Pasakiškus caro lobius sergi akyla Vladimiro Putino akis

Maskvos Kremliaus muziejus turėtų būti visos Rusijos pasididžiavimas. Tačiau ant Vladimiro Putino rūmų slenksčio įsikūrusi saugykla vis susiduria su bėdomis, rašo „Lietuvos rytas“.

J.Gagarina nekart prašė valdžios naujų patalpų, tačiau caro laikų vertybės ir toliau spaudžiasi ankštuose rūsiuose.
J.Gagarina nekart prašė valdžios naujų patalpų, tačiau caro laikų vertybės ir toliau spaudžiasi ankštuose rūsiuose.
Karališkosios karietos iš Arsenalo nejudės, nes jas išardyti per sunku.
Karališkosios karietos iš Arsenalo nejudės, nes jas išardyti per sunku.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 3:40 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:13 AM

Carinės Rusijos laikų turtus saugančio muziejaus direktorė Jelena Gagarina pripažįsta, kad dalytis pastatu su Rusijos prezidentu kartais yra sunku.

Prezidento sargybiniai purto darbuotojus dėl kiekvieno menkniekio, o kiekvieną pakeitimą reikia patvirtinti aukštesniems pareigūnams.

J.Gagarinos valdos – ne tokios populiarios kaip Puškino meno muziejus ar Tretjakovo galerija, bet čia netelpa ir lankytojai, ir eksponatai.

„Negalime parodyti labai daug vertybių. Pavyzdžiui, niekur netelpa ikonos ir Rytų meno kūriniai, nes jie tiesiog milžiniški“, – teigė muziejaus vadovė.

Kyla ir kitų problemų. Antai muziejuje negalima palaikyti norimos temperatūros, kad tinkamai būtų apsaugoti paveikslai, pergamentas, mediniai objektai.

J.Gagarina kelis kartus mėgino iškraustyti muziejų iš viduramžių tvirtovės. Nors šie planai taip ir liko pažadais, prezidento dekretu muziejui skirta dalis pastato šalia Raudonosios aikštės, priešais Vasilijaus Palaimintojo soborą.

Naująsias patalpas muziejus naudos restauracijai, saugykloms ir laikinosioms parodoms. Laikui bėgant į jas persikels ir dalis Arsenale ir Patriarchų rūmuose saugomų eksponatų.

Tačiau ne visi. Antai karališkosios karietos yra pernelyg sunkios, o jas išardyti ir vėl surinkti būtų per daug problemų.

O Arsenale vėliau atsiras daugiau valstybinių medalių ir carų karūnavimo ceremonijoms skirtų eksponatų.

Prezidentui rodo ordinus

Tai ne pirmas kartas, kai Kremliaus muziejus šoka pagal šalies vadovo dūdelę. Net ir pati muziejaus direktorė čia atsidūrė prezidento reikalavimu.

Kaip juokaujama, pirmojo kosmose atsidūrusio kosmonauto Jurijaus Gagarino dukra yra ne tik muziejaus vadovė, bet ir dar viena jame laikoma istorinė vertybė.

Prieš 15 metų, per 40-ąsias J.Gagarino skrydžio į kosmosą metines, prezidentas aplankė jo dukrą, kuri tuo metu dirbo Puškino muziejaus angliškų knygų iliustracijų specialiste.

O ir dabar V.Putinas kartais užsuka į muziejų.

„Pastarąjį kartą jam parodžiau ordinus ir medalius, kuriuos privatūs rėmėjai padovanojo Kremliui. Jam buvo labai įdomu.

Tai priminė caro laikus – tada valdovams irgi rūpėjo, kokiais turtais papildoma jų kolekcija“, – pasakojo J.Gagarina.

Išsaugojo karalienės dovaną

Pasirodo, papildyti muziejaus kolekciją – ne toks ir lengvas darbas. Mat tam dabar neskiriama tiek lėšų, kiek galėjo skirti Rusijos imperatoriai.

Pavyzdžiui, čia saugoma 10 juvelyro Peterio Carlo Faberge Rusijos carams pagamintų kiaušinių. Didelė dalis Romanovų turtų dar prieš Sovietų Sąjungos įkūrimą buvo parduoti per aukcionus, tačiau neįkainojami kiaušiniai išliko.

Be to, neseniai muziejui kolekcininkas perdavė grandinę, kurią imperatoriui Nikolajui II padovanojo karalienė Viktorija. Caras buvo vedęs jos anūkę.

Tradiciškai po monarcho mirties tokios dovanos būdavo grąžinamos Jungtinei Karalystei, tačiau po revoliucijos grandinė liko sovietų rankose.

Kremliaus muziejus taip pat buvo įpareigotas grąžinti vertybę Londonui. Tačiau po ilgų derybų pavyko susitarti, kad grandinė bus „grąžinta“ karalienei Elizabeth II, o ši savo ruožtu neribotam laikui perdavė ją muziejui.

„Elizabeth II parašė nuostabų laišką, kuriame teigė norinti, kad kuo daugiau žmonių Rusijoje galėtų pamatyti šią grandinę ir prisimintų tragišką istoriją, kuri nutiko jos šeimos nariui prieš šimtą metų“, – pasakojo J.Gagarina.

Kinams rūpi tik ginklai

Muziejų aplanko ne tik turistai, bet ir kai kurie Romanovų šeimos palikuoniai. Tiesa, jie ne tik gėrėjosi savo protėvių brangakmeniais ir karūnomis, bet ir pareiškė norą laikyti juos savo nuosavybe.

Tačiau Rusijos valdžia nesiruošia atsižvelgti į šiuos prašymus. O ir J.Gagarinai Romanovų palikuoniai niekuo nesiskiria nuo kitų 2,2 mln. turistų, kurie kasmet apsilanko muziejuje.

Pastaraisiais metais Kremlių aplanko didžiulė banga smalsuolių iš Kinijos, kurie pakeitė anksčiau čia atvykdavusius amerikiečius. Kinus čia dažniausiai atveža komunistinės profesinės sąjungos, o didžioji dalis jų – senyvo amžiaus, todėl, kaip teigia J.Gagarina, dar atsimena sovietinės Rusijos ir Kinijos draugystę: „Jie visada klausia, kur gyveno Leninas ir Stalinas, ir nusivilia, kai pasakau jiems, kad Lenino paroda iškelta į Gorkų miestelį už Maskvos.“

Naujųjų turistų skonis irgi skiriasi nuo ankstesnių lankytojų.

„Kinams visiškai neįdomios Rusijos bažnyčios.

Religinį meną jie laiko nesuprantamu ir nuobodžiu, tačiau valstybinės regalijos ir ginklai jiems labai patinka, – tikino muziejaus direktorė. – Visi nori nusifotografuoti prie Patrankų patrankos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.