Italijos kurortuose rusai tarpsta tarytum rojuje

Italai nerimauja dėl sunkios ekonominės situacijos. Tačiau šalyje yra vietų, kuriose krizės visiškai nejusti. Prabangius kurortus užplūdę rusai čia negaili pinigų dalykams, kurie dažnam europiečiui neįkandami.

Toskanos regiono kurortas Forte dei Marmi patenkina ne tik turtingų vietinių italų poreikius, bet ir daugybės pinigų neskaičiuojančių Rusijos piliečių užgaidas. Daugybė jų čia grįžta pailsėti kasmet, jiems ruošiami kambariai, vardiniai rankšluosčiai.<br>N.Budrytės nuotr.
Toskanos regiono kurortas Forte dei Marmi patenkina ne tik turtingų vietinių italų poreikius, bet ir daugybės pinigų neskaičiuojančių Rusijos piliečių užgaidas. Daugybė jų čia grįžta pailsėti kasmet, jiems ruošiami kambariai, vardiniai rankšluosčiai.<br>N.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Neringa Budrytė, Specialiai LR, Italija

2017-07-09 11:42

Keli tūkstančiai eurų už prabangų viešbučio kambarį parai, keli šimtai – už gultus su pavėsine privačiame paplūdimyje prie Tirėnų jūros ir dar kelios šimtinės už gurmanišką vakarienę.

O jei norite – ir visas tik jums rezervuotas viešbutis savaitei už buto Vilniaus centre kainą. Taip Italijoje atostogauja turtingieji.

Krizė turtuolių kurorte jeigu ir šmėkštelėjo, ilgai neužsibuvo. Toskanos pakraštyje įsikūręs nedidelis Forte dei Marmi miestelis, ypač mėgstamas pinigingų rusų, vėl džiūgauja: prabangios vilos šiam sezonui jau išnuomotos, viešbučiai pilni, o rusų kalbą čia galima išgirsti taip dažnai, kad pasijunti atsidūręs rusiškame rojuje.

Čia yra viskas, ko trokšta įnoringi svečiai: geri orai, ilgi smėlėti paplūdimiai, prabangūs butikai, „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėti restoranai ir visapusiškas servisas – nuo viešbučio lovos iki ne mažiau patogaus gulto prie jūros.

O jei kartais čia pasidarytų nuobodu, oro taksi – malūnsparniu jus nuskraidins kad ir į Prancūzijos Žydrąjį Krantą.

Nėra čia nei žydros jūros lyg iš atviruko, nei stulbinančių vaizdų, tačiau vasaroti čia mėgsta ne tik rusų turistai, bet ir viso pasaulio turtingieji.

Pamėgo legendinį miestą

Toskanos viešbučių asociacijos vadovas Paolo Corchia tikina, kad Forte dei Marmi prabangaus poilsio trokštančių turistų sąrašuose atsidūrė ne veltui.

Miestelis įsikūręs unikalioje vietoje tarp Tirėnų jūros ir aukštų kalnų, apsaugančių nuo vėjų, todėl klimatas čia visada švelnus.

Vos už 20 kilometrų stūksančių Apuano Alpių marmurą savo meno šedevrams naudojo garsusis Michelangelo Buonarroti, o prabangus kurortas tuomet tebuvo marmuro sandėliavimo vieta.

Pirmosios gatvės čia nutiestos būtent marmuro luitams gabenti. Šie kalnai iki šiol garsėja bene kokybiškiausio pasaulyje marmuro kasyklomis. Apie marmurinę miesto praeitį liudija ir jo pavadinimas Forte dei Marmi, lietuviškai – marmuro tvirtovė.

Dabar tvirtoves čia primena įspūdingos vilos. Bet kas slypi jose, vargu ar pamatysi, nes dauguma aptvertos aukštomis tvoromis.

Čia driekiasi itin platūs smulkaus smėlio paplūdimiai, įvertinti Mėlynosiomis vėliavomis, žyminčiomis vandens švarumą ir aukštą paslaugų kokybę.

