Žmogžudžius brolius išskyrė įstatymas: kodėl vienam iš jų leista išeiti į laisvę?

Amžiaus skirtumas lėmė, kad vienas brolių, nuteistų už žmogžudystę, galėjo išeiti į laisvę, o kitas pasiliko už grotų. Tiesa, belangėje savo likusias dienas leis tas vyras, kuris ne nužudė, o tapo bendrininku.

Davidas (kairėje) tikisi, kad jo brolis Sammy, nuteistas už žmogžudystę, vieną dieną taip pat galės išeiti į laisvę.
Davidas (kairėje) tikisi, kad jo brolis Sammy, nuteistas už žmogžudystę, vieną dieną taip pat galės išeiti į laisvę.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-07-03 22:56

Sammy Maldonado ir jo brolis Davidas buvo nuteisti už žmogžudystę dar 1980 metais. Už grotų vyrai turėjo praleisti visą likusį gyvenimą. Tačiau dabar, pasikeitus JAV įstatymams, 53-ejų Davidas gali džiaugtis laisve.

O 55-erių S.Maldonado apie išėjimą iš kalėjimo gali tiktai pasvajoti.

Nors vyras nusikaltimo nepadarė, o tik padėjo pasprukti broliui, jis ir toliau lieka už grotų.

Duris į laisvę Sammy atvėrė pasikeitęs JAV teisinis reglamentas, nurodantis, kad asmuo negali būti nuteisiamas iki gyvos galvos, jeigu nusikaltimą padarė būdamas nepilnametis.

Keliose JAV valstijose svarstoma žengti dar toliau. Siūloma idėja, kad asmenys nuo 18 iki 25 metų negali būti teisiami iki gyvos galvos.

Esą vos pilnametystės sulaukusių žmonių asmenybės nėra dar iki galo susiformavusios, tad į jų nusikaltimus turėtų būti žiūrima atlaidžiau.

Lemtinga vyro klaida

1980 metų rugpjūčio 13 diena buvo lemtinga Sammy ir Davido gyvenime. Tuo metu dar paaugliai jie nusprendė ištrūkti iš savo priemiesčio Filadelfijoje ir leistis į kelionę.

Vaikinai sėdo į automobilį ir patraukė į vietą, vadinamą Velnio baseinu. Parke, kuriame buvo vandens telkinys, broliai maudėsi, gėrė alų ir rūkė marihuaną.

Netrukus šalia įsikūrė kita jaunuolių kompanija ir pasiūlė išmainyti alų į brolių Maldonado turimas narkotines medžiagas.

Kaip vėliau teigė teisėjai, broliai nemažai išgėrė ir kažkuriuo metu sugalvojo apvogti kitą kompaniją.

Temstant Sammy stvėrė jų turimą nedidelę dėžutę, tikėdamasis, kad joje yra kas nors vertinga. Davidas griebė šalia gulintį peilį, ir abu broliai pasileido bėgti.

Juos ėmė vytis 19-metis Stevenas Monahanas. Nors Sammy netrukus išmetė dėžutę, S.Monahanas jį užpuolė.

Ginti brolio suskubo Davidas ir dukart bedė peiliu S.Monahanui į nugarą. Vaikinas susmuko, tad broliai Maldonado nusprendė jį nutempti į mišką ir ten palikti.

Netrukus jie šoko į savo automobilį ir patraukė atgal į Filadelfiją.

„Manau, kad aš jį nužudžiau“, – automobilyje pasakė Davidas ir ėmė raudoti.

S.Monahanas iš tiesų buvo rastas nebegyvas. Broliai Maldonado buvo nuteisti už antrojo laipsnio žmogžudystę, jiems skirtas įkalinimas iki gyvos galvos be galimybės išeiti į laisvę anksčiau.

Pasikeitė JAV įstatymai

Davidas ir Sammy įkalinimo įstaigoje praleido 37 metus. Jų kameros buvo netoli viena kitos, jiems netgi leista dukart per dieną lankyti vienam kitą.

