Nauji draudimai Rusijoje: mitingai ir futbolas – nesuderinami

Siekis apsisaugoti nuo teroro, o gal naujas apynasris opozicijai? Tokios skirtingos reakcijos į naująjį prezidento įsaką, apribojantį protestus per šią ir kitą vasarą vyksiančius futbolo renginius, pasipylė Rusijoje.

V.Putino sprendimas sukliudys opozicijos protestams, kurie turėjo vykti birželį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
V.Putino sprendimas sukliudys opozicijos protestams, kurie turėjo vykti birželį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Specialiai LR, Maskva

2017-05-16 09:35, atnaujinta 2017-05-16 09:39

Vladimiras Putinas išleido įsaką dėl saugumo priemonių sustiprinimo per Rusijoje 2017-aisiais vyksiančias FIFA konfederacijų taurės varžybas ir 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionatą.

Šį dokumentą žiniasklaida jau pavadino įsaku, ribojančiu rusų teises ir nutaikytu prieš opoziciją, o ji su sporto renginiais siejo svarbius savo planus.

Maišo kortas A.Navalnui?

Konfederacijų taurės turnyras įvyks šiemet, birželio 17-ąją–liepos 2-ąją. Pasaulio futbolo čempionatas – po metų, nuo birželio 14 iki liepos 15 dienos. Miestuose, kur vyks futbolo rungtynės, tarp jų Maskvoje, Sankt Peterburge, Kazanėje, Sočyje, naujasis prezidento įsakas faktiškai uždraudžia rengti mitingus ir eitynes.

Tokie politiniai renginiai esą bus galimi tiktai suderinus su Vidaus reikalų ministerija ir Federaline saugumo tarnyba (FST).

Į šiuos miestus atvykę rusai privalo užsiregistruoti Vidaus reikalų ministerijos įstaigose ne vėliau kaip po trijų dienų, o užsieniečiai – per parą nuo atvykimo.

Ši „ypatinga tvarka“ kaip tik galios tuo metu, kai birželio 12-ąją opozicionierius Aleksejus Navalas planuoja akciją prieš korupciją.

Pasak Rusijos opozicijos lyderio bendražygio ir jo štabo vadovo Leonido Volkovo, protestai planuojami 160 šalies miestų, įskaitant ir tuos, kuriuose vyks futbolo rungtynės.

Ir kol kas niekas nežino, kiek opozicionieriams bus išduota leidimų, o kiek – neigiamų atsakymų.

Žinoma, atsižvelgiant ir į naująjį Rusijos prezidento įsaką, pastarasis variantas gali būti dažnesnis.

Nepakanka policijos pajėgų?

Centrinis Vidaus reikalų ministerijos aparatas masinių politinių renginių draudimus per futbolo renginius grindžia tuo, kad tuo metu teisėsaugos dėmesio sutelkimas į mitingus itin nepageidaujamas – reikės prižiūrėti stadionus.

Ir leidimai bus išduodami arba ne, atsižvelgiant į tai, kiek pajėgų būtina protesto ar eitynių kontrolei ir ar nebus sunku ją užtikrinti.

Žmogaus teisių gynėjas Pavelas Čikovas mano, kad V.Putino įsakas faktiškai kuriam laikui įveda nepaprastąją padėtį – o tai prieštarauja konstitucijai.

Bet apskųsti Rusijos prezidento įsako beveik neįmanoma.

P.Čikovas nežino nė vieno sėkmingai pasibaigusio atvejo, kai įsakas buvo apskųstas dar iki jį pritaikant.

Be to, net jei įstatymas pažeistas, labai mažai šansų, kad Rusijos teismas pripažins prezidento įsaką neteisėtu.

Problemas sprendžia sportu

Komentuodamas įsaką radijo stoties „Echo Moskvy“ apžvalgininkas Antonas Orechas ironizavo: „Rusijoje sportas užsitarnavo tam tikrą reputaciją: tai yra universali priemonė bet kokiems tikslams pasiekti.

Per sportą galima išspręsti kai kurias miestų, kur vyksta olimpiada, universiada ar futbolo turnyras, infrastruktūros problemas.

Kartu bandoma išspręsti ir savo asmenines problemas. Juk kai kam iki visiškos laimės trūko milijardo, kitam – dviejų. Didžiulės sporto varžybos leidžia įgyvendinti bet kokias jūsų svajones. Svarbiausia – laiku ir tinkamai pasirinkti ir užsirašyti į dziudo sekciją, į sodų kooperatyvą ar KGB.“

Šiuo atveju, sako žurnalistas, futbolas pasirodė besąs puikus pretekstas uždrausti mitingus ir uždaryti tam tikras gyvenamąsias vietoves, kad į jas nepatektų Kremliaus nepageidaujami asmenys.

Šią praktiką galima iš esmės plėtoti ir toliau.

Kai kurie Rusijos žurnalistai ironiškai klausė: kodėl apskritai neuždraudus mitingų, kuriuos planuojama rengti be valdžios ar FST leidimo? Kodėl prie įvažiavimo į miestus neįkūrus postų, kuriuose reikėtų pateikti vizas ir gyvenamąją vietą patvirtinantį dokumentą?

„Echo Moskvy“ apžvalgininkas A.Orechas prisiminė, kad prieš 37 metus, 1980-ųjų vasarą, kai Maskvoje vyko olimpiada, didmiestyje buvo ramu, švaru, milicininkai ant kiekvienos sankryžos stovėjo paradine uniforma.

Nebuvo matyti nei vagių, nei girtuoklių, nei varganai apsirengusiųjų ar žmonių su ramentais – visus nepatraukliai atrodančius valdžia izoliavo ir išsiuntė už 101-ojo kilometro.

O Maskvos parduotuvėse buvo suomiškos dešros ir sulčių pakeliuose su plastikiniais šiaudeliais.

Ir dabartinis V.Putino įsakas, apžvalgininko A.Orecho nuomone, – dar vienas žingsnis kelyje į sovietinę praeitį: 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionatas gali tapti 1980 m. Maskvoje vykusios olimpiados kopija.

„Bet svarbiausia – nepamiršti, kad po tos olimpiados SSRS liko egzistuoti viso labo 11 metų.

O juk taip viskas buvo nuostabu: ir sultys, ir dešra, ir milicininkai paradinėmis uniformomis“, – ironiškai sakė žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.