Teroristai draskė dar neužgijusias žaizdas

Net trys atakos mažiau nei per tris mėnesius. Tokį siaubą teko ištverti Jungtinės Karalystės gyventojams. Po Mančesterio košmaro nespėję atsipeikėti britai praėjusį savaitgalį vėl buvo užpulti teroristų.

Britai ragina vienas kitą nepasiduoti baimei ir skausmui, tačiau šaliai atsitiesti po tiek teroro išpuolių nėra lengva.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Britai ragina vienas kitą nepasiduoti baimei ir skausmui, tačiau šaliai atsitiesti po tiek teroro išpuolių nėra lengva.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teroro išpuolis prie Boro turgaus ir ant Londono tilto sukrėtė britus. Nors žmonės ragino vienas kitą nepasiduoti, didmiesčio gatvėse tvyro gedulas. <br>AP nuotr.
Teroro išpuolis prie Boro turgaus ir ant Londono tilto sukrėtė britus. Nors žmonės ragino vienas kitą nepasiduoti, didmiesčio gatvėse tvyro gedulas. <br>AP nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Justė Adakauskaitė , Jorūnė Paužienė LR korespondentės, Vilnius,, Vytas Rudavičius, LR korespondentas Londone

2017-06-06 06:10

„Keep Calm and Carry On“ – „Būk ramus ir tęsk savo veiklą“. Šis šūkis Jungtinėje Karalystėje tapo žinomas dar Antrojo pasaulinio karo metais, kai ant Londono ir Pietų Anglijos miestų iš oro bombas mėtė nacistinės Vokietijos liuftvafė.

Ši trumpa frazė londoniečiams įgijo naują prasmę po 2005-ųjų liepos 7-osios „Al-Qaeda“ mirtininkų teroristų įvykdytos atakos prieš britų sostinės visuomeninio transporto sistemą. Tada keturi britai džihadistai pražudė 52 nekaltus keleivius ir sužeidė per 700. Šoko ištiktas, sužeistas ir gedintis didmiestis tuomet susitvarstė žaizdas, nusišluostė ašaras ir tęsė savo gyvenimą.

Deja, 2017-aisiais Londonui vėl tenka kartoti tą patį ritualą. Bet po dviejų teroro išpuolių vos per dešimt savaičių „būti ramiam“ ne taip jau lengva.

Maža to, šį kartą kraujuoja ne tik Londonas, kur šeštadienį teroristai nužudė septynis žmones ir dar 48 sužeidė. Dar nespėjo užgyti ir kito Anglijos metropolio – Mančesterio – žaizdos.

Nuo kovo pabaigos Jungtinėje Karalystėje per tris vietinių džihadistų išpuolius žuvo 34 civiliai ir pareigūnai, buvo per 200 sužeistųjų, iš kurių beveik trečdalis patyrė sunkių ilgalaikių traumų.

Nors londoniečiai ir stojiškai teigia, kad „teroras mūsų nenugalės“, miesto gatvėse atmosfera ir pokyčiai – akivaizdūs.

Matė teroro siaubą

Dviejų pastarųjų išpuolių Londone scenarijai panašūs: abiem atvejais teroristai automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius, einančius tilto šaligatviais. Abu kartus džihadistai badė žmones peiliais.

Antai šeštadienio vakarą trys teroristai krovininiu autobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto – trenkėsi į juos taip, kad kūnai išlėkė kelis metrus į orą.

Pervažiavę tiltą ir atsitrenkę į šaligatvį žudikai išlipo iš transporto priemonės. Bėgdami gatvėmis link Boro turgaus jie badė praeivius – visus, kurie tik pasitaikė jų kelyje.

Šiame turguje ir prie jo įsikūrę daugybė restoranų ir barų – žmonės juose leido šeštadienio vakarą, kai ten įsiveržė „Islamo valstybę“ palaikantys džihadistai.

Teroristai puolė didžiuliais peiliais. Žmonės gynėsi mėtydami į užpuolikus kėdes ir butelius.

Galiausiai trys teroristai, vilkėję netikras sprogmenų liemenes, buvo nukauti į nelaimės vietą atvykusių policijos pareigūnų – nuo pagalbos skambučio iki džihadistų mirties priešais vieną barą, pilną žmonių, praėjo aštuonios minutės.

Policija paskelbė dviejų teroristų tapatybę. Užpuolikai – 30 metų Rachidas Redouane’as ir 27 metų Khuramas Buttas, pravarde Abzas. Kh.Buttas buvo Jungtinės Karalystės pilietis, gimęs Pakistane, ir žinomas policijai. Abu vyrai gyveno Rytų Londone.

Paveikė ir lietuvius

Teroro atakos sūkuryje atsidūrė ir vienas lietuvis – Šarūnas Uziala. Jis pasakojo stovėjęs lauke su draugais, kai išgirdo dūžtančio stiklo garsą.