Bet vieną dieną Davidas išgirdo apie galimybę išeiti į laisvę. Tiesa, jis pripažino nenorėjęs palikti brolio.

Viskas apvirto aukštyn kojomis 2012 metais po vieno kalinio bylos prieš Alabamos valstiją. Tuomet iki gyvos galvos nuteistas vyras kreipėsi į teismą, prašydamas jį paleisti, nes darydamas nusikaltimą jis buvo nepilnametis.

Teismas nutarė, kad nepilnamečiams tokios bausmės negali būti taikomos, ir vyriškis išėjo į laisvę. Praėjus ketveriems metams Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad tokios bausmės pažeidžia šalies konstituciją ir yra pernelyg žiaurios.

Taip galimybę anksčiau išeiti į laisvę įgijo daugiau nei du tūkstančiai nuteistųjų visoje šalyje, tarp jų ir D.Maldonado.

2016 metų gruodį jis stojo prieš teismą ir išgirdo, kad, pritaikius naują įstatymą, įgijo teisę išeiti į laisvę.

Aukos artimieji tam prieštaravo, tačiau teismo sprendimas nebuvo pakeistas.

Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų aukščiausiojo teismo sprendimas nepalietė S.Maldonado – mat jis nusikaltimo metu buvo jau pilnametis.

Nors S.Monahaną nužudė Davidas, Sammy už šį nusikaltimą turės likusį gyvenimą praleisti už grotų.

„Sammy nenužudė Steveno, jo kaltės už šį nusikaltimą kur kas mažiau“, – bandė argumentuoti brolių advokatas Michaelas Wisemanas.

Tačiau šie žodžiai teismo sprendimo nepakeitė.

Sunku apsiprasti laisvėje

Po kelių mėnesių D.Maldonado išėjo iš kalėjimo.

Per 37 metus, praleistus įkalinimo įstaigoje, vyras spėjo pažinti visus čia dirbančius, nuteistuosius. Davidui paliekant įkalinimo įstaigą, jie plekšnojo jam per petį ir linkėjo sėkmės.

Priprasti prie gyvenimo laisvėje nebus lengva – tai Davidas suprato jau pirmą dieną.

Prie kalėjimo vartų jį pasitiko draugas, ir jie patraukė į užkandinę. Jau čia Davidas susidūrė su pirmaisiais sunkumais.

Vyrui pasirodė, kad stalai užkandinėje pernelyg arti vienas kito, tad nugara jis beveik lietėsi su moterimi, sėdinčia už jo.

Tai vyrą erzino, jis panoro persėsti. Tai pamačiusi moteris ir jos sutuoktinis irgi susierzino.

„Kas tau nepatinka?“ – sušuko šalia sėdinti porelė.

„Viskas gerai, aš nieko nesakiau“, – bandė juos raminti Davidas.

Netrukus jie tęsė pietus ir Davidą paliko ramybėje.

„Turėsiu priprasti prie dalykų, kurie po kalėjimo atrodo neįprasti. Aš turėsiu prisiminti, kad nebesu įkalinimo įstaigoje“, – savo draugui ištarė Davidas.

Nuo narkotikų iki mokslų

Pirmieji metai įkalinimo įstaigoje Davidui ir Sammy nebuvo lengvi.

Neilgai trukus jie įniko į narkotikus, kurių įkalinimo įstaigoje buvo apstu. Pradėję nuo kanapių, po kiek laiko vyrai jau leidosi heroiną.

Netrūko ir smurto – broliai įsiveldavo į peštynes su kitais nuteistaisiais.

Tačiau praėjus keleriems metams Davidas ir Sammy pasikeitė. Broliai nusprendė atsikratyti priklausomybės nuo narkotikų. Sammy pradėjo sportuoti, susidomėjo boksu, tapo krikščioniu.

Davidas uoliai kibo į mokslus. Iki išėjimo iš įkalinimo įstaigos jis spėjo įgyti teologijos magistro laipsnį.

