Planetos turtingiausių tuoktuvės atima žadą

Kilogramai ikrų, garsūs muzikantai, Prancūzijos dvaras ir tūkstančiais perlų nusagstyta suknelė? Karališkajai šeimai nenusileidžiančias vestuves dabar gali surengti bet kas. Svarbu tik turėti už ką.

Kai pasaulis išvydo D.Spencer ir princo Charleso vestuves, jos tapo kartele tiems, kurie troško karališkų tuoktuvių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kai pasaulis išvydo D.Spencer ir princo Charleso vestuves, jos tapo kartele tiems, kurie troško karališkų tuoktuvių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Racked“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jul 31, 2017, 8:55 PM, atnaujinta Jul 31, 2017, 11:19 PM

Kai Jungtinės Karalystės princas Charlesas 1981-ųjų liepos 29 dieną vedė Dianą Spencer, britai prarado amą – 2,5 tūkst. svečių Šv.Pauliaus katedroje, 750 mln. tiesioginės transliacijos žiūrovų namuose, 10 tūkst. perlų, 7,5 metro ilgio vestuvinės suknelės šleifas, 27 tortai.

Tai buvo prabangiausios vestuvės, kokias iki tol buvo matęs pasaulis. Skaičiuojama, kad šventė atsiėjo 30 mln. svarų sterlingų (140 mln. svarų, arba 159 mln. eurų šių laikų kursu).

Visą šventę suorganizavo lordas Charlesas Macleanas, kuris tuo metu ėjo karališkųjų rūmų vyriausiojo ceremonimeistro pareigas.

Po trijų dešimtmečių, 2011 metais, jo įpėdinis vadovavo 34 mln. svarų (apie 38 mln. eurų) kainavusioms Charleso ir Dianos sūnaus princo Williamo ir Kate Middleton vestuvėms.

Tačiau vakarinę dalį Bakingamo rūmuose suplanavo ne ceremonimeistras, o renginių organizavimo įmonė „Fait Accompli“.

Gegužę ši komanda surengė ir K.Middleton sesers Pippos Middleton tuoktuves.

Kodėl tai svarbu? Prieš tris dešimtmečius vedybų planuotojos buvo retas paukštis net turtingiausių aukštuomenės narių šventėse. Tačiau pasaką primenančios princesės Dianos vestuvės įaudrino nuotakų visame pasaulyje vaizduotę.

Kai pinigai – ne problema, karališkajai šeimai nenusileidžiančias vestuves gali surengti bet kas. O šiai užgaidai patenkinti atsirado ir specializuotos vestuvių planuotojos.

Ūmūs turtuolių įnoriai

Pasaulyje yra apie 20 švenčių organizatorių, rengiančių šventes pasaulio grietinėlei – tiems, kurie gali pasigirti kelių šimtų milijonų ar net kelių milijardų turtu.

Viena jų – Sarah Haywood. Jos klientais tampa didžiules pajamas turintys asmenys, verslo magnatai, kilmingieji ir garsenybės, nors pastarųjų tikrai mažiau.

„Tik ryškiausios žvaigždės yra pasiruošusios mokėti pinigus už kokybę. Visi kiti dažniausiai nori gauti viską dykai arba neturi pakankamai pinigų paslaugoms, kurias aš galiu suteikti“, – teigė S.Haywood.

Pasak planuotojos, turtingiausi klientai dažnai slepia tapatybę, o prie jų prisikasti labai sunku: „Aš net nežinau nė vieno savo mėgstamiausių klientų vardo nei ką jis veikia gyvenime.“

Nors S.Haywood, kuri labiau mėgsta save vadinti ne vestuvių planuotoja, o vestuvių prodiusere, įsikūrusi Londone, daugiau kaip pusė jos klientų yra iš Azijos.

„Kinijos milijonieriams tai sudėtingiau. Jiems sunku pademonstruoti savo turtus, nes vestuvės toje šalyje vyksta tik civilinės metrikacijos skyriuose: ateini, pasirašai dokumentą ir išeini pavalgyti. Bet atvykę į Prancūziją ar Italiją kinai gali įgyvendinti savo fantazijas ar Holivudo filmų scenarijus“, – šyptelėjo S.Haywood.

