Apsivalymas Kremliuje: ekspertams lipdomos šnipų etiketės

Pasaulio dėmesį prikaustė keisti įvykiai Rusijoje. Pastarąją savaitę sulaikyti ir tėvynės išdavyste apkaltinti svarbūs kibernetinio saugumo ekspertai. Kalbama apie naują valymą Maskvos saugumo struktūrose.

Rusijoje per tyrimą ieškant tėvynės išdavikų buvo sulaikyti keli kibernetinio saugumo ekspertai, tarp jų – ir du FST pareigūnus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje per tyrimą ieškant tėvynės išdavikų buvo sulaikyti keli kibernetinio saugumo ekspertai, tarp jų – ir du FST pareigūnus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“, „BuzzFeed News“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 28, 2017, 9:52 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:31 AM

Rusija paviešino žinią, kad buvo suimtas vienas kibernetinio saugumo įmonės „Kaspersky Lab“ vadovų Ruslanas Stojanovas.

Be to, paaiškėjo, kad paslaptingomis aplinkybėmis sulaikytas ir svarbus Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) kibernetinio saugumo ekspertas Sergejus Michailovas.

Jie kaltinami tuo, kad galbūt su JAV pasidalijo informacija apie Kremliaus kišimąsi į pernai lapkritį vykusius Amerikos prezidento rinkimus. Bet tokių pareigūnų – dar daugiau.

Staigus gerbiamų Rusijos kibernetinio saugumo ekspertų sulaikymas ir jiems mesti kaltinimai primena apsivalymą Kremliuje: bandoma valdžios struktūrose atsikratyti Vakarams simpatizuojančių asmenų ir įtariamų šnipų.

Kibernetinio saugumo ekspertai buvo sulaikyti 2016 metų gruodį, kai teisėsauga pradėjo vykdyti tyrimą ieškodama tėvynės išdavikų.

Kol kas nėra aiški tiksli suėmimo data, tačiau pastarąjį kartą R.Stojanovas ir S.Michailovas socialiniais tinklais naudojosi atitinkamai gruodžio 4 ir 5 dienomis.

Nors detalių apie paslaptingą gerbiamų ekspertų dingimą nedaug, nes jų bylas nagrinėja slaptas karinis tribunolas, šaltiniai tvirtino, kad S.Michailovas buvo suimtas per susirinkimą su kitais FST pareigūnais, o iš kambario išvestas su maišu ant galvos.

Kremliaus ruporas „Cargrad TV“, kuris dažnai kalba apie sąmokslo teorijas, S.Michailovą apkaltino tuo, kad jis priklausė programišių judėjimui „Anonymous International“, kuris Rusijoje žinomas dar ir kitu pavadinimu – „Šaltai Boltai“.

„Anonymous International“ žinomas dėl to, kad yra paviešinęs gėdingus asmeninius laiškus ir kitokią informaciją apie žmones, turinčius ryšių su Kremliumi.

Antai 2013 metais šis judėjimas iš anksto paviešino Rusijos prezidento Vladimiro Putino Naujųjų metų kalbą.

O kitąmet jie nutekino elektroninius laiškus, kuriuose atskleidė, kad vadinamąjį trolių fabriką – internete Kremliaus interesus ginančius darbuotojus – samdo V.Putino patikėtinis Jevgenijus Prigožinas.

„Cargrad TV“ spėliojo, kad šiai programišių grupuotei esą vadovauja JAV Centrinė žvalgybos valdyba, ir apkaltino S.Michailovą kūrus planus neteisėtai paveikti Rusijos rinkimų rezultatus.

Be to, S.Michailovas kaltinamas tuo, kad pranešė JAV pareigūnams apie Vladimirą Fomenką ir jo kompiuterinių serverių nuomos įmonę „King Servers“.

JAV kibernetinio saugumo ekspertai praėjusių metų rugsėjį patvirtino, kad tos įmonės paslaugomis naudojosi programišiai, įtariami vykdę Rusijos valdžios užsakymus.

Bet R.Stojanovas ir S.Michailovas – ne vienintelės apsivalymo Kremliuje aukos.

Paaiškėjo, kad buvo sulaikytas dar vienas FST pareigūnas – kartu su S.Michailovu dirbęs Dmitrijus Dokučiajevas.

O sausio 13-ąją buvo atleistas FST Informacinio saugumo centro direktorius Andrejus Gerasimovas, tariamai turėjęs ryšių su kibernetinio saugumo įmonėmis, tarp jų ir su „Kaspersky Lab“.

Pernai su Maskva ryšių turintys programišiai paviešino informaciją apie naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo tuometę priešininkę Hillary Clinton bei jos patikėtinius.

Maskva sulaukė kaltinimų dėl to, kad bandė paveikti JAV rinkimų rezultatus siekdama, kad būtų išrinktas palankiai apie V.Putiną kalbantis D.Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.