Jei iki 25 laipsnių įšylantis vanduo nevilioja, galima pliuškentis čia pat, prie jūros, įrengtuose baseinuose su pašildytu jūros vandeniu. Beveik visas pajūris čia privatus ir nors nemokamas paplūdimio ruožas yra, jis mažai ką vilioja.

Kurorte kainos stulbina

Atvykstantys čia nori ilsėtis patogiai ir už tai pasiryžę pakloti didžiules sumas. Kalbama, kad pavėsinės su gultais nuoma vienam sezonui čia gali siekti ir 20 tūkst. eurų. Viešbučio kambario kaina – nuo 150 iki kelių tūkstančių eurų už prabangų liukso numerį.

Vilos nuoma sezonui vidutiniškai atsieis apie 100 tūkst. eurų, o itin prabangi gali kainuoti ir keliskart daugiau.

Verslininkai sako, kad tokios kainos svečių negąsdina. Esą pernai buvo sunkiau, tačiau šiemet turistai vėl gausiai sugrįžo.

Itin padaugėjo turtingų arabų, anksčiau važiavusių ilsėtis į Prancūzijos Žydrąjį Krantą, kurio šiemet ėmė privengti dėl terorizmo pavojaus, po to, kai beveik prieš metus Nicoje buvo įvykdytas žiaurus teroro aktas.

Nedidelis miestelis, vietinių vadinamas tiesiog Forte, turtuolių kurortu virto pamažu. Pirmieji jį atrado Toskanos aristokratai, Europos intelektualai, politikai ir menininkai.

Rusų turistai čia pasirodė atsivėrus sienoms, po „perestroikos“.

Tai buvo žymūs personažai, padarę kurortui nemenką reklamą. Ne vieną viešbutį mieste turintis P.Corchia „Lietuvos rytui“ pasakojo: „Pradžioje jie sunkiai integravosi, turėjome ir problemų. Po to suprato, kad čia niekam nepadarys įspūdžio važinėdami savo „Ferrari“ ar „Bentley“ markių automobiliais, todėl persėdo ant dviračių kaip ir visi.

Tiksliau, superdviračių, kurie kainuoja ir keliasdešimt tūkstančių eurų. Nebeliko noro pasirodyti, didžiulių arbatpinigių. Jie, kaip ir mes, pradėjo žiūrėti į kainas, nors tikrai gali sau leisti viską.

Tiesa, yra labai reiklūs. Vienuose mūsų prabangiuose apartamentuose kaip tik gyvena svečiai iš Rusijos ir jie kartais veda iš proto. Tarkim, dėl to, jei kokiame nors didžiulio namo kamputyje neveikia internetas.

Apartamentų rusai nori tobulų. Vila privalo turėti bent 4–5 kambarius ir baseiną. Jie lankosi geriausiuose restoranuose ir geria geriausią vyną.“

Stengiasi pildyti užgaidas

Kad klientai iš Rusijos pasikeitė, sako ir daug jų savo paplūdimyje aptarnaujanti Ceraglioli šeima, pliažo „Fenice“ šeimininkai.

„Rusai vis labiau perima italų įpročius. Tarkime, raudonojo vyno prie žuvų patiekalų nebegeria, o anksčiau pasitaikydavo.

Taip pat norėdavo, kad visi patiekalai būtų išdėlioti ant stalo vienu metu. Dabar to nebeprašo, nori, kad jie būtų patiekiami karšti ir vienas po kito, kaip Italijoje įprasta. Valgyti gerai greit išmokstama“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo šeima.

Bruno Ceraglioli su dukra Stefania teigė, jog svečiai iš Rytų Europos pas juos noriai lankosi, nes jaučiasi kaip namie.

Kiekviena šeima turi kiekvieną dieną sutvarkomą persirengimo kabiną su karštu dušu, o panorėję gali maisto užsisakyti tiesiai į pavėsinę.