Anksčiau daugumą vestuvių ji surengdavo per tris ar keturis mėnesius, bet dabar, pasak planuotojos, žmonės linkę ruoštis šiek tiek iš anksto: „Bet man labiau patinka, kai turiu mažiau laiko. Kitaip klientai pernelyg dažnai keičia nuomonę, nes yra pripratę viską gauti čia ir dabar. O kartą vestuves suruošiau per 18 dienų.“

Vis dėlto, anot planuotojos, kad ir koks prabangus būtų jos klientų gyvenimas, vestuvių diena vis tiek turi būti įspūdingesnė ir nuostabesnė už bet kurią kitą.

Nieko nėra už dyką

Prabangiose šventėse svarbią poziciją užima ir renginių dizaineris, kuris rūpinasi vestuvių estetika: apšvietimu, gėlėmis, tortu – viskuo, kas vizualu, net ir tuo, kaip atrodys muzikantai, kad viskas sudarytų bendrą visumą.

Vienam žymiausių šio amato atstovų Prestonui Bailey teko prikišti rankas prie filantropo George’o Soroso trečiųjų vestuvių, Donaldo Trumpo tuoktuvių su Melania Trump, jo dukters Ivankos Trump ceremonijos.

„Jis buvo puikus jaunikis, – apie dabartinį JAV prezidentą kalbėjo dizaineris. – O kai tekino dukrą, jis buvo tipiškas nuotakos tėvas– jaudinosi, kad viskas būtų tobula.“

Jei reikia tikrai padaryti įspūdį, P.Bailey šventėje net dykumoje gali išdygti pastatai ar net ištisas miestas. Dizaineris neapsiriboja gėlėmis ant stalų – prabangiausiems renginiams kelias savaites statomos milžiniškos instaliacijos.

Už jas reikia pakloti nemenkus pinigus, ne mažiau kainuoja žymių dainininkų koncertai.

Antai šįmet vyko vieno Rusijos milijardieriaus anūkės vestuvės, kuriose dainavo Mariah Carey ir Eltonas Johnas, o Markas Ronsonas stojo prie didžėjaus pulto.

S.Haywood teigia, kad ją įkvėpė rusai, kurie pradėjo žvaigždes kviestis net į 18-uosius vaikų gimtadienius ar vestuvių sukaktis.

„Jie sumažino pasirodymo vertę. Dabar vieno garsaus vardo nebepakanka, reikia trijų arba keturių. O tada kyla kitokių bėdų. Kokia tvarka juos išdėstyti? Pasakykite žvaigždei, kad ji nėra svarbiausias vakaro pasirodymas, ir ji pasipustys padus“, – skundėsi planuotoja.

Kita brangi detalė – nuotakos suknelė. Dizainerių apdarai jau nieko nebestebina – reikia absoliučiai vienetinio kūrinio arba, kaip pasitaiko dažnai, kelių kūrinių atskiroms ceremonijos dalims ar dienoms.

Kaip teigia prabangių drabužių dizainerė Monique Lhuillier, viena sudėtingiausių vestuvinių suknelių, kurias jai teko siūti, buvo puošta iš organzos suktomis rožėmis ir 15 metrų šleifu.

Į kūrėjos saloną Los Andžele būsimos nuotakos iš Filipinų, Australijos ar Londono matuotis siuvamos suknelės atskrenda vidutiniškai penkis kartus.

O kur dar maistas ir geriausi vynai? S.Haywood sykį vestuvėms patiekė 20 kilogramų ikrų. Virtuvėje jiems buvo įrengtas seifas, prie kurio budėjo apsauginis.

Slepia arba viešina

Požiūris į privatumą irgi labai skiriasi. Pasak planuotojos Marcy Blum, labiausiai turtais puikuotis nori klientai iš Rusijos.

„Kartą viešbutyje „Waldorf Astoria“ rengiau šventę 500 svečių. Klientai buvo labai mandagūs ir dosnūs, tačiau atrodė, jog jiems būtina viską, ką turi, sudėti ant stalo ir pademonstruoti, kad tik nepasirodytų šykštūs ar, dar blogiau, vargšai“, – kraipė galvą planuotoja.

O krepšininko LeBrono Jameso vestuvės, pasak jos, buvo visiška priešingybė. Dalį šventinių reikmenų M.Blum su NBA žvaigždės sužadėtine Savannah surado paprastuose prekybos centruose.

Svečiams buvo uždrausta atsinešti telefonus, kad nė viena paslapčiomis daryta nuotrauka nepatektų į viešumą.

Kai paskalų tinklalapis TMZ gavo L.Jameso vestuvių datą svečiams nurodantį laišką, tikrasis kvietimas nebeteikė jokios informacijos. Jame tebuvo įrašytas telefono numeris, kuriuo svečiai turėjo paskambinti norėdami sužinoti ceremonijos