Prestižinis vaikų darželis: Vladimiro Putino bičiulių atžalos daro svaiginančią karjerą

Rusijoje savo šeimos narių, draugų įdarbinimas „šiltose vietose“ tapo tokiu įprastu reiškiniu, kad buvusio prezidento administracijos vado Sergejaus Ivanovo sūnaus paskyrimas didžiausios pasaulyje deimantų kasybos įmonių grupės „Alrosa“ įmonės vadovu nieko nestebina.

Per 18 vadovavimo metų V.Putinas parūpino savo bendražygių vaikams gerus postus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per 18 vadovavimo metų V.Putinas parūpino savo bendražygių vaikams gerus postus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kremlius net neigia, kad K.Tichonova yra V.Putino dukra, bet jos karjera universitete – stulbinama.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kremlius net neigia, kad K.Tichonova yra V.Putino dukra, bet jos karjera universitete – stulbinama.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Seno V.Putino bičiulio V.Jakunino (nuotr.) sūnus Andrejus pasinėrė į nekilnojamo turto verslą, kuriame lengvai susikrovė turtus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Seno V.Putino bičiulio V.Jakunino (nuotr.) sūnus Andrejus pasinėrė į nekilnojamo turto verslą, kuriame lengvai susikrovė turtus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Buvęs SVR vadovas M.Fradkovas savo sūnų įdarbino Tolimųjų Rytų laivininkystės kompanijoje, kai šiam tebuvo 26-eri.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Buvęs SVR vadovas M.Fradkovas savo sūnų įdarbino Tolimųjų Rytų laivininkystės kompanijoje, kai šiam tebuvo 26-eri.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
P.Fradkovas buvo įdarbintas Tolimųjų Rytų laivininkystės kompanijoje, kai šiam tebuvo 26-eri.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
P.Fradkovas buvo įdarbintas Tolimųjų Rytų laivininkystės kompanijoje, kai šiam tebuvo 26-eri.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-03-11 09:03, atnaujinta 2017-04-08 05:06

Niekam nekilo jokių įtarimų, kad Sergejus Ivanovas jaunesnysis buvo tyliai pasodintas vadovauti tokiai įtakingai kompanijai, rašo Olegas Kašinas portale znak.com.

Pasak apžvalgininko, priežastis paprasta: prezidento Vladimiro Putino draugų, bendražygių ir giminaičių vaikų pasodinimas į svarbius postus valstybinėse įmonėse jau tapo įprasta praktika.

Dar prieš penkis dešimtmečius tai galėjo sukelti nuostabą, tačiau dabar tai kasdienybė. Juolab, kad niekas nekėlė didelio šurmulio dėl tokių veiksmų pirmuosius kartus, todėl dabar niekam nė nekyla mintis piktintis.

Autorius rusų verslą vadina prestižiniu vaikų darželiu.

Prezidentas rodo pavyzdį

Vienas pirmųjų savo vaiką valstybinėje įmonėje Rusijoje įdarbino Michailas Fradkovas. Buvęs Išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) vadas savo sūnų Piotrą Fradkovą įdarbino Tolimųjų Rytų laivininkystės kompanijoje, kai šiam tebuvo 26-eri.

Nieko nenustebins ir tai, kad vėliau P.Fradkovas dirbo ir kitose valstybinėse įmonėse bei padarė įspūdingą karjerą. Savaime suprantama, jis susikrovė turtus.

Šiame prestižiniame darželyje tarp gausybės kitų yra ir V.Putino dukra Katerina Tichonova. Jai, be kita ko, priklauso fondas „Infopraktika“.

Anksčiau nuo visuomenės akių sėkmingai pasislėpusi V.Putino dukra džiaugiasi kur kas didesniais pasiekimais nei kitos 29 metų merginos.

K.Tichonovos vyras – Kirilas Šamalovas, ilgamečio prezidento draugo ir Rusijos elitinio banko akcininko Nikolajaus Šamalovo sūnus.

Bendras sutuoktinių turtas Rusijos finansų analitikų įvertintas maždaug 1,8 mlrd. eurų. Tokias sumas šeima susikrovė iš K.Šamalovui priklausančios dujų ir naftos produktų bendrovės dalies.

Akcijas jam perleido Genadijus Timčenka – kitas ilgametis V.Putino draugas. Porai taip pat priklauso 3,4 mln. eurų vertės pajūrio vila Bjarico kurorte Prancūzijoje. Ją K.Šamalovas taip pat nusipirko iš G.Timčenkos. 

