Ispanijos laukia karštas ruduo: katalonai žūtbūt sieks skyrybų

Spalio 1-ąją Katalonijoje turėtų būti surengtas referendumas dėl nepriklausomybės. Kaip praėjusią savaitę pranešė autonominio regiono vyriausybė, balsavimas ir išstojimas bus surengtas prieš Madrido valią.

Katalonai laukdami referendumo nesitveria džiaugsmu – jie pasiryžę pokyčiams, už kuriuos kovojo daugybę metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Katalonai laukdami referendumo nesitveria džiaugsmu – jie pasiryžę pokyčiams, už kuriuos kovojo daugybę metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė, specialiai LR, Barselona

Jul 15, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Jul 15, 2017, 2:32 PM

Nepriklausomybės siekiančio regiono vyriausybė šią savaitę pareiškė: katalonams balsavus už atsiskyrimą nuo Ispanijos nepriklausomybė bus paskelbta per kitas 48 valandas.

O rezultatą nusvėrus nepriklausomybei priešiškiems balsams bus rengiami autonominiai rinkimai.

Nepriklausomybės šalininkų daugumą turinti Katalonijos vyriausybė pagaliau atskleidė savo kortas ir paaiškino žmonėms, koks yra konkretus kelio į nepriklausomybę planas.

Kadangi konfrontacija su Madridu, laikančiu referendumą nelegaliu, atvira, katalonai nenori ir negali atskleisti visų savo kortų. Tačiau kasdien nežinomųjų lieka vis mažiau.

Ryžtingi atsiskyrimo planai

Liepos 4 dieną, katalonai pagaliau sužinojo, kokių konkrečių žingsnių ketina imtis vyriausybė vienu arba kitu referendumo baigties atveju.

Katalonijos parlamento nariai Nacionaliniame dramos teatre išaiškino veikimo planą. Visi žino, kad Madridas referendumą uždraus ir, remiantis Ispanijos vadovų žodžiais, „imsis bet kokių priemonių, kad sustabdytų valstybės skaldymo procesus“.

Šiuo tikslu Katalonijos vyriausybė yra parengusi referendumo įstatymą, kuriame pabrėžiama, kad regiono parlamentas privalo paklusti šiam teisiniam reglamentui, o ne referendumą draudžiančiai Ispanijos konstitucijai.

Šį įstatymą numatoma patvirtinti rugsėjį. Todėl, pasak Katalonijos Generaliteto prezidento Carleso Puigdemont’o, referendumas įvyks bet kokiu atveju.

Jis bus laikomas sėkmingu nepriklausomai nuo balsuotojų skaičiaus – katalonai tikisi išvengti referendumo boikoto.

Daugumai balsavus už atsiskyrimą per 48 valandas bus paskelbta Katalonijos nepriklausomybė. Nusvėrus atsiskyrimui priešiškiems balsams C.Puigdemont’as sušauks autonominius rinkimus.

Organizavimas – neaiškus

Prieš kelias savaites Katalonijos vyriausybė paskelbė referendumo datą ir klausimą.

Bet nežinomųjų iki dabar buvo daug.

Dabar, nors kol kas dar nėra pasirašytas joks oficialus referendumo surengimo aktas, nežinomųjų mažėja.

Beje, kol kas neaišku, kas ir kaip pirks referendumo urnas ir kokiu būdu bus paruošiamas rinkėjų sąrašas. Referendumas turėtų vykti miestų ir gyvenviečių seniūnijose.

Antai ir po ryžtingo Katalonijos vadovų pasisakymo apie referendumo planą Ispanijos vyriausybės atstovė Soraya Saenz de Santamaria užtikrino, kad katalonų patvirtintas referendumo įstatymas per 24 valandas bus paralyžiuotas.

„Referendumas neįvyks ir nepriklausomybė nebus paskelbta. Vyriausybė panaudos visus reikiamus įrankius, kad jis neįvyktų. Liaukitės skaldę Kataloniją“, – įspėjo S.Saenz de Santamaria.

Vienintelis milžiniškas nežinomasis dabar Ispanijos vyriausybės pusėje: kaip bus bandoma sustabdyti referendumui pasiryžusią Katalonijos vyriausybę? Ar bus panaudotas 155-asis Ispanijos konstitucijos straipsnis, leidžiantis Madridui įšaldyti Katalonijos autonomiją?

Ar nepavykus teisiniams draudimams Ispanijos vyriausybė ryšis fiziškai sustabdyti referendumą?

Prabilo apie ginklus

Ispanijos gynybos ministrė Maria Dolores de Cospedal šią savaitę priminė, kad Ispanijos ginkluotosios pajėgos yra skirtos tėvynės vienybei ir suverenumui gelbėti. Ar Ispanija pasinaudos šiuo kraštutiniu įrankiu?

Katalonijos spaudoje vis dažniau pasirodo politikos analitikų nuomonių šia tema.

„Ispanija yra žlugusi kaip kolektyvinis projektas, jei savo išlikimą jai reikia garantuoti ginklais“, – rašė dienraščio „Ara“ analitikas Antoni Bassas.

Nors C.Puigdemont’as antradienį užtikrino, kad „traukinių susidūrimo nebus“, savaime aišku, kad atviras konfliktas tarp Ispanijos ir Katalonijos neišvengiamas.

Kai katalonai paskelbė apie konkrečius žingsnius nepriklausomybės link, kitą dieną buvę Ispanijos vyriausybės ministrai pirmininkai Felipe Gonzalezas, Jose Maria Aznaras ir Jose Luisas Rodriguezas Zapatero susitiko pokalbio apie „Katalonijos ketinimus likviduoti demokratiją ir laisvę“.

Katalonus siutina tai, kad Ispanijoje kalbos krypsta tokia linkme, jog balsavimas ir tautos apsisprendimas dėl savo ateities yra pristatomi kaip nedemokratiniai poelgiai.

Trečiadienį šalies Konstitucinis teismas suskubo paskelbti, kad Katalonijos vyriausybės referendumui skirta biudžeto dalis yra nelegali.

Pagrindiniai Ispanijos dienraščiai tvirtino, kad „C.Puigdemont’as liko be lėšų referendumui“. Pinigai – pirma oficiali kliūtis referendumo kelyje. Bet kliūčių bus daugybė ir, atrodo, Katalonijos vyriausybė jau yra numačiusi būdus joms apeiti.

Pasak politikos analitikų, Katalonija dabar vėl atsidūrė Europos akiratyje.

Nors Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy buvo Europai pažadėjęs, jog katalonų entuziazmas dėl nepriklausomybės išblės pasibaigus krizei, taip toli gražu neįvyko.

„Dabar Europa atidžiai stebi ir tikisi, jog M.Rajoy pradės spręsti Katalonijos problemą“, – rašė dienraštis „Ara“.

Ispanijos laukia karšta vasara ir dar karštesnis ruduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.