JAV žvalgyba prabilo apie britų neištirtas Kremliaus priešų žmogžudystes

JAV žvalgybos agentūros turi duomenų, kad prie 14 neaiškiomis aplinkybėmis Jungtinėje Karalystėje mirusių žmonių nužudymo prisidėjo Rusijos saugumo tarnybos ir mafijos grupuotės. 

Dauguma mįslingai Jungtinėje Karalystėje mirusių žmonių buvo Kremliaus kritikai. <br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
Dauguma mįslingai Jungtinėje Karalystėje mirusių žmonių buvo Kremliaus kritikai. <br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2017, 7:42 AM

Dvejus metus vykęs „BuzzFeed“ tyrimas parodė, kad JAV pareigūnai visus savo surinktus duomenis pateikė savo kolegoms iš Jungtinės Karalystės. 

Tačiau britų policija visų 14 mirtis paskelbė nelaimingais atsitikimais.

JAV žvalgybos surinkta informacija rėmėsi viešai prieinamais duomenimis, žmonių pasakojimais ir perimtais pranešimais. 

„BuzzFeed“ tyrime teigiama, kad Jungtinės Karalystės policija praleido pro akis Rusijos sąmokslą nužudyti net 14 Kremliaus kritikų, nors apie panašią taktiką atsikratyti priešų Maskva naudoja seniai. 

2014 metais negyvo rasto multimilijonieriaus Scoto Youngo ir jo verslo partnerio mirties tyrimas atskleidė įrodymų, kuriuos policija pražiūrėjo. 

Dokumentai, telefono pokalbių išrašai, interviu ir slapti įrašai parodė, kad S.Youngas, kuris mirė iš balkono nukritęs ant aštrios geležinių spyglių tvoros Londone, buvo susijęs su iš Rusijos pasitraukusiu oligarchu ir Vladimiro Putino kritiku Borisu Berezovskiu. 

Visi šio rato žmonės Jungtinėje Karalystėje mirė paslaptingomis aplinkybėmis. Be to, visi turėjo nemažai galingų priešų Rusijoje. 

Praėjusią savaitę „BuzzFeed“ taip pat pranešė, kad amerikiečiai su Jungtinės Karalystės policija pasidalijo ir informacija, skelbiančia, kad Rusijos paslaptis atskleidęs Aleksandras Perepiličnas galimai buvo nužudytas Maskvos nurodymu. 

Britų pareigūnai nurodė, kad pinigų plovimo operacijas tyręs rusas mirė dėl natūralių priežasčių. 44 metų A.Perepiličnas nualpo ir mirė bėgiodamas netoli savo namų Veibridže, Sario grafystėje, 2012-ųjų lapkritį. 

Finansininkas kaip tik buvo grįžęs iš paslaptingos kelionės į Paryžių.

Iš pradžių spėliota, kad jis galėjo būti nunuodytas, tačiau policijos atstovai nurodė, kad skrodimo metu neaptikta jokių tyčinio nužudymo pėdsakų, bet mirties priežasties taip pat nepavyko nustatyti. 

Tiesa, Londono botanikos sodo „Kew Gardens“ ekspertė pareiškė, kad A.Pereplično skrandyje rado nuodingo augalo likučių. 

A.Perepličnas prieš tai kurį laiką sulaukdavo grasinimų už tai, kad paviešino Rusijos vyriausybės pareigūnų 230 mln. JAV dolerių korupcijos schemą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.