Atskleista daugiau detalių apie Sankt Peterburgo išpuolio organizatorių

Vienas teroristinio išpuolio Sankt Peterburgo metropolitene organizatorių – išeivis iš Vidurio Azijos Abroras Azimovas prisipažino prisidėjęs prie išpuolio, tačiau tikino tik vykdęs nurodymus. Nuo 2014 metų Rusijoje gyvenantis kirgizas anksčiau niekam nekėlė jokių įtarimų. Kaimynai tikino, kad vyras ir jo šeima buvo draugiški, skelbia gazeta.ru.

A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam A.Džalilovui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2017, 3:04 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 9:41 PM

A.Azimovas buvo suimtas Maskvos srityje, kur, pasak neįvardintų šaltinių, bandė susisiekti su savo bendrininkais.

Prieš tai A.Azimovas gyveno ne Maskvoje, o mažoje gyvenvietėje Vladimirsko srityje. Vietos gyventojai tikino, kad tiek jis, tiek su juo gyvenę giminaičiai jokių įtarimų nekėlė, jie buvo draugiški ir netgi padėdavo čia gyvenantiems senoliams.

A.Azimovas gyveno su savo žmona, broliu ir pastarojo sutuoktine bei vaikais. Likus maždaug pusmečiui iki išpuolio, visi jie išvyko iš Vladimirsko srities.

Dabar specialiosios tarnybos tiria A.Azimovo brolio Akramo ir dėdės ryšius su įvykdytu teroro išpuoliu. A.Azimovo dėdė taip pat gyveno kartu su juo Rusijoje kelis mėnesius.

Kaip tikino vietos gyventojai, Azimovai gyveno ramiai, teigė dirbantys Maskvoje, todėl į miestelį grįždavo tik savaitgaliais. Jų žmonos čia leido visą laiką, tačiau apie save kaimynams pasakojo nedaug, tik stengėsi būti draugiškos.

Prieš dvejus metus Azimovai tame pačiame miestelyje Vladimirsko srityje pardavė savo anksčiau įsigytą namą ir nusipirko kitą. Neseniai A.Azimovo žmona buvo pagimdžiusi dukrą.

Po kurio laiko pas juos atvyko, kaip sakė vietos gyventojai, „vyresnio amžiaus vyras, kurį jie pristatė kaip savo dėdę“. Tiesa, praleidęs Vladimirsko srityje kelis mėnesius, o tada jie visi ėmė ruoštis išvykimui.

A.Azimovas vietos gyventojams paaiškino, esą jiems per sunku nuolatos važinėti į darbą Maskvoje, o žmonoms bus geriau gimtoje Kirgizijoje.

Pastarąjį pusmetį Vladimirsko srityje brolių Azimovų niekas nebematė.

Antradienį A.Azimovas buvo atvesdintas į teismą. Nors vyras prieš trejus metus gavo Rusijos pilietybę, iki šiol turi problemų kalbėdamas rusiškai, tad jam suteiktas vertėjas.

Anot A.Azimovo advokato, įtariamasis prisipažino, kad Sankt Peterburge organizavo teroro išpuolį. Tačiau A.Azimovas teigė priešingai ir sakė, kad atakos neorganizavo, o tik „klausė nurodymų“ ir nesuvokė, ką darė.

„Sutinku su areštu, bet nesutinku esantis atsakingas už išpuolį. Prisidėjau prie to, tačiau netiesiogiai. Aš nesuvokiau, ką darau. Man davė nurodymus“, – teisme kalbėjo A.Azimovas.

Nuspręsta A.Azimovą suimti iki liepos 3 dienos, nes būdamas laisvėje, jis gali bandyti pasislėpti nuo teisingumo bei susisiekti su savo bendrininkais.

A.Azimovas įtariamas ne tik įvykdęs teroristinį išpuolį, bet ir laikęs arba gaminęs sprogmenis. Tiesa, teisme nebuvo oficialiai patvirtina, kad A.Azimovo namuose rasti sprogmenys, tik ginklas, kuris atimtas suėmimo metu.

Tyrėjai pateikia versiją, kad A.Azimovas – paskutinis žmogus, kuris skambino bombą susprogdinusiam Akbaržonui Džalilovui.

Per sprogimą balandžio 3-ąją Sankt Peterburgo metropolitene žuvo 14 žmonių ir teroristas – išeivis iš Kirgizijos A.Džalilovas, dar daugiau kaip 100 žmonių buvo sužeista.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.