Vladimiro Putino šefui virš galvos tvenkiasi juodi debesys

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas atliko naują tyrimą. Opozicionierius atskleidė, kad prezidento Vladimiro Putino asmeniniu šefu vadinamas verslininkas ne vienus metus grobstė valstybės pinigus.

V.Putino (kairėje) šefu vadinamo  J.Prigožino įmonėje, įtariamoje korupcija, lankėsi ir pats Rusijos lyderis.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putino (kairėje) šefu vadinamo J.Prigožino įmonėje, įtariamoje korupcija, lankėsi ir pats Rusijos lyderis.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The Moscow Times“ ir RBK inf.

May 25, 2017, 11:32 PM

A.Navalno Kovos su korupcija fondas paviešino tyrimą, kuriame teigiama, kad V.Putino šefu vadinamas verslininkas, Maskvos elito pamėgtų restoranų savininkas Jevgenijus Prigožinas įvairių valstybinių užsakymų metu sugebėjo susižerti net 23,5 milijardo rublių (363,6 mln. eurų).

Kovos su korupcija fondas tikina, kad trečdalis šios sumos buvo tiesiog pavogta. A.Navalnas tvirtino, kad J.Prigožinas sukūrė verslo kartelį: įmonės lengvai laimėdavo valstybės užsakymus ir taip krovėsi milijonus.

Į Kovos su korupcija fondo akiratį pateko J.Prigožino įmonės „Komponent“, „Specresurs“, „Ruskompleks“, „Ekobalt“, „ASP“, „Prometej“, „Ars-Servis“ ir „Megalain“. Jos tapdavo subrangovais, aptarnaujančiais karinius miestelius.

Kaip teigė A.Navalnas, J.Prigožino įmonės iš viso laimėjo 23 Gynybos ministerijos skelbus konkursus, per kuriuos joms buvo skirta daugiau nei 23,5 mlrd. rublių (363,6 mln. eurų).

Kovos su korupcija fondas, pasidomėjęs J.Prigožino įmonėmis, įsitikinęs, kad jos nė neturi patirties teikti paslaugas, kurių reikėjo Gynybos ministerijai. Tačiau tai nesutrukdė joms laimėti valstybinių konkursų.

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad Gynybos ministerijos konkursus laimi skirtingos įmonės, A.Navalno teigimu, visos jos yra tarpusavyje susijusios. Tai jis įrodė išsiaiškinęs jų registracijos adresus, licencijos numerius, valdybos sudėtį.

Dalis jų buvo registruota prieš pat skelbtą konkursą, anksčiau nevykdė jokios veiklos.

Kaip paaiškėjo, visos jos ministerijos skelbtuose viešuosiuose pirkimuose dalyvavo prisijungdamos net iš to paties IP adreso. Pastarasis priklauso įmonei „Konkord Management Consulting“, registruotai J.Prigožino motinos Violetos vardu.

Negana to, Gynybos ministerijos skelbtuose konkursuose dalyvavo su J.Prigožinu susijusi įmonė „Ruskompleks“, kurios direktorius Vitalijus Filipenka suimtas už stambaus masto sukčiavimą. Tačiau tai nesutrukdė įmonei ir toliau gauti lėšas iš ministerijos.

Visus savo surinktus duomenis A.Navalno fondas pateikė Rusijoje veikiančiai Federalinei kovos su monopolija tarnybai.

Kremliaus kritikas įsitikinęs, kad jo vadovaujamam fondui pavyko atskleisti didžiausią iki šiol kartelinį susitarimą šalyje.

Tiesa, jo nuomone, tai, ką pavyko sužinoti, – dar tik ledkalnio viršukalnė. Manoma, kad karteliniame susitarime galėjo dalyvauti dar daugiau įmonių.

„Panaudodamas panašias schemas J.Prigožinas iš viso gavo daugiau nei 180 mlrd. rublių (2,8 mlrd. eurų) iš įvairių sutarčių su Gynybos ministerija ir jai pavaldžiomis struktūromis“, – teigiama Kovos su korupcija fondo tyrime.

Praėjusių metų rugpjūtį Rusijos gynybos ministerija jau buvo patekusi į Federalinės kovos su monopolija tarnybos nemalonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.