Vladimiro Putino žodžių dėl separatistų Rusijos bankai negirdi

Nors Rusijos prezidentas liepė Ukrainos separatistinių respublikų išduotus pasus laikyti teisėtais, ši tvarka stringa. Donecko ir Luhansko gyventojai gali kirsti sieną, bet Rusijos bankai atsisako juos čia aptarnauti.

Su pasais galima įvažiuoti į Rusiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Su pasais galima įvažiuoti į Rusiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“, RBK, „Interfax“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 8, 2017, 8:12 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:31 AM

Nė vienas iš 30 didžiausių Rusijos bankų kol kas nepakluso Vladimiro Putino vasario 18-ąją pasirašytam įsakui pripažinti visus separatistų Rytų Ukrainoje išduotus dokumentus.

Dauguma institucijų pareiškė, kad dirba tik su Rusijos piliečiais, bet didžiausias valstybinis bankas „Sberbank“ paaiškino, jog naujam potvarkiui dar ruošiasi.

„Greitai būsime baigę visą būtiną darbą, kad pritaikytume savo sistemą naujam dokumentų tipui. Tada visuose „Sberbank“ skyriuose galėsime aptarnauti Donecko ir Luhansko respublikų pasus turinčius žmones“, – pranešė banko atstovas.

V.Putino įsake nurodyta ne tik leisti šiuos dokumentus turinčius asmenis praleisti per pasienio postus, bet ir teisėtais laikyti separatistų sukurtose, bet beveik niekur nepripažįstamose respublikose išduotus mokyklos baigimo atestatus, gimimo, mirties, santuokos bei ištuokos liudijimus ir automobilių registracijos dokumentus.

Kaip televizijai RBK pabrėžė teisininkas Zelimchamas Arapijevas, Rusijos prezidento įsakas turi aukščiausią galią po konstitucijos ir federalinių įstatymų.

„Tokiomis aplinkybėmis banko atsisakymas priimti šiuos pasus, kurie pripažįstami šalyje, yra neteisėtas“, – aiškino teisininkas.

Šiuo potvarkiu V.Putinas teigė norėjęs apsaugoti žmonių, kuriems Kijevas neišduoda dokumentų, teises ir laisves remdamasis „plačiai pripažįstamais tarptautinės humanitarinės teisės principais“.

Tiesa, Kremlius teigė prorusiškų separatistų išduotus dokumentus pripažinsiantis tik laikinai, kol Rytų Ukrainoje bus išspręstas konfliktas.

Beje, dar ir prieš potvarkio išleidimą buvo kalbama, kad Rusijos sienos apsaugos pareigūnai leidžia į šalį atvykti visiems separatistinių respublikų pasus turintiems žmonėms.

Kita Ukrainos kaimynė Baltarusija po V.Putino įsako užsiminė, kad panašus leidimas Rytų Ukrainos gyventojams nebus išduotas.

„Tai visiškai nekeičia Baltarusijos pasienio tarnybos darbo. Jeigu sutiksime tokį žmogų savo pasienyje, jis nebus įleistas, jei neturės dokumentų, suteikiančių teisę kirsti Baltarusijos Respublikos sieną“, – prieš dvi savaites pažymėjo Baltarusijos valstybės sienos komiteto oficialus atstovas Antonas Bičkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.