Donaldo Trumpo era: ne apokalipsė, o reikšminga pamoka

Galingiausios pasaulio valstybės prezidento pareigas pradėjęs eiti Donaldas Trumpas puolė ardyti savo pirmtako B.Obamos palikimo – nurodė atšaukti „Obamacare“ pramintą sveikatos apsaugos reformą ir JAV trauktis iš Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties.

D.Trumpo kartotą šūkį „Amerika pirmiausia!“ kai kas su nerimu sutiko ir Lietuvoje.<br>AP nuotr.
D.Trumpo kartotą šūkį „Amerika pirmiausia!“ kai kas su nerimu sutiko ir Lietuvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Laiko ženklai“

2017-01-26 08:01, atnaujinta 2017-04-11 11:04

Čia nėra nieko netikėta. D.Trumpas tai ir žadėjo, bet greiti sprendimai rodo, kad jis nusiteikęs vykdyti pažadus.

Per inauguracinę kalbą prezidentas irgi kartojo tai, ką sakė ir per rinkimų kampaniją. Pagrindinė mintis, kad JAV interesai jam bus svarbiausi ir jis vėl šalį padarys didžią, grąžins į ją darbo vietas, suvienys politiškai ir socialiai susipriešinusią visuomenę.

D.Trumpo kartotą šūkį „Amerika pirmiausia!“ kai kas su nerimu sutiko ir Lietuvoje. Baiminamasi, kad JAV nesustiprėtų izoliacionizmas, atsakomybės už saugumą pasaulyje nepakeistų pragmatiškas naudos ieškojimas, ne demokratijos vertybėmis, o ekonomine nauda grindžiami sandoriai.

Girdėti ir tokių nuogąstavimų: ar D.Trumpas, gerindamas santykius su V.Putinu, nepuls atšaukti sankcijų Rusijai, ar nesusilpnins NATO ryžto duoti atkirtį agresyviai Maskvos politikai?

Vakarų šalyse daugiau nerimaujama dėl galimos D.Trumpo protekcionistinės politikos, galinčios sukelti pirmiausia JAV ir Kinijos prekybos karą, pakirsti globalius laisvosios rinkos principus ir sukelti naują pasaulinę ekonominę krizę.

Be to, svarstoma, kad populistinė, prieš emigrantus nukreipta, priešiška globalizmui Vašingtono politika gali įkvėpti radikalias politines jėgas ir Vakarų Europoje.

Vis dėlto ar ne per didelės baimės akys tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje? Juk pats savaime D.Trumpo pažadas, kad jam bus svarbiausi JAV interesai, dar nežada didelių negandų europiečiams, taip pat ir lietuviams – juk Vašingtono ir Vilniaus interesai dažnai sutampa.

Regis, dar nėra pagrindo panikuoti ir dėl JAV vadovo palankumo Rusijai. Tikėtina, kad D.Trumpas norės parodyti sugebantis kalbėtis su V.Putinu, todėl retorika gali sušvelnėti, juo labiau kad ir Maskva, dedanti tam tikrų vilčių į D.Trumpą, matyt, stengsis jam įtikti, imsis diplomatinių mandagumo tūpsnių.

Tačiau ar tai pavojinga Lietuvai? Ramesnė tarptautinė atmosfera gali kiek susilpninti nesaugumo jausmą regione, kuris kenkia ir ekonominiams lūkesčiams, atbaido investuotojus, žinoma, jei neišsižadama kertinių vertybinių principų. Bet pavojus, kad D.Trumpas pasuks tokiu pavojingu demokratijai keliu, kažin ar didelis.

Europa yra svarbiausia JAV sąjungininkė, būtent transatlantiniu ryšiu nemažai grindžiama Vašingtono įtaka visam pasauliui, todėl nusigręžti nuo europinių reikalų ar iškeisti europiečių interesų į draugystę su Maskva negalės ir D.Trumpas.

Kita vertus, peržengti vadinamųjų raudonųjų linijų prezidentui neleis gerai subalansuota JAV valdžios sistema. NATO šalių saugumas, įskaitant ir Baltijos regioną, yra vienas svarbiausių JAV politikos principų.

Neatmestina, jog gali sumenkti Vašingtono parama Ukrainai, sumažėti dėmesys Krymo aneksijai ir Rusijos veiksmams Donbase, susilpnėti sankcijos Maskvai, bet politinė katastrofa, griaunanti visą europinio saugumo sistemą, nėra reali.

Tuo metu D.Trumpo siekis grąžinti darbo vietas į JAV, savo rinką ginant imtis protekcionizmo nebūtinai bus Lietuvai ekonomiškai žalingas.

Pavojingiausias būtų tik rimtas JAV ir Kinijos prekybos karas, galintis stabdyti pasaulinės ekonomikos atsigavimą ar net vėl įstumti ją į krizę. Bet verslininko patirties turintis D.Trumpas vargu ar taip rizikuos. Mojavimas kumščiais gali būti tik derybinių pozicijų stiprinimas siekiant kuo naudingesnių JAV verslui susitarimų.

Aišku, artimiausiu metu Lietuvos, kaip ir visos ES, verslui gali kenkti tvyrantis neaiškumas dėl D.Trumpo ekonominės politikos. Verslininkai lūkuriuos, neskubės investuoti. Bet doleris nesmunka, vadinasi, verslas neįžvelgia pavojingo ateities scenarijaus.

Dolerio stiprėjimas naudingas Lietuvos eksportui, nors didina daugiausia šia valiuta vertinamą žaliavų kainą. Darbo vietų grąžinimas į JAV, skatindamas vartojimą, leistų lietuviams daugiau eksportuoti į šią šalį, jei protekcionizmas nebūtų taikomas ir ES, o tokių požymių nematyti.

Pasauliui ypač svarbu stabilumas, o jam grėsmę gali kelti ne vien neprognozuojamas D.Trumpo elgesys, bet ir prieš jį nukreiptos JAV vykstančios protesto akcijos, raginimai skelbti apkaltą.

Beje, tai kiek primena visuomenės nuotaikas Lietuvoje prezidentu išrinkus R.Paksą.

Milijonus dolerių uždirbančios JAV kino, muzikos, pramogų verslo žvaigždės, kurios atvirai rėmė kandidatę į prezidentus H.Clinton, dabar baisisi D.Trumpą pasirinkusia tamsia ir atsilikusia Amerikos provincija, panašiai kaip vadinamasis Lietuvos elitas piktinosi runkeliais pramintais R.Pakso rinkėjais.

Bet tai – visuomenės supriešinimo kelias. Jau ne kartą buvo pabrėžta, kad D.Trumpo išrinkimas turėtų būti reikšminga pamoka Vakarų politiniam ir kitokiam elitui, kad pavojinga nepaisyti didžiulės paprastų rinkėjų armijos nuotaikų.

Kad ir kaip būtų, Lietuvoje irgi garsėja balsai, raginantys nepiešti apokaliptinių scenarijų pradėjus valdyti D.Trumpui. Ko gero, tai blaivus požiūris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.