Šiurpios detalės: Šiaurės Korėjos lyderio įbrolis nuspėjo savo mirtį

Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-unas negailestingas priešininkams – saugūs nėra net šeimos nariai. Jo įbrolis Kim Jong-namas iki nužudymo gyveno nuolatos baimindamasis, kad taps slaptųjų agentų auka. Jo baimė pasitvirtino – mirtis jį pasivijo anksčiau laiko. 

Kim Jong-namas nuo mažens buvo auginamas paveldėti Šiaurės Korėjos diktatoriaus titulą iš tėvo Kim Jong-ilo (nuotr. kairėje). Tačiau į politikos aukštumas išsiveržė jo jaunėlis įbrolis Kim Jong-unas.<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-namas nuo mažens buvo auginamas paveldėti Šiaurės Korėjos diktatoriaus titulą iš tėvo Kim Jong-ilo (nuotr. kairėje). Tačiau į politikos aukštumas išsiveržė jo jaunėlis įbrolis Kim Jong-unas.<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-namas (nuotr.) nuo mažens buvo auginamas paveldėti Šiaurės Korėjos diktatoriaus titulą iš tėvo Kim Jong-ilo.<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-namas (nuotr.) nuo mažens buvo auginamas paveldėti Šiaurės Korėjos diktatoriaus titulą iš tėvo Kim Jong-ilo.<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Į politikos aukštumas išsiveržė jo jaunėlis įbrolis Kim Jong-unas (nuotr.).<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Į politikos aukštumas išsiveržė jo jaunėlis įbrolis Kim Jong-unas (nuotr.).<br>AFP/“Scanpix“, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-uno šeimos medis – neįprastas.<br>„Lietuvos rytas“
Kim Jong-uno šeimos medis – neįprastas.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (4)

Jonas Grinevičius („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2017, 10:56 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:17 PM

45 metų Kim Jong-namo nužudymas Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro oro uoste prikaustė dėmesį – aktorės sūnaus žmogžudystė įvyko kaip filme. Vyrą, kuris kadaise buvo laikomas Šiaurės Korėjos lyderio įpėdiniu, nunuodijo dvi agentės.

Atlikus toksikologinį tyrimą paaiškėjo, kad Kim Jong-namas nužudytas nervus paralyžiuojančia medžiaga VX. Ji žinoma kaip cheminis ginklas ir yra draudžiama.

Žvalgybos ekspertai neabejoja, kad nagus prie įbrolio mirties prikišo Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-unas, – įkalčių daugėja kasdien. Kim Jong-unas vyresnįjį įbrolį laikė grėsme režimui.

Tai ne pirmas kartas, kai Pchenjano valdančiosios šeimos nariai paslaptingai miršta arba išsiunčiami į darbo stovyklas dėl to, kad paranojiškas diktatorius pasijustų saugus.

„Buvo duotas nurodymas nužudyti Kim Jong-namą, – tvirtino Pietų Korėjos žvalgybos vadas Lee Cheol-woo. – Tai atskleidė Kim Jong-uno paranoją.“

Nuopuolis prasidėjo seniai

Kim Jong-namo gyvybė užgeso vasario 13-ąją, kai silpstantis nuo nuodų jis buvo pakeliui į ligoninę.

Iki paskutinio atodūsio jis baiminosi, kad bus nužudytas Pchenjano agentų. Jo baimė pasitvirtino.

2011 m. į valdžią po tėvo Kim Jong-ilo mirties atėjęs Kim Jong-unas nuolatos jautė grėsmę, kad bus nuverstas. Mat buvusio diktatoriaus Kim Jong-ilo pirmagimis Kim Jong-namas iš tiesų turėjo paveldėti Šiaurės Korėjos sostą.

Bet 2001 metais Kim Jong-namas užtraukė tėvynei gėdą – jis su padirbtu pasu kartu su savo šeima bandė patekti į Japoniją.

Gėdingas incidentas ilgainiui sunaikino Kim Jong-namo populiarumą. Nepadėjo net išsisukinėjimai, esą jis tenorėjo apsilankyti disneilendo pramogų parke.

