Kodėl į protestus Rusijoje susirinko tiek paauglių? Kremliaus ir ekspertų atsakymai skiriasi

Vienas labiausiai aptarinėjamų dalykų po sekmadienį Rusijoje vykusių protestų – kodėl į juos atėjo tiek daug jaunų žmonių, moksleivių. Kremlius ilgai nelaukęs siūlė savo atsakymą esą jiems buvo už tai sumokėta. Tačiau antropologai tai paaiškino visai kitaip, skelbia meduza.io.

Vien Maskvoje per protestus suimta keliasdešimt nepilnamečių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vien Maskvoje per protestus suimta keliasdešimt nepilnamečių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 10:08 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:22 PM

Tyrimų grupės „Aktualaus folkloro monitoringas“ antropologai nesutinka, kad jaunuolių įsitraukimas į protestus galėjo įvykti neva dėl jiems pažadėjo piniginio atlygio. Pasak jų, socialinė paauglių mobilizacija pastaraisiais metais vyksta itin sparčiai ir čia niekuo dėtas netgi mitingus organizavęs Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.

Pasak antropologų, jau 2016-ųjų gegužės 1 d. buvo akivaizdu, kad jauni rusai vis garsiau linkę išreikšti savo poziciją. Tuomet į protestus susirinko gausu 16-18 metų jaunuolių.

„Nuo to laiko pastebime, kad vis daugiau jaunų žmonių skirtinguose Rusijos miestuose išeina į gatves“, – teigė „Aktualaus folkloro monitoringo“ antropologai.

Šių metų vasario 12 dieną Rusijoje vyko protestai prieš įstatymą, dekriminalizuojantį smurtą šeimoje. Ir vėlgi į gatves išėjo daugybė jaunų žmonių.

„Jaunimas reaguoja, nes bijo ateities, kur smurtas nebus nusikaltimu“, – tikino antropologai.

Pasak jų, tam yra paaiškinimas. „Formaliai Rusija – demokratinė šalis, bent jau yra sukurtos visos demokratinės šalies institucijos. Paaugliai, apie kuriuos kalbame, gimė maždaug 2000-aisiais. Jiems vis kartodavo, kad vykdomoji valdžia pagal demokratinius principus turi būti atsieta nuo teisminės, o su korupcija reikia kovoti.

Tačiau jie mato, kad mūsų šalyje realiai tai neveikia. Rusijoje viskas vyksta atvirkščiai. Tačiau šie žmonės nebeturi sovietinio mentaliteto, jiems nepriimtina mintis, kad už savo nuomonės reiškimą, dalyvavimą mitinguose bus išmesti iš mokyklos, universiteto ar darbo“ – tvirtino „Aktualaus folkloro monitoringas“ antropologai.

Tiesa, savaitgalį Rusijoje protestuose buvo suimtas ne vienas nepilnametis. Tiesa, vienam suimtajam draugai patarė meluoti nurodant savo ugdymo įstaigą, o šis atsakė: „Negaliu meluoti. Valdžia meluoja, o aš nenoriu.“

Būtent nenorą meluoti antropologai aiškina kaip vieną priežasčių, kodėl paaugliai eina į gatves. Be to, esą reikia suprasti, kad per pastarąsias dvi savaites socialiniuose tinkluose vyko stipri paauglių „mobilizacija“.

Internete pasklido ne vienas vaizdo įrašas, sukėlęs paauglių pyktį. Viename jų, pavadintame „mes jums nereikalingi“, buvo raginama eiti į protestus, nes esą jaunimui pabodo, kad visi aplinkui vagia ir meluoja.

„Jūs sakote, kad mes nieko nesuprantame. Taip, mes nesuprantame, kaip galima tiek vogti“, – kalba veido nerodantis jaunuolis vaizdo įraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.