Rusijos valdininkų laukia dar sotesni laikai: turtus slėpti bus lengviau

Kremliaus glėbys turtuoliams – dar jaukesnis. Rusijos parlamentas nusprendė įslaptinti informaciją apie aukštų valdininkų pajamas ir turtą. Įstatymo projektą pateikė pats prezidentas Vladimiras Putinas.

Turtingų Kremliaus draugų sluoksniui dar didesnių privilegijų suteiks naujasis įstatymas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Turtingų Kremliaus draugų sluoksniui dar didesnių privilegijų suteiks naujasis įstatymas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

2017-06-27 10:37

Naująjį įstatymą priėmė Valstybės Dūmos žemieji rūmai trečiojo ir galutinio svarstymo metu. Taip pat turės pritarti aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir pasirašyti valstybės vadovas.

Netrukus iš visų viešų valstybinių registrų bus pašalinta bet kokia informacija apie prezidentą, premjerą, generalinį prokurorą, tyrimų komiteto, abejų parlamento rūmų, Aukščiausiojo ir Konstitucinio teismų pirmininkus ir jų šeimos narius.

Beje, kaip sako „Transparency International“ padalinio Maskvoje direktoriaus pavaduotojas Ilja Šumanovas, Rusijoje įstatymų lygmeniu nėra konkretaus šeimos nario apibūdinimo.

O tai reiškia, kad naująjį įstatymą bus galima taikyti laisvai, iš viešųjų registrų šalinant informaciją apie uošvius ir šešurus, svainius ir dieverius, net antrosios eilės aukštų valdininkų giminaičius.

Tai gerokai sumažina galimybes pažaboti korupciją aukštesniuose valdžios sluoksniuose, įspėjo I.Šumanovas.

Įteisino savo schemą

„Iš neliečiamųjų jie tampa dar ir nematomais visuomenei“, – piktinosi Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sukurto Kovos su korupcija fondo aktyvistai.

Opozicijos rėmėjai teigia, kad toks įslaptinimas faktiškai jau vyksta.

Per pastaruosius porą metų be jokio teisėto pagrindo iš Federalinės valstybinės registracijos tarnybos „Rosjestr“ jau dingo brangaus nekilnojamojo turto savininkų pavardės.

Pastaroji įstaiga atsakinga už nekilnojamojo turto ir su juo susijusių sandorių registracijos teises.

Tarnybos registre anksčiau buvo Rusijos generalinio prokuroro Jurijaus Čiaikos sūnūs, gynybos ministro Sergejaus Šoigu duktė.

Jau nėra duomenų apie Saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo sodybos elitiniame Rusijos ir Maskvos vilų rajone Serebrianyj Bore savininkus.

Ir net kuklus, 50 kvadratinių metrų Maskvos butas, dar neseniai į Rusijos registro dokumentus įrašytas kaip Kirilo Šamalovo, kurį žiniasklaida vadina Vladimiro Putino žentu, oficialiais duomenimis, priklauso neįvardytam fiziniam asmeniui.

Dabar ši informacija taps slapta visiškai teisėtu pagrindu.

Slapsto saugomus asmenis

Formaliai naujasis įstatymas slepia duomenis apie asmenis, kuriems paskirta valstybės apsauga.

Remiantis įstatymu dėl valstybės apsaugos, ji suteikiama tik aukščiausiems valstybės tarnautojams ir jų šeimų nariams.

Bet tame pačiame įstatyme įrašyta: į sąrašą gali būti įtraukti deputatai, ministrai, teisėjai ir kiti asmenys, kurių ratas nenustatytas. O šis ratas jau didinamas.

Pavyzdžiui, jau seniai valstybės apsauga oficialiai naudojasi Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas, neturintis jokių ryšių su valstybės tarnyba.

Kas dar įtrauktas į šį sąrašą, nėra žinoma, nes šių asmenų sąrašas griežtai įslaptintas.

Neviešinamas ir Federalinės apsaugos tarnybos (FAT) darbuotojų skaičius.

Daugės besislapstančių

Bet buvęs pagrindinis Boriso Jelcino asmens sargybinis ir šios tarnybos įkūrėjas Aleksandras Koržakovas tvirtina, kad po pirmojo Rusijos prezidento atsistatydinimo FAT skaičius nuo 13 tūkst. šoktelėjo iki maždaug 50 tūkst.

Beje, SSRS gyvavimo laikais atitinkama KGB tarnyba su visais jos padaliniais 15 respublikų turėjo tik 15 tūkst. darbuotojų.

Naujasis įstatymas oficialiai įtvirtina visišką neliečiamų Rusijos valdininkų informacinį uždarumą nuo visuomenės. Ir ši aplinkybė veikiausiai padidins troškimą patekti į Kremliui artimų „valstybinių verslininkų“ ir jų šeimų narių registrą.

Bent taip mano su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ padalinio Rusijoje viceprezidentė Jelena Panfilova.

„Tikėtina, atsiras nauja paklausa – saugomo asmens statusas bus suteikiamas, kad turtai būtų nuslėpti“, – sakė J.Panfilova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.