2003 metais Šiaurės Korėjos kariuomenė pradėjo propagandos kampaniją – ėmė koneveikti Kim Jong-namo motiną – Kim Jong-ilo meilužę kino aktorę Sung Hae-rim. Tuo metu buvo liaupsinama diktatoriaus žmona Ko Yong-hui – Kim Jong-uno motina.

Nuo tada Kim Jong-namas faktiškai gyveno tremtyje: jis su šeima paspruko į Makao, daug keliavo po Aziją ir Europą.

Dar tada prasidėjo bandymai nužudyti buvusį įpėdinį.

„Tai nebuvo viską apimanti baimė, bet jis buvo tikras paranoikas, – pasakojo Ženevoje su Kim Jong-namu prestižinę mokyklą lankęs Anthony Sahakianas, paskutiniais metais vis susitikdavęs su korėjiečiu draugu. – Kim Jong-namas buvo politiškai svarbus asmuo – aišku, kad jis bijojo.“

Ilgai slapstėsi užsienyje

2006 metais, kai Kim Jong-namas buvo Budapešto tarptautiniame oro uoste, į jo gyvybę buvo pasikėsinta pirmą kartą. 2012 metais jį vėl bandyta nužudyti – šį kartą Makao.

Į valdžią atėjęs Kim Jong-unas agentams davė nurodymą: Kim Jong-namas turi mirti.

Įbrolis laiške maldavo diktatoriaus atleidimo sau ir šeimai, tačiau tai nepadėjo: „Mes neturime kur slėptis, mes žinome, kad vienintelis būdas pabėgti yra nusižudyti.“

Kim Jong-namo pomėgiai galėjo būti priežastis, kodėl agentams pavyko jį susekti.

Jis gyveno kaip donžuanas ir nesugebėjo atsisakyti savo įpročių: linksminosi prašmatniuose viešbučiuose, lošė, vartojo brangų alkoholį ir mylėjosi su daugybe moterų, o nuotraukas iš savo kelionių keldavo į socialinį tinklą „Facebook“.

Be to, Kim Jong-namą finansiškai rėmė Kinijos vyriausybė.

Kim Jong-unas įbrolio nužudymu pažemino kaimynę Kiniją, todėl Pekinas kaipmat davė atkirtį ir sustabdė visą anglių importą iš Šiaurės Korėjos 2017 metais.

„Kim Jong-namas buvo asmuo, kurį Kinija galėjo kontroliuoti, ir žmogus, kuriuo Šiaurės Korėjos gyventojai galėjo pasitikėti“, – tvirtino tolima giminaitė Kang Chunnu, turėdama omenyje, kad Pekinas jį laikė galimu diktatoriaus pakaitalu.

Jautėsi visiškai bejėgis

Nors Kim Jong-unas įbrolį laikė pavojingu, Kim Jong-namas galios nesiekė ir nė iš tolo nenorėjo valdyti Šiaurės Korėjos.

„Mes kalbėdavomės apie Šiaurės Korėjos režimą, jo brolį.

Kim Jong-namas niekada neturėjo jokių norų valdyti šalį, jo nedomino galia, – pasakojo A.Sahakianas. – Jam nepatiko tai, kas vyksta gimtinėje, ir jis vengė ryšių su režimu.“

Pašlijus tėvo sveikatai Kim Jong-namas pradėjo kritikuoti Pchenjano diktatūrą ir pasidalijo savo pažiūromis su žurnalistu iš Japonijos Yoji Gomi.

Bet, pastarajam 2012 metais išleidus knygą apie Kim Jong-namo gyvenimą, korėjietis garsiai nebesireiškė, mat greičiausiai nenorėjo dar labiau supykdyti Kim Jong-uno, kurį kritikavo knygoje.

„Normaliai mąstantys žmonės negali pritarti dinastinei paveldėjimo tvarkai“, – knygoje cituojamas Šiaurės Korėjos diktatoriaus įbrolis.

Taip pat Kim Jong-namas išsakė abejonę, ar jaunasis paveldėtojas yra stipri asmenybė, galinti valdyti skurstančią tautą. Be to, įbrolis save apibūdino kaip reformų gynėją ir pasisakė už atvirumą pagal kinų pavyzdį.

