Stambule teisiami įtariamieji perversmininkai

F.Gulenas savo ruožtu jam metamus kaltinimus neigia.

Stambule pirmadienį prasidėjo kelių dešimčių turkų karių teismas dėl dalyvavimo žlugusiame puče prieš Turkijos prezidentą R.T.Erdoganą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Stambule pirmadienį prasidėjo kelių dešimčių turkų karių teismas dėl dalyvavimo žlugusiame puče prieš Turkijos prezidentą R.T.Erdoganą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2017, 3:38 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:25 PM

Prokurorai teigia, kad atsakovai liepos 15-osios naktį bandė perimti Stambulo Sabihos Gokcen oro uostą, kai susimokę kariškiai bandė nuversti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybę.

Griežtai saugomas posėdis prasidėjo teismo rūmuose Stambulo priemiestyje Silivri. 28 iš 62 įtariamųjų šiuo metu laikomi suimti, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkijos vadžia kaltina JAV gyvenančio musulmonų pamokslininko Fethullah Guleno judėjimo sekėjus mėginus įvykdyti perversmą, dėl kurio šalyje pradėtas negailestingas valstybinių institucijų valymas. Vyriausybė yra pavadinusi šį vajų pastangomis išnaikinti „virusą“.

F.Gulenas savo ruožtu jam metamus kaltinimus neigia.

Įtariamiesiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos pagal kelis kaltinimus, tarp jų jėgos panaudojimą bandant sugriauti konstitucinę tvarką ir „atimti įgaliojimus“ iš Turkijos parlamento bei vyriausybės, nurodė Anatolijos naujienų agentūra.

Kai kuriems įtariamiesiems, jei jie bus pripažinti kaltais, taip pat gresia iki 15 metų kalėjimo bausmės už „savanoriškai ar sąmoningai padedant grupuotei, nesant ginkluotos teroristinės organizacijos nariais“, pridūrė ji.

Bylą nagrinėjantis teisėjas sakė, kad kai kurie atsakovai pirmadienio posėdyje nedalyvavo, nes šiuo metu jie dalyvauja Turkijos kariuomenės operacijoje Sirijos al Babo mieste, pranešė privati naujienų agentūra „Dogan“.

Turkijos valdžia, vykdydama valymą po nepavykusio pučo, nuo pareigų nušalino ar atleido per 100 tūkst. žmonių, galimai turėjusių ryšių su perversmo organizatoriais.

Praėjusią savaitę R.T.Erdoganas pranešė, kad dėl galimų ryšių su F.Gulenu buvo areštuota apie 43 tūkst. žmonių. Tuo tarpu pirmųjų perversmininkų bylų nagrinėjimas dar tik prasidėjo, ir manoma, kad šis teismo procesas bus didžiausias per šalies istoriją.

Rytinio Turkijos Erzurumo miesto teismas sausio 5 dieną du kariuomenės pareigūnus nuteisė kalėjimo bausme iki gyvos galvos už jų dalyvavimą žlugusiame perversme. Jie buvo pirmieji asmenys, nuteisti šiame teismo procese.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.