Svilinanti saulė tuoj palauš australus: kaitra pasieks ir 48 laipsnius

Kol Šiaurės pusrutulyje spaudžia šalčiai, Australiją svilina rekordinis karštis. Kai kuriose šalies vietose šeštadienį prognozuojama net 48 laipsnių kaitra, o dėl perkrovos didmiesčiai gali likti be elektros.

Rekordinio karščio išsekinti australai vėsinasi parkuose, bet oro temperatūra šį savaitgalį gali dar kilti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rekordinio karščio išsekinti australai vėsinasi parkuose, bet oro temperatūra šį savaitgalį gali dar kilti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 11, 2017, 9:00 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:45 AM

Sidnėjaus meteorologijos stotis pirmą kartą nuo 1859 metų, kai pradėti orų stebėjimai, vakar užfiksavo jau dešimtą dieną šią vasarą, kai oro temperatūra viršijo 35 laipsnius karščio.

Valdžia australus įspėja dėl pavojaus sveikatai ir krūmynų gaisrų pavojaus.

Daugiau elektros vėsinimuisi sunaudojantys žmonės taip apkrovė elektros tinklus, kad net keliems didmiesčiams gali nutrūkti elektros tiekimas.

Šią savaitę užfiksuoti jau keli temperatūros rekordai, bet valdžia įspėja, kad blogiausia – dar ateityje. Savaitgalį prognozuojama karščiausia vasario diena.

Vietiniai jau pripratę

Žemyno gilumoje įsikūrusiame Berdsvilyje temperatūra jau dvi savaites nenukrinta žemiau 43 laipsnių.

Bet populiaraus miestelio baro savininkas Benas Fullagaras tikina, kad gyventojai prie karščio jau pripratę.

„Sunkiausia tik pirma vasara, o vėliau pripranti. Svarbiausia, kad nėra drėgmės, tad karštį lengviau pakelti.

Skirtumą pajunti tik tada, kai naktimis kaitra nenuslūgsta“, – tikino australas.

Jo verslas klesti, nes bare palaikoma maloni 24 laipsnių vėsa. Tad vos pabaigę darbą žmonės užsuka čia atsivėsinti ir išgerti.

Tiesa, dėl svilinančio karščio be perstojo dirba oro kondicionieriai ir šaldymo įranga.

„Prietaisai gali neatlaikyti tokio karščio, tad stengiamės vėdinti variklius.

Tiesa, alus saugus – jo šaldytuvams turime paruošę atsarginį elektros generatorių“, – juokėsi B.Fullagaras.

Prašo nenaudoti elektros

Elektros tinklai ypač perkrauti didžiausiuose Australijos miestuose. Sidnėjaus centre vakar energijos paklausa padidėjo 50 proc., o pareigūnai įspėjo, kad jos tiekimas iš viso gali nutrūkti.

Adelaidėje šią savaitę be elektros liko 90 tūkst. namų, tad Naujojo Pietų Velso valdžia paprašė žmonių kiek įmanoma prisidėti prie taupymo.

„Oro kondicionierių temperatūrą padidinkite iki 26 laipsnių, reguliuokite šaldytuvų temperatūrą, išjunkite nereikalingus elektros prietaisus ir šviestuvus.

Valdžia taip pat daro viską, kad elektros tinklų perkrovos būtų išvengta“, – žadėjo valstijos energetikos ministras Donas Harwinas.

Australija jau nuo Kalėdų kenčia seniai regėtą kaitrą.

Sausis buvo karščiausias užfiksuotas mėnuo Sidnėjuje ir Brisbane, o per Naujųjų metų šventes Melburną užplūdo atogrąžų kaitra.

Šiaurinėje ir vakarinėje žemyno dalyse gyvenvietes nuo pasaulio atkirto smarkių liūčių sukelti potvyniai. Ir po šios karščio bangos meteorologai prognozuoja naują cikloną.

Kenčia gamta ir žmonės

Nors dalis Australijos gyventojų teigia pripratę prie karštų orų, ir jiems teks keisti įpročius. Naujasis Pietų Velsas savaitgaliui uždarė visus nacionalinius parkus ir atidėjo Rendviko žirgų lenktynes.

Užtat kai kurie valstijos viešieji baseinai savaitgalį ketina dirbti ilgiau.

Dėl karščio ir sausros kenčia gamta. Pietų Australijoje neatlaikiusios kaitros iš dangaus ėmė kristi skraidančios juodosios lapės – vieni didžiausių pasaulio šikšnosparnių.

Kaimo vietovių ugniagesių departamento komisaras Shane’as Fitzsimmonsas paragino žmones apgalvoti evakuacijos planus ir nuolat sekti žinias apie galimus krūmynų gaisrus.

„Jeigu temperatūra nenukris, galima laukti katastrofiškų pasekmių“, – įspėjo pareigūnas.

Australus neįprastas karštis vis dėlto stebina.

Socialinius tinklus užplūdo termometrų nuotraukos – kai kurie avių augintojai kirpdami vilną savo daržinėse užfiksavo net 53 laipsnių karštį. (AP, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?