Lenkijos gėjai baiminasi, jog valdžia juos surašinėja

Lenkijos seksualines mažumas ginanti organizacija Kampanija prieš Homofobiją (KPH) apkaltino vyriausybę, kad ši ketina sudarinėti homoseksualių tautiečių sąrašus.

Lenkijos gėjai baiminasi, kad valdžia slapta sudarinės jų sąrašus.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos gėjai baiminasi, kad valdžia slapta sudarinės jų sąrašus.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos gėjai baiminasi, kad valdžia slapta sudarinės jų sąrašus.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos gėjai baiminasi, kad valdžia slapta sudarinės jų sąrašus.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Feb 13, 2017, 8:30 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:26 AM

Tokie įtarimai KPH kilo sužinojus, jog generalinio prokuroro pavaduotojas Robertas Hernandas nurodė regioninėms prokuratūroms pateikti informaciją apie homoseksualias poras.

Iš tiesų R.Hernandas paprašė pateikti informaciją apie prašymus įregistruoti homoseksualias santuokas, tačiau KPH ėmė baimintis, jog prokuratūra sudarinėja slaptus gėjų ir lesbiečių sąrašus.

Prokuratūros atstovė spaudai Ewa Bialik pareiškė, jog neplanuoja sudarinėti homoseksualų sarašų ir jų kontroliuoti, o tik gina svarbų visuomenės interesą. Pastaruoju buvo įvardintas konstitucijos straipsnis apie tai, jog tuoktis gali tik vyras su moterimi, tad prokuratūra esą nusprendė patikrinti, ar nėra apeinamas toks nurodymas.

E.Bialik teigimu, tokie įtarimai generalinei prokuratūrai kilo iš žiniasklaidos pranešimų, jog Lenkijos gėjai ir lesbietės tuokiasi užsienyje. KPH advokatas Pawelas Knutas, teismuose ginantis gėjų ir lesbiečių teises, pareiškė, jog Lenkijos valdininkai neregistruoja užsienyje susituokusių homoseksualų, tad prokuratūros nurodymas galimai turi užslėptus tikslus.

Anot P.Knuto, tokiu raštu generalinė prokuratūra turbūt siekė pagąsdinti valdininkus neregistruoti homoseksualių asmenų santuokų ir ignoruoti jų skundus.

Advokatas teigia, kad KPH baimė dėl slaptų sąrašų sudarinėjimo yra pagrįsta, nes šalį valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) neslepia pataikavimo Bažnyčiai ir kritikos seksualinės mažumoms.

Žiniasklaida tvirtina, jog prokuratūros laiškas primena gūdžius sovietmečio laikus, kai komunistinė valdžia 1985-87 metais vykdė prieš homoseksualus nukreiptą operaciją „Hiacintas“. Prisidengdama tariama kova su AIDS plitimu, policija tada ėmė sudarinėti specialią gėjų ir lesbiečių kartoteką, į kurią įtraukė 10-12 tūkst. asmenų.

Policija įsiverždavo į privačias gėjų ir lesbiečių susirinkimų vietas, fotografuodavo visus sulaikytus asmenis, paimdavo jų pirštų antspaudus, ir, grasindama pranešti darbovietėms bei mokykloms, versdavo išduoti kitų homoseksualų pavardes.

Spėjama, kad tokiu šantažu kai kurie asmenys buvo priversti talkinti saugumui, ypač tie, kurie buvo sukūrę šeimas, užėmė aukštas pareigas ar dalyvavo antikomunistinės opozicijos veikloje.

2007 metais du gėjai kreipėsi į teismą, prašydami nubausti sovietmečio laikų Vidaus reikalų ministrą, generolą Czeslawą Kiszczaką už patirtas skriaudas per operaciją „Hiacintas“. Byla generolui nebuvo iškelta, nes sovietmečio laikų nusikaltimus tiriantis Tautos atminties institutas (TAI) pareiškė, jog akcija „Hiacintas“ buvo legali prevencinė policijos akcija, padėjusi palaikyti visuomeninę tvarką.

Tokį TAI pareiškimą sukritikavo ne tik KPH, bet ir žmogaus teises ginančios organizacijos. Spėjama, jog tokią TAI išvadą lėmė Bažnyčios įtaka, kuri griežtai priešinasi homoseksualioms santuokoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.