Visus klientų įgeidžius savininkai stengiasi išpildyti: „Čia jie viską randa. Mes jiems kiekvieną rytą paruošiame švarius rankšluosčius tiek baseinui, tiek paplūdimiui. Kiekvienas rankšluostis yra asmeninis, su išsiuvinėta pavarde, visi jie kiekvieną rytą išdėliojami ant gultų, net jei nežinome, ar klientai ateis.“

Jie kone šeimyniškai pasilabina su kiekvienu, visus pažįsta ir vargu ar į paplūdimį įsileistų vienadienių svečių. Nors dauguma pavėsinių atrodo tuščios, iš tiesų jos rezervuotos. Pavėsines čia dauguma nuomojasi visam sezonui ir kasmet sugrįžta.

„Mūsų paplūdimys – lyg mažas klubas, dėl to labai svarbu aptarnavimas ir rūpinimasis svečiais. Būtent dėl to kainos yra nemažos, nes jais rūpinamės ypač atidžiai.

Mes daug dėmesio skiriame kokybei ir stengiamės palaikyti labai asmenišką ryšį su kiekvienu. Norime, jog jie jaustųsi patogiai, tad kartais geriau paliekame kokią pavėsinę neišnuomotą, kad klientams būtų daugiau erdvės.

Atsidėkodami už rūpinimąsi jie pernai mums netgi suorganizavo rusišką vakarienę.

Pristatė savo tradicijas, patiekalus ir gėrimus, tarp jų ir degtinę. Atvykti čia jiems tapo kaip sugrįžti namo.“

Poilsiauja ir investuoja

Tai patvirtina ir sutikta viešnia iš Maskvos Ania, atostogaujanti Forte dei Marmi jau aštuntus metus iš eilės: „Mums čia patinka, nes yra ką veikti, galima suderinti šeiminį poilsį su pramogomis ir aktyviu laisvalaikiu.

Mano vyras, pavyzdžiui, mėgsta vykti į kalnus kalnų dviračiais, bėgioti, plaukioti.

Pas mus atvažiuoja daug draugų, todėl neliūdna. Visur skanus maistas, geras aptarnavimas, puikios parduotuvės.

Vienintelis trūkumas – pradėjo apvaginėti namus, todėl esame priversti samdytis apsaugą, nes nebesijaučiame saugūs. O visa kita mums čia labai patinka.“

Šią vietą buvo pamėgęs ir žymus rusų milijardierius Olegas Tinkovas, esantis turtingiausių pasaulio verslininkų „Forbes“ sąrašuose. Rengdavo labai gražias šventes žmonai su fejerverkais ir žymiais italų muzikantais.

Garsusis rusų alaus magnatas miestelyje gerai žinomas ir dėl savo investicijų. Jis čia turi ne tiktai profesionalią dviratininkų komandą, prabangią vilą, bet ir įsigijo apleistą pastatą miesto centre, kur planuoja įrengti itin prabangų viešbutį „La Datcha“, skirtą išskirtinai turčiams.

Jį bus galima išsinuomoti tik visą iš karto, jokių atskirų kambarių. Nors pastatas dar tik remontuojamos, jį jau galima rezervuoti būsimam sezonui.

Kaina savaitei – nuo 50 iki 100 tūkst. eurų. Nekilnojamojo turto agentūros „Mareblu“ atstovai sako neabejojantys, kad klientų, mokančių tokius pinigus, atsiras: „Jis čia turizmą pakels į dar aukštesnį lygį, nes tokios ekstra prabangios klasės viešbučio trūko. Be to, jis nusipirko laivą ir paplūdimį, tad galės pasiūlyti paslaugas nuo A iki Ž kitiems oligarchams.“

Tampa ištikimais klientais

Rusų, norinčių čia poilsiauti, niekada netrūksta.

„Mes ir dabar turime paklausimų dėl nuomos, tačiau nebeturime ką pasiūlyti. Tiesa, taupyti jie pradėjo labiau. Užuot gyvenę čia visą vasarą, renkasi mėnesį ar du. Bet nori aukščiausio lygio paslaugų.