Universitete merginai pavyko padaryti milžinišką progresą. Jos valdomos organizacijos Maskvos valstybiniame universitete neseniai gavo kelių milijonų eurų vertės paramą iš valstybės įmonių.

Nors K.Tichonova studijavo Tolimuosius rytus, jos pavardė puikuojasi matematikos vadovėlio ir mažiausiai šešių mokslinių straipsnių autorių sąraše. Šiuose straipsniuose rašoma apie viską – nuo medikamentų ir kelionių kosmose iki to, kaip žmogaus kūnas reaguoja į gravitacijos nebuvimą.

Karjerą padaro akimirksniu

Tarp savo vaikus valstybinėse įmonėse įdarbinusiųjų yra ir Nikolajus Patruševas. Rusijos Federacijos gynybos tarybos sekretorius, anksčiau Federalinės saugumo tarnybos direktorius yra ilgametis V.Putino bendražygis.

Tad nieko nuostabaus, kad jo vaikams irgi buvo rastos „šiltos vietos“ valstybinėse įmonėse. Vyresnysis jo sūnus Dmitrijus yra ketvirto pagal dydį Rusijos banko „Rosselchozbank“ valdybos pirmininkas. Jis taip pat yra direktorių tarybos narys įmonėje „Gazprom“.

Jaunėlis Andrejus 2006 m. buvo paskirtas „Rosneft“ direktoriaus patarėju. Beje, abu N.Patruševo sūnūs yra gavę iš paties V.Putino apdovanojimus už gerą darbą.

Vladimiras Jakuninas – taip pat vienas iš ilgamečių V.Putino bendražygių. Be to, dešimtmetį jis vadovavo Rusijos geležinkeliams. Dabar V.Jakuninas yra vyriausybės patarėjas, jo sūnus Andrejus išsilavinimą gavo Londone, o vėliau pasinėrė į nekilnojamo turto verslą.

A.Jakuninas gavo ne vieną galimybę Rusijoje statyti ištisus gyvenamuosius kvartalus. Dėl to susikrovė nemenką turtą. Pasak Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno, visa tai jis pasiekė ne be tėvo pagalbos.

Ilgus metus Rusijos specialiose tarnybose dirbęs Jevgenijus Murovas savo sūnui Andrejui parūpino patogią vietą energetikos kompanijoje. Federalinėje vieningos energetikos kompanijoje jis užima valdybos pirmininko postą. Ir tokių atvejų Rusijoje yra žymiai daugiau.

Laiko veltui neleidžia

Nors visi šie įtakingųjų vaikai galėtų gyventi nerūpestingai ir leisti tėvų pinigus, kaip tai daro „auksinis jaunimas“, jie elgiasi kitaip. Esą kelti didžiulius vakarėlius, chuliganiškai vairuoti, kas savaitę lankytis vis kitoje šalyje – vaikų, kurių tėvai užima ne aukštesnes pareigas nei gubernatoriaus, veikla.

Šis V.Putino ratui priklausantis jaunimas turi kitų tikslų. Jie yra nomenklatūros dalis, kuri priima sprendimus, ir disponuoja milijardais dolerių.

Jie lankosi ne triukšminguose vakarėliuose, o ekonomikos forumuose, sėdi savo kabinetuose ir privačiais lėktuvais skraido rūpindamiesi savo svarbiais reikalais.

Prestižinio klubo atstovai nėra nerūpestingi plevėsos, jie įdomūs, produktyvūs, gerą išsilavinimą įgiję žmonės,

18 V.Putino valdymo metų buvo daugiau nei pakankamai išugdyti naująjį elitą. Be abejo, dedant tiek pastangų, elito atstovu būtų galima paversti bet kurį jaunuolį. Tačiau V.Putino bendražygių vaikams tiesiog pasisekė labiau.

Visi jie panašaus amžiaus, užaugo panašiomis sąlygomis ir ėjo labai panašiu keliu. Teoriškai būtų galima spėlioti, kad pasitraukus V.Putinui ir jo bendražygiams, būtent jie paims valdžią į savo rankas ir „padarys tvarką šalyje“.

Tačiau pasak O.Kašino, to tikėtis labai nevertėtų: „Kai pasitrauks jų tėvai, greičiausiai jis susikraus savo lagaminus, prikimštus pinigų, ir iškeliaus, kur geriau. O Rusiją paliks supūti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.