„Stovėjome, kalbėjomės ir staiga ėmė dužti stiklai. Šukės sužeidė man koją, – dienraščiui „The Sun“ teigė vyras. – Pamačiau baltą autobusiuką, pasirodė, kad nieko nenutiko. Tačiau pasukau galvą ir pamačiau visą kruviną vyrą. Tuomet pastebėjau kitą vyrą – jis švaistėsi peiliu, mėgino juo sužaloti žmones. Mes ėmėme bėgti.

Buvau šokiruotas. Matai tokius dalykus per žinias, bet niekada negali įsivaizduoti, kad taip atsitiks tau.“

Verslo konsultante Londone dirbanti lietuvė Augustė L. „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad tą vakarą vos pati neatsidūrė teroristų atakos vietoje – paskutinę minutę nutarė eiti vakarienės ne į prie Boro turgaus esantį restoraną, o į kitą to paties tinklo padalinį Soho rajone.

„Restoranas „Wright Brothers“ yra keliose vietose – Soho rajone ir prie Boro turgaus. Turėjome eiti su drauge į pastarąjį, bet paskutinėmis akimirkomis tiesiog persigalvojau – nusprendžiau geriau eiti kitur, – pasakojo Augustė L. – Net sunku paaiškinti, kodėl pakeičiau planus, – dažnai toje vietoje lankausi ir tik prieš dieną ten pietavau. Kaip tik apie 10 val. vakaro ėjome namo po vakarienės.“

Gerda teigė, kad jos vaikinas Sebastienas buvo būtent toje vietoje, kur siautėjo teroristai. Su draugais jie išsiskyrė bėgdami nuo užpuolikų.

„Po teroro atakos ant Londono tilto mano vaikinas dingo ir niekas jo nuo to laiko nematė. Mes nuolat jam skambinome, laukėme ir tikrinome, kur tik galėjome, bet jo nėra nė ženklo.

Prašau padėti man!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė lietuvė.

Siūlo nepasiduoti baimei

Po šiurpių savaitgalio įvykių pirmadienį londoniečiai ėjo į darbus prislėgti – žmonės dar nespėjo atsigauti po Mančesterio atakos, o teroristai smogė vėl.

„Aš labai noriu tikėti, kad po mėnesio ar dviejų šiuos metalo ir betono barjerus bus galima susirinkti ir išvežti.

Jei tokia apsauga nuo išpuolių pasiliks ant tiltų visiems laikams, tai reikš viena – tam tikra prasme tie niekšai mus nugalėjo, nes jie privertė mus pakeisti kasdienį gyvenimą, istorinį miesto veidą“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo prie pat Londono tilto dirbantis IT specialistas Samuelis Drury.

Londone vakar dar buvo gaudomi teroristų parankiniai, didelė miesto zona buvo atkirsta policijos kordono.

„Aš, kaip ir pusė mano firmos darbuotojų, šiandien dirbsime ne iš savo kabinetų, bet iš už kordono esančios kavinės arba tiesiog iš namų. Beje, tarp sužeistųjų yra ir mano kolega, – vakar pasakojo S.Drury. – Policija puikiai žino, ką daro. Kelias savaites gatvėse patruliuos automatais ginkluoti pareigūnai ir armijos kariai.

Tačiau aš labai abejoju, ar politikai, tarp jų ir premjerė Theresa May, nepasiduos labai viliojančiam norui „užveržti varžtus“ ir ilgam paversti Londono centrą tvirtove.

Th.May pareiškimuose jau girdžiu tokių gaidų. Manau, tai būtų klaida. Turi būti pusiausvyra tarp saugumo ir laisvės, o jos mes nė už ką taip lengvai neatiduosime.“

Premjerės žodžiais piktinosi ir žurnalistu Londono laikraštyje „The Morning Star“ dirbantis Conradas Landinas.

„Daugelis iš mūsų vis dar šokiruoti dėl šeštadienio vakaro įvykių, bet Londone laimi vienybės dvasia. Mes turime likti kartu ir neleisti, kad tokie bailių išpuoliai mus suskaldytų, – „Lietuvos rytui“ sakė žurnalistas. – Mane labiau suerzino Th.May atsakas.

Ji iš pradžių sustabdė politinę kampaniją likus vos kelioms dienoms iki rinkimų, bet tada pasakė politinę kalbą, kuri gali labai liūdnai atsiliepti santykiams tarp skirtingų bendruomenių.

Tai pasibjaurėtina. Juolab kad premjerė neseniai nusprendė nutylėti apie ataskaitą, kurioje kalbama apie užsienio šalių paramą Jungtinės Karalystės džihadistų organizacijoms ir kurioje galbūt kritikuojama britų prekybos partnerė Saudo Arabija.

Dvi atakos per dvi savaites rodo, kad Th.May vyriausybės kovos su teroru strategija žlugo.“

Jungtinės Karalystės premjerę vakar puolė ir opozicijos lyderis Jeremy Corbynas – prieš birželio 8-osios rinkimus užvirė tikra politinė košė.

Politikas ragino Th.May atsistatydinti dėl to, kad ši sumažino policijos pareigūnų skaičių, kai šešerius metus dirbo vidaus reikalų sekretore. Pasak jo, dėl to sumažėjo britų kovos su teroristais pajėgumai.

