Donaldo Trumpo darbų pradžią apkartino protestai

Pirmosios JAV prezidento Donaldo Trumpo dienos paženklintos naujų kivirčų. Kol šimtai tūkstančių protestuotojų smerkė jo išrinkimą, Baltieji rūmai apkaltino žurnalistus melo skleidimu.

D.Trumpas pirmąją savo kadencijos savaitę pradėjo pagyromis žvalgybos agentūroms, bet šimtai tūkstančių amerikiečių savaitgalį jį kritikavo moterų eitynėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pirmąją savo kadencijos savaitę pradėjo pagyromis žvalgybos agentūroms, bet šimtai tūkstančių amerikiečių savaitgalį jį kritikavo moterų eitynėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pirmąją savo kadencijos savaitę pradėjo pagyromis žvalgybos agentūroms, bet šimtai tūkstančių amerikiečių savaitgalį jį kritikavo moterų eitynėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pirmąją savo kadencijos savaitę pradėjo pagyromis žvalgybos agentūroms, bet šimtai tūkstančių amerikiečių savaitgalį jį kritikavo moterų eitynėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, „The Guardian“, „The New York Times“, „The Washington Post“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 24, 2017, 8:09 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:51 PM

45-uoju Baltųjų rūmų šeimininku tapęs D.Trumpas vakar pradėjo pirmąją savo darbo savaitę. Ją vainikuos pirmasis susitikimas su užsienio lydere – Jungtinės Karalystės premjere Theresa May.

Be to, 70 metų prezidentas ketina imtis ir savo pažadų. Pirmiausia – nušluoti savo pirmtako Baracko Obamos palikimą.

D.Trumpas pradėjo nuo B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos naikinimo, o vėliau ketina imtis pokyčių imigracijos ir prekybos politikos srityse.

Pirmąjį kadencijos savaitgalį paženklino ir neramumai. Baltieji rūmai aršiai neigė žiniasklaidos pranešimus apie pasižiūrėti inauguracijos ceremonijos atvykusių žmonių skaičių.

Be to, šeštadienį į gatves Vašingtone, kituose JAV miestuose ir net užsienyje išėjo 2 mln. protestuotojų, kurie surengė eitynes už moterų teises. Jose kritikos kliuvo ir naujajam JAV lyderiui.

Moterys išėjo į gatves

Vašingtone savaitgalį surengtose eitynėse apie pusę milijono žmonių protestavo dėl moterų teisių. Kituose JAV miestuose susirinko dar tiek pat žmonių, kurie reikalavo rasinės ir lyčių lygybės.

Moterų eitynės ne be reikalo sutapo su pirmąja D.Trumpo kadencijos diena – renginio organizatores papiktino jo ankstesni pareiškimai apie jam atleidžiamą priekabiavimą prie moterų ir varžovės rinkimuose Hillary Clinton įžeidimai.

„Neapykanta nepadaro Amerikos geresnės“, „Tyliai negrįšiu į šeštąjį dešimtmetį“, „Taip atrodo demokratija“ – tokius šūkius skanduojančios moterys žygiavo po tą pačią Nacionalinę alėją, kurioje vyko D.Trumpo inauguracijos ceremonija.

Renginyje dalyvavo ir garsios moterys. Įkvepiančias kalbas sakė aktorė Scarlett Johansson, dainininkės Alicia Keys ir Demi Lovato.

„Taip, aš esu pasipiktinusi. Tačiau negalime nusivilti – turime rinktis meilę“, – Vašingtone susirinkusiems protesto dalyviams kalbėjo popmuzikos žvaigždė Madonna.

Nors iš pradžių D.Trumpas nusistebėjo, kodėl protesto akcija surengta ne iškart po rinkimų, vėliau pripažino, kad moterys tam turi teisę.

„Taikūs protestai yra mūsų demokratijos išskirtinis bruožas. Nors aš ne visada jiems pritariu, pripažįstu, kad žmonės turi teisę išreikšti savo požiūrį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė prezidentas.

Protestai vyko ir kitose valstybėse. Tūkstančiai amerikietes palaikančių moterų susirinko Londono, Berlyno, Sidnėjaus, Paryžiaus ir kitų miestų gatvėse.

Pradėjo darbų savaitę

Po triukšmingo šeštadienio D.Trumpas sekmadienį pamėgino suvienyti amerikiečius.

Per pirmąjį savo viešą pasirodymą Baltuosiuose rūmuose prezidentas užtikrino dėl ryžto imtis darbų.

„Kaip jau minėjau savo inauguracijos kalboje, viskas sukasi ne apie partiją ar ideologiją. Svarbiausia yra šalis, mūsų šalis ir tarnyba amerikiečiams“, – sekmadienį kalbėjo D.Trumpas.

Šalies vadovas taip pat priėmė svarbiausių savo patarėjų priesaiką įspėdamas apie laukiančius sunkumus: „Tačiau tikiu, kad padedami Dievo mes atliksime savo darbą.“

D.Trumpas taip pat džiaugėsi gražiu jam skirtu B.Obamos laišku, kurį kiekvienas kadenciją baigiantis JAV prezidentas palieka savo įpėdiniui, tačiau atsisakė atskleisti, kas jame rašoma.

Savaitgalį prezidentas pažėrė ir daugiau pažadų.

