokykloje.

Žmona Danuta teigia, jog vyras dabar vertina vienintelio jauniausio sūnaus Jaroslawo nuomonę. Pastarasis visiškai nevartoja alkoholio, baigė politikos mokslus JAV, sugrįžęs ėmė vadovauti tėvo biurui ir buvo išrinktas į Europos Parlamentą.

Prieš keletą metų Jaroslawas patyrė didžiulę avariją, paniro į komą, bet liko gyvas ir vėl aktyviai dalyvauja politikoje.

Neblogai tėvas sutaria ir su Bogdanu bei į jokius skandalus neįsivėlusia ir darniai santuokoje gyvenančia, religinga dukra Anna.

L.Walęsos žmona Danuta autobiografinėje knygoje prisipažino, kad laimingiausia buvo tada, kai vyras dirbo elektriku ir jie gyveno skurdžiai, bet kaip darni šeima. Vėliau vyro namuose beveik nebūdavo ir jai vienai teko auklėti vaikus.

Žmona skundėsi, jog net išėjęs į pensiją vyras visą dėmesį skiria sau, o ne vaikams, anūkams. Moteris knygoje retoriškai klausė: gal vaikų likimas būtų buvęs geresnis, jei vyras nebūtų pasukęs į politiką?

Vis dėlto buvęs prezidentas teisinasi, kad privalo važinėti po pasaulį ir skaityti paskaitas, kad taip uždirbtų pinigų vaikų šeimoms bei anūkams, kurie be jo pagalbos neišsiverčia.

Kai kurie Varšuvos sociologai įtaria, jog tokiu būdu L.Walęsa iš tiesų siekia ir toliau išsaugoti savo vadovavimą šeimai, kuri vis labiau byra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.