„Brexit“ pavyks išvengti? Pirmalaikiai rinkimai – viltis ES šalininkams

Netikėtai paskelbti pirmalaikiai rinkimai Jungtinėje Karalystėje tapo vilties spinduliu britams, kurie viliasi išvengti „Brexit“ ir išlaikyti šalį Europos Sąjungoje. Nors viltis vis dar labai maža ir subliūkš, jei daugumą parlamente laimės dabar valdžioje sėdinti Konservatorių partija, rinkimai mažų mažiausiai paskatins naujas diskusijas apie „Brexit“.

Kol kas premjerės Th.May Konservatorių partijos pergalė dar nėra užtikrinta<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kol kas premjerės Th.May Konservatorių partijos pergalė dar nėra užtikrinta<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Premjerė Th.May paskelbė, kad pirmalaikiai rinkimai vyks birželio 8 dieną.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Premjerė Th.May paskelbė, kad pirmalaikiai rinkimai vyks birželio 8 dieną.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Premjerė Th.May paskelbė, kad pirmalaikiai rinkimai vyks birželio 8 dieną.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Premjerė Th.May paskelbė, kad pirmalaikiai rinkimai vyks birželio 8 dieną.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jonas Grinevičius

Apr 18, 2017, 2:44 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 7:53 PM

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala portalui lrytas.lt aiškino, kad Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May sprendimas paskelbti pirmalaikius rinkimus – netikėtas.

„Iki šiol vyriausybė ir Th.May kalbėjo, kad pirmalaikiai rinkimai nėra svarstomas variantas, nors tokių raginimų buvo, ypač po referendumo, siekiant suteikti daugiau legitimumo valdžiai, – tvirtino L.Kojala. – Th.May turbūt puikiai suvokia, kad derybų dėl išstojimo procesas su ES bus labai sudėtingas, todėl valdžiai reikia turėti visuomenės palaikymą.“

Anot L.Kojalos, Jungtinės Karalystės derybose su ES dėl „Brexit“ bus daugybė sudėtingų klausimų. Be to, lieka galimybė, kad Jungtinei Karalystei gali tekti sumokėti nuostolių dėl išstojimo – dėl būsimų sunkumų yra būtinas didelis visuomenės palaikymas.

L.Kojala pabrėžė, kad Th.May pirmalaikius rinkimus laiko galimybe įveikti savo priešininkus leiboristus: „Th.May mato tam tikrą galimybių langą, nes Leiboristų partija pastaruoju metu klimpsta ir jos populiarumas visuomenėje po referendumo tikrai nepakilo. Tai suteikia galimybę tikėtis, kad konservatoriai nepraras savo turimų pozicijų parlamente.“

Vis dėlto Rytų Europos studijų centro direktorius perspėjo, kad prognozuoti rinkimų rezultatus yra itin sunku. Tiesa, L.Kojala teigė, kad premjerė Th.May nusprendė, kad pirmalaikių rinkimų „nauda pranoksta kaštus, nors kaštai taip pat bus nemenki“.

Kol kas premjerės Th.May Konservatorių partijos pergalė dar nėra užtikrinta. O tokiu atveju, jei konservatoriai rinkimus pralaimėtų, pasak L.Kojalos, šalyje kiltų milžiniška sumaištis.

„Kiltų politinis chaosas, nes Leiboristų partija pasisakė už pasilikimą ES. Jei Leiboristų partija sugebėtų laimėti rinkimus, būtų labai rimtas persvarstymas, kokia turėtų būti tolesnė išstojimo iš ES derybų situacija, ar nereikėtų persvarstyti „Brexit“, kaip fakto, – sakė L.Kojala. – Bet kokia kita rinkimų baigtis nei konservatorių pergalė reikštų labai sudėtingą politinę situaciją ir būtų gerokai sunkiau kalbėti apie sklandų pasitraukimo iš ES derybų procesą.“

L.Kojala teigė, kad pirmalaikiai rinkimai suteikia vilties tiems britams, kurie vis dar tikisi išvengti Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Bendrijos.

„Šie rinkimai yra nedidelis vilties gūsis tiems, kurie norėjo išlikti ES, – pabrėžė L.Kojala. – Visuomet kalbėta, kad vienas iš variantų, kaip galėtų būti persvarstomas referendumas ir jo rezultatai yra pirmalaikiai rinkimai, kuriose galimybę laimėti turėtų partijos, surengsiančios antrą referendumą dėl narystės ES arba stabdytų prasidėjusias derybas.“

Tiesa, politologas taip pat pabrėžė, kad „Brexit“ išvengimo galimybė nėra tokia tvirta, kokios galimai norėtų ES šalininkai: „Teoriškai galimybė išvengti „Brexit“ yra kiek didesnė nei anksčiau, bet ji vis dėlto dar yra labiau teorinė, nes derybos jau prasidėjo. Be to, referendume visuomenės valia buvo pripažinta visų politinių partijų.“

Vis dėlto net tokiu atveju, jei daugumą rinkimuose laimėtų Th.May Konservatorių partija, pirmalaikiai rinkimai suteiktų galimybę daugiau pakalbėti apie „Brexit“.

Mat diskusijos apie „Brexit“ nuščiuvo po to, kai Jungtinė Karalystė aktyvino ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį dėl išstojimo iš Bendrijos.

„Dabar prieš rinkimus girdėsime ne vieną siūlymą persvarstyti arba kai kuriuos derybų aspektus, arba patį derybų faktą, – tvirtino L.Kojala. – Tai paskatins naujas diskusijas apie „Brexit“, nes diskusijos po 50-ojo straipsnio aktyvinimo kaip ir baigėsi. Dabar atsiranda daugiau niuansų pakalbėti apie „Brexit“, kaip faktą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.