NATO šalys, kurios labiausiai nori būti ginamos Rusijos – kas jos?

Vienos apklausos rezultatai atskleidė, kad iškilus pavojui net keturios NATO šalys norėtų, jog jas gintų ne JAV, o Rusija. Geros nuomonės apie Maskva nestokojančios Aljanso šalys yra Bulgarija, Graikija, Slovėnija ir Turkija, skelbia „Bloomberg“.

Keturios NATO šalys labiausiai norėtų, kad iškilus pavojui jas gintų Rusija.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Keturios NATO šalys labiausiai norėtų, kad iškilus pavojui jas gintų Rusija.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Dauguma pasaulio šalių vis dar nori, kad jas gintų JAV.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dauguma pasaulio šalių vis dar nori, kad jas gintų JAV.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dauguma pasaulio šalių vis dar nori, kad jas gintų JAV.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dauguma pasaulio šalių vis dar nori, kad jas gintų JAV.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2017, 10:39 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:16 PM

Šią savaitę paviešintos amerikiečių kompanijos „Gallup“ apklausos rezultatai parodė, kad situacija pasaulyje po Šaltojo karo iš tiesų pasikeitė.

Dauguma pasaulio šalių, iškilus pavojuje norėtų, kad jas gintų JAV. Tačiau apklausa parodė itin stebinančių dalykų.

Pavyzdžiui, Rusija ir Kinija abi norėtų būti ginamos viena kitos. Tuo metu lygiai pusė Ukrainos ir Irako gyventojų pasirinktų tiek Rusiją, tiek Ameriką.

Be to, amą atėmė, kad artimos JAV sąjungininkės, NATO narės Bulgarija, Graikija, Slovėnija ir Turkija norėtų būti ginamos Maskvos, o ne Vašingtono.

„Tai, kad rusai ir kinai išsirinko vieni kitus nestebina, tačiau tai yra nauja informacija, – aiškino „Gallup“ viceprezidentas Kančo Stojičevas. – Visa tai mums parodo kai ką svarbaus: JAV politika per pastaruosius 20 metų nuvarė Rusiją į Kinijos glėbį. O tai keista, nes Rusija iš esmės yra Europos dalis.“

Apklausa atskleidė, kad Bulgarija ir Graikija savo didžiausia grėsme laiko Turkiją, kuri, kaip ir jos, yra NATO narė.

O Vakarų Europoje daugėja žmonių, kurie savo artimiausiais sąjungininkais laiko ne Ameriką, o kitas Europos šalis. Belgijoje dauguma žmonių (30 proc.) norėtų būti ginami JAV, tačiau 25 proc. pavojaus atveju norėtų sulaukti pagalbos iš Prancūzijos, o 12 proc. – iš Jungtinės Karalystės.

Be to, Švedijoje beveik toks pats skaičius apklaustųjų norėtų būti ginami britų ir amerikiečių: 29 proc. labiausiai nori Jungtinės Karalystės pagalbos, o 31 proc. – JAV.

Anot Šveicarijos ekonomikos eksperto Jameso Daviso, „Gallup“ apklausos rezultatai parodė dar vieną svarbų dalyką: susipriešinimą tarp Vakarų krikščionybės ir stačiatikių bažnyčios.

Graikija ir Bulgarija, kur dauguma gyventojų yra stačiatikiai, labiausiai pasitiki Rusija, kuri taip pat yra stačiatikė. Tiesa, kalbos vien apie religiją nepaaiškina, kodėl katalikiška Slovėnija pasirinko Rusiją, o stačiatikių daugumą turinti Rumunija labiausiai pasitiki amerikiečiais.

J.Davisas teigė, kad po Irako karo ženkliai mažiau Europos gyventojų tiki, kad Amerika turėtų būti lyderė pasaulyje. Anot eksperto, naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas europiečių pasitikėjimą Vašingtonu gali sumenkinti dar labiau.

Kompanija „Gallup“ apklausė maždaug po tūkstantį žmonių 66 pasaulio šalyse nuo 2016 metų spalio iki gruodžio. Apklausos rezultatų paklaida – nuo 3,5 iki 5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.