Pastebėjo radikalumo ženklų

Rytų Londono rajonuose Niuhame, Barkinge ir Dagename, kuriuose gausiai gyvena musulmoniškų bendruomenių atstovų, kaip ir po visų atakų, dabar tvyro įtampa. Antiteroristiniai policijos padaliniai nuo šeštadienio nakties vykdo areštus. Suimtųjų skaičius jau peršoko tuziną, ir tai tikrai ne pabaiga.

Prie socialinio būsto komplekso „Elizabeth Fry“ Barkinge, kur gyveno vienas džihadistų – 27 metų vyras, turėjęs pakistanietiškų šaknų ir vietinių pramintas Abzu, „Lietuvos rytas“ pakalbino vieną kaimynų, Mohammadą Javanną.

„Apie Abzą mes jau buvome pranešę policijai prieš kelerius metus. Anksčiau jis buvo visai sukalbamas jaunas vyras, itin domėjosi religija.

Kiek žinau, jis dirbo valstybinėje Londono transporto kompanijoje. Bet maždaug prieš kelerius metus jis radikalizavosi, netgi mėgino vykti kovoti už „Islamo valstybę“ į Siriją, bet tai jam nepavyko.

Mūsų vietinė mečetė jį pašalino iš savo gretų, nes jis šūkaudavo ir užgauliodavo tikinčiuosius. Maža to, jis labai intensyviai šnekindavo paauglius iš mūsų bendruomenės, siekdavo nuteikti juos prieš nuosaikius imamus mūsų mečetėje.

Tuomet apie jį ne kartą ir buvo pranešta Londono antiteroristinei policijai. Abzas tikrai turėjo būti policijos taikinys. Kaip jis prasmuko?“ – stebėjosi 55-erių M.Javannas.

Siūlo būti griežtesniems

Hamasui Ghilani, 35-erių britų teisininkui, kilusiam iš pakistaniečių šeimos, yra tekę nekart teismuose atstovauti jo bendruomenės jaunuoliams ir jauniems vyriškiams, turėjusiems problemų su policija ir teismais.

H.Ghilani neabejoja: britų teisėsauga privalo būti gerokai griežtesnė su jaunimą verbuojančiais ekstremistais, propaguojančiais nuodingą ideologiją. Maža to, rimtesnių bausmių privalo sulaukti ir jaunuoliai, susižavintys radikaliomis vahabistų dogmomis.

„Musulmonų bendruomenė pagaliau privalo pažvelgti į save itin kritiškai. Turime aiškiau atskirti islamą nuo radikalaus islamizmo“, – „Lietuvos rytui“ teigė teisininkas H.Ghilani.

Pasak jo, reikia remti policiją, kai ji dirba savo darbą.

„Esu susidūręs su bent keliais atvejais, kai jauni vaikinukai, patekę į kalėjimą ar jaunimo sulaikymo centrą už buitinius nusižengimus, yra įveliami į islamistinį vahabizmą. Jiems smegenis praplauna užkietėję verbuotojai.

Nors iš musulmono lūpų tai skamba radikaliai, aš tokius verbuotojus laikyčiau atskiruose kalėjimuose“, – sakė H.Ghilani.

Žuvusiuosius minėjo paramos koncerte

Jungtinės Karalystės gyventojai šį savaitgalį patyrė jau trečiąjį teroro išpuolį mažiau negu per tris mėnesius. Kovo 22-ąją penki žmonės žuvo ir dar 49 buvo sužeisti per ataką ant Vestminsterio tilto, netoli Jungtinės Karalystės Parlamento rūmų, kai užpuolikas automobiliu rėžėsi į praeivius ir vėliau peiliu nudūrė policijos pareigūną.

Prieš dvi savaites teroro išpuolis įvyko Mančesteryje. Koncertų arenos fojė po amerikietės dainininkės Arianos Grande pasirodymo susisprogdino savižudis. Detonuota savadarbė bomba pražudė 22 žmones, dar 116 sužeidė.

Į labdaros koncertą susirinko apie 50 tūkstančių žmonių, visi bilietai į jį buvo išgraibstyti per šešias minutes. Visos lėšos, surinktos už bilietus, bus skirtos Raudonojo Kryžiaus organizacijai, dalis jų bus padovanota per A.Grande koncertą žuvusiųjų artimiesiems ir sužeistiesiems. Per koncertą taip pat buvo galima aukoti pinigų nukentėjusiesiems – pavyko surinkti daugiau nei 2 mln. svarų (2,3 milijono eurų).

Į sceną sekmadienį kilo ne tik A.Grande – vos per porą dienų surengtame koncerte sutiko pasirodyti ir daugybė kitų muzikos žvaigždžių, tokių kaip grupės „Take That“, „Coldplay“, „Black Eyed Peas“, atlikėjai Justinas Bieberis, Katy Perry, Miley Cyrus, Pharrellas Williamsas, Usheris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?