Mes niekada neišjungiame savo telefonų, netgi naktį, nes būna, kad paskambina nutikus kokiai bėdai. Moterys čia dažnai lieka atostogauti vienos su vaikais, o vyrai grįžta į darbus. Jos nežino, kam skambinti, todėl skambina mums. Jei rusai pradeda tavimi pasitikėti, jie tampa labai gerais ir ištikimais klientais“, – įsitikinęs Toskanos viešbučių asociacijos vadovas.

P.Corchia pasakoja, kad rusai kviečiasi agentūros darbuotojus į svečius, vaišina, daugelis buvo nuvykę netgi į Maskvą pasisvečiuoti.

„Rusai davė miesteliui didžiulį postūmį, bet ne tik jie. Turistai čia atvyksta iš viso pasaulio. Tiesa, vietiniams dažnai nepatinka, kad miestas dėl turistų praranda savo autentiškumą, – sako nekilnojamojo turto agentūros „Mareblu“ vadovas Andrea Zarri. – Turtingiems italams visai nesvarbu, kad čia pilna prabangių butikų.

Gal tai patinka rusams, bet italai labai apgailestauja, kad išnyko ilgus metus veikusi duonos parduotuvėlė, kad nebėra rankų darbo klumpių parduotuvės. Kad vietoj jų atėjo „Dior“, „Armani“ arba „Prada“, jiems visai nesvarbu.

Jie pasigenda to miestelio įvaizdžio, kurį buvo pratę matyti nuo mažumės. Atrodo, nauja miestelio valdžia linkusi apsaugoti nykstantį autentiškumą.“

P.Corchios teigimu, italai mėgsta tradicijas, kurios sieja kartas. Tie, kurie užaugo čia, vos sukūrę šeimas vėl sugrįžta.

„Turime daug tokių klientų, kurie atvažiuoja čia kiekvienais metais ir nori to paties kambario, to paties staliuko restorane ir tos pačios pavėsinės pliaže. Žmonėms patinka žinoti, ką jie ras, kad nenusiviltų.

Gal tai ir galima pavadinti saldžiu nuoboduliu, bet tai italams svarbūs ritualai. Mes norime, kad, nepaisant turistų poreikių, tai būtų išlaikyta“, – teigė P.Corchia.

Gerai poilsiautojų poreikius patenkinantis mažas Italijos kurortas po kelerių metų pertraukos vėl tampa turtuolių iš Rytų Europos oaze. Pinigais taškytis mėgstančius rusus sankcijos išgąsdino tik laikinai, į italų saugomą Forte dei Marmi jie vėl sugrįžo.

Italai piktinasi dėl sankcijų Maskvai

Italijos politikai ir verslininkai dažnai skundžiasi, esą dėl Europos Sąjungos (ES) įvestų sankcijų Rusijai Italija prarado milijardus eurų. Sankcijas Rusijai Briuselis įvedė 2014-aisiais, po Krymo aneksijos, ir neseniai jas pratęsė dar pusmečiui.

Atsakydama į sankcijas Rusija riboja kai kurių maisto ir žemės ūkio produktų importą iš ES ir JAV. Palankumo Rusijai neslepiantys Italijos politikai skaičiuoja, kad „Made in Italy“ prekės ženklas dėl to prarado apie 10 mlrd. eurų, ir ne kartą viešai ragino sankcijas atšaukti ar bent jau sušvelninti.

Esą ypač daug per pastaruosius metus prarado turizmo sektorius ir žemdirbiai, kurių produktų Rusija nebeįsileidžia. Apie sankcijų atšaukimą buvo užsiminęs ir Italijos premjeras Paolo Gentiloni po gegužę Maskvoje vykusio susitikimo su prezidentu Vladimiru Putinu. Jis tikino, kad sankcijos yra neefektyvios ir neturėtų būti atnaujintos automatiškai, o tik įvertinus visas aplinkybes ir tai, kaip klostosi situacija Ukrainoje.

Tačiau ES šalių vadovai nutarė, kad ekonominės sankcijos turi būti pratęstos, nes Maskvai nepavyksta vykdyti Minsko susitarimo įsipareigojimų ir užtikrinti taikos Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.