„Kim Jong-namas labai nerimavo dėl padėties gimtinėje, – atskleidė A.Sahakianas. – Jis matė savo žmonių kančias ir jautė didelį spaudimą, nes negalėjo pakeisti situacijos.“

Anot bendraklasio, Kim Jong-namas prisipažino neturėjęs „nei charakterio, nei valios“ lįsti į negailestingą Šiaurės Korėjos politikos pasaulį.

„Reikia būti šaltakraujiškam, – tvirtino A.Sahakianas. – Norint pakeisti sistemą, reikėtų pralieti daug kraujo – jis nebuvo pasiryžęs to daryti.“

Žudo visus priešininkus

Itin stebina Kim Jong-namo nužudymo aplinkybės. Korėjietis buvo nunuodytas užsienyje, viešojoje vietoje, vidury dienos – Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-uno pirštai, pasirodo, ilgesni, nei manyta.

Kim Jong-namas nėra pirmasis valdančiosios Šiaurės Korėjos šeimos narys, trukdantis Kim Jong-unui. Tad grėsmė neabejotinai kils ir Kim Jong-namo šešiems vaikams, kai Kim Jong-unas nuspręs, kad jie pavojingi.

2013 metais norėdamas įsitvirtinti Kim Jong-unas liepė nužudyti antrą pagal įtaką šalyje asmenį, jam iškilti padėjusį tetos vyrą Jang Song-thaeką – jis buvo apkaltintas valstybės išdavyste.

Diktatoriaus dėdė stebint šimtams žmonių buvo sušaudytas iš priešlėktuvinių pabūklų, o jo palaikai sudeginti ugniasvaidžiais.

Tačiau tuo neapsiribota. Taip pat buvo išskersti Jang Song-thaeko artimiausi giminaičiai, įskaitant jo vaikus.

Kiti Kim Jong-uno artimieji irgi nebuvo saugūs. Antai diktatoriaus tėvo Kim Jong-ilo meilužė Kim Ok buvo ištremta į darbo stovyklą kartu su visa šeima.

Tiesa, toks poelgis Pchenjane yra tapęs kone šeimos tradicija: Kim Jong-ilas, tapęs diktatoriumi, irgi susidorojo su savo tėvo – Kim Jong-uno senelio – Kim Il-sungo antrąja žmona.

Nuo 2011-ųjų gruodžio mėnesio, kai Šiaurės Korėją pradėjo valdyti Kim Jong-unas, jis nurodė nužudyti mažiausiai 340 žmonių.

Vis daugiau įkalčių

Kad Pchenjanas susijęs su Kim Jong-namo mirtimi, paskelbė ir Malaizijos policijos vadas Khalidas Abu Bakaras.

Kvala Lumpūre sulaikyti keturi įtariamieji – dvi moterys iš Vientamo ir Indonezijos bei du vyrai iš Malaizijos ir Šiaurės Korėjos. Sulaikytosios buvo atpažintos vaizdo įraše, kuriame matoma akimirka, kaip užpuolamas Kim Jong-namas.

Pchenjano diplomatai ragino paleisti „nekaltas moteris“, o viena jų teisinosi, esą manė dalyvavusi televizijos pokštų laidoje.

Bet Kh.Abu Bakaras pareiškė, kad moterys puikiai žinojo, jog nužudys Kim Jong-namą. Be to, Malaizijos policijos vadas teigė, kad agentės, rengdamosi atakai, praktikavosi viešosiose vietose.

Dėl Kim Jong-namo žmogžudystės Pchenjano ir Kvala Lumpūro santykiai pradėjo šlyti: Šiaurės Korėja dėl mirties net apkaltino Malaiziją.

O Šiaurės Korėjos ambasadorius Kang Cholas buvo iškviestas pasiaiškinti į Malaizijos užsienio reikalų ministeriją, kai apkaltino policiją apgavyste. Kang Cholas reikalavo nedaryti Kim Jong-namo kūno skrodimo ir tučtuojau išduoti lavoną Pchenjanui.

Nors Kim Jong-namo palaikus saugojo ginkluoti apsaugininkai, trečiadienį į lavoninę buvo mėginta įsilaužti.

Dėl šių įvykių Malaizijos policija ieško trijų Šiaurės Korėjos piliečių, įskaitant ambasados antrojo sekretoriaus Hyon Kwang-songo. Malaizija taip pat ieško ir nori apklausti dar keturis korėjiečius, tačiau jie jau pabėgo į Pchenjaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.