D.Trumpas pranešė ketinantis susitikti su Kanados premjeru Justinu Trudeau ir Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto, kad aptartų Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį, kuri, pasak JAV lyderio, atima amerikiečių darbo vietas ir jas perduoda kaimyninėms valstybėms.

Kitoje kalboje, kurioje šeštadienį kreipėsi į Centrinės žvalgybos valdybos darbuotojus, D.Trumpas taip pat pažadėjo absoliučią paramą žvalgybos pareigūnams.

Tiesa, ir čia naujasis šalies vadovas nepraleido progos įkąsti žurnalistams – teigė, kad jie neteisingai rašė apie jo neigiamą požiūrį į JAV saugumo agentūras.

„Jie padarė taip, kad atrodytų, jog aš pykstuosi su žvalgybos pareigūnais, nors iš tikrųjų viskas yra priešingai.

Aš jus myliu, gerbiu. Nieko negerbiu taip kaip jūsų“, – kalbėjo D.Trumpas.

Tiesa, D.Trumpas per praėjusią savaitę surengtą pirmąją savo spaudos konferenciją pats lygino žvalgybos agentūras su nacių Vokietija, apkaltino nutekinus nepagrįstus kaltinimus dėl ryšių su Rusija aprašiusią pažymą, o socialiniame tinkle „Twitter“ žodį „žvalgyba“ net rašė su kabutėmis.

Painiava dėl minios

Šeštadienį prezidento administracija taip pat griežtai neigė žiniasklaidos pranešimus, kad šiųmetė inauguracija pritraukė kur kas mažiau žmonių nei prieš aštuonerius metus vykusi B.Obamos priesaikos ceremonija, kurią stebėjo 1,8 mln. žmonių.

D.Trumpui nepatiko, kad žurnalistai palygino dvi iš oro darytas Nacionalinės alėjos nuotraukas ir remdamiesi Vašingtono pateiktais oficialiais duomenimis pranešė, kad šiemet renginys sutraukė kelis šimtus tūkstančių žmonių.

Per susitikimą su CŽV atstovais D.Trumpas aiškino, kad žurnalistai, kuriuos jis pavadino nesąžiningiausiais žmonėmis pasaulyje, melavo apie minios dydį.

„Iš ten, kur aš stovėjau, man tai atrodė kaip 1,5 mln. žmonių minia“, – kalbėjo D.Trumpas.

Prezidento atstovas spaudai Seanas Spiceris vėliau taip pat teigė, kad šių metų renginys buvo rekordinis: „Tai buvo didžiausia inauguraciją stebėjusi žmonių minia. Taškas.“

Be to, iš pradžių pabrėžęs, kad niekas iki galo negali žinoti, kiek žmonių buvo susirinkę Vašingtone, vėliau jis minėjo, jog D.Trumpo palaikyti atvyko 720 tūkst. žmonių.

O D.Trumpo patarėja Kellyanne Conway sekmadienį pareiškė, kad jos kolega tiesiog pateikė „kitokius faktus“.

„Neįmanoma apskaičiuoti, kiek žmonių stovi minioje. Visi tai žinome“, – kalbėjo K.Conway.

Prezidentu džiaugiasi Izraelis

D.Trumpo inauguracija pasaulyje sutikta įvairiomis nuotaikomis, bet Izraelio valdžiai ji tapo ypač naudinga. Šalis pristatė planą pastatyti 600 namų izraeliečiams nausėdijose, kurios bus įrengtos palestiniečiams priklausančioje Rytų Jeruzalėje.

Izraelio politikai neslepia – jų sprendimą lėmė pasikeitusi JAV valdžia. „Žaidimo taisyklės pasikeitė, kai prezidento poste atsidūrė D.Trumpas. Mūsų rankos daugiau nėra surištos kaip tada, kai šalį valdė B. Obama. Galiausiai galime statyti, ką norime“, – teigė Jeruzalės mero pavaduotojas Meiras Turgemanas.

Ankstesnis JAV lyderis B.Obama aktyviai priešinosi Izraelio plėtrai į palestiniečių teritorijas, kuri, Jungtinių Tautų (JT) nuomone, prieštarauja tarptautinei teisei. Anksčiau premjeras Benjaminas Netanyahu atidėjo prieštaringai vertinamą sprendimą dėl nausėdijų statybų. Izraelį pristabdė ir JT Saugumo Taryboje priimta rezoliucija, reikalaujanti apleisti okupuotas teritorijas. Dėl šios rezoliucijos Izraelis ypač supyko ant Vašingtono, kuris atsisakė ją vetuoti.

Sekmadienį D.Trumpas telefonu kalbėjosi su B.Netanyahu ir aptarė Izraelio bei Palestinos konfliktą, Siriją, Iraną ir kitus klausimus. JAV prezidentas pokalbį pavadino „labai maloniu“, tačiau daugiau apie jį neatviravo.

Izraelio ir palestiniečių konfliktą nuraminti mėginančius diplomatus gąsdina ir D.Trumpo pasirinkimas į JAV ambasadoriaus Izraelyje postą. Nausėdijų statybas palaikantis Davidas Friedmanas neslėpė norintis gyventi ir dirbti Jeruzalėje. JAV ambasados perkėlimas į šį ginčytiną miestą išprovokuotų kitų Vašingtono sąjungininkų Viduriniuose Rytuose – Saudo Arabijos, Jordanijos ir Egipto – protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.