„Turėjau leisti laiką taip, kad kalėjimas manęs nesužlugdytų“, – apie savo pasirinkimą kalbėjo Davidas.

Kalėjime vyras dėstė kitiems nuteistiesiems, padėjo jiems gauti diplomus.

„Kitą mėnesį man bus 54-eri, Sammy – 55-eri. Mes nesame į problemas įklimpstantys vaikai, esame atsakingi“, – BBC pasakojo Davidas.

Tikisi ištrūkti iš kalėjimo

Praėjus mėnesiui po Davido išėjimo į laisvę Sammy sėdėjo susitikimų kambaryje ir laukdamas savo brolio svajojo apie dieną, kai pats galės išeiti į laisvę.

„Kai tik išeisiu iš kalėjimo, panaikinsiu čia pasidarytas tatuiruotes“, – tikino Sammy.

Vyras neabejoja – vieną dieną į laisvę galės išeiti ir jis. Tiesa, galimybių tam kol kas nėra itin daug.

Vyrui malonę galėtų suteikti Pensilvanijos gubernatorius, tačiau tokie atvejai itin reti. Antra galimybė – tikėtis įstatymų pasikeitimo.

Labiausiai Sammy sielojasi, kad neišėjo į laisvę prieš savo tėvų mirtį 2010 metais. Nors brolių vaikystė nebuvo lengva – šeimoje buvo girtaujama, smurtaujama, Sammy vis tiek norėjo atsisveikinti su tėvais.

Sammy tvirtina nejaučiąs pykčio dėl Davido paleidimo iš kalėjimo, nors būtent dėl jo veiksmų abu broliai atsidūrė už grotų.

„Kaltė yra labai stiprus jausmas. Žinau, kad ji graužia. Davidas turi žinoti, kad man viskas gerai. Vieną dieną iš čia ištrūksiu“, – kalbėjo S.Maldonado.

Išėjęs iš kalėjimo Davidas savo brolio nepamiršo. Įsidarbinęs šiukšlių surinkėju parke jis siunčia savo broliui pinigų į įkalinimo įstaigą.

„Prisiimu atsakomybę už tai, ką padariau. Neturėjau taip pasielgti. Tas žmogus to nenusipelnė“, – teigė D.Maldonado.

Jis taip pat tikisi, jog vieną dieną jo brolis galės išeiti į laisvę.

„Jei jie paleido mane – tą, kuris įvykdė nusikaltimą, kodėl negali išleisti Sammy? Jis nieko nepadarė“, – piktinosi Davidas.

Maža tikimybė, kad brolių viltis susitikti laisvėje išsipildys. Konektikuto valstijoje advokatas Tedas Kochas bando įrodyti, kad jo klientas Luisas Noelis Cruzas, nužudęs žmogų vos sulaukęs aštuoniolikos, neturėtų praleisti už grotų viso gyvenimo.

Pasak T.Kocho, asmenys, įvykdę tokį nusikaltimą būdami panašaus amžiaus, neturėtų būti teisiami kaip suaugusieji. Esą aštuoniolikmečiai dar nėra visiškai subrendę.

Kalbos, kad ką tik pilnametystės sulaukę asmenys neturėtų būti teisiami kaip suaugusieji, vis dažnesnės JAV.

Konektikuto valstija savo kalėjimuose atidarė net atskirus departamentus, kuriuose kali asmenys nuo 18 iki 25 metų.

Jie laikomi atskirai nuo vyresnių nuteistųjų, yra stebimi. Kai įsitikinama, kad asmuo pasitaisė, gali būti iš naujo svarstoma dėl jo įkalinimo laikotarpio ar net paleidimo.

Šių metų pavasarį San Fransiske duris atvėrė pirmasis teismas, kuris sprendžia dėl jaunų žmonių įkalinimo.

Teisme vertinami ir neurologinių tyrimų rezultatai, kurie parodo, ar žmogaus asmenybė yra visiškai susiformavusi. Panašių teismų yra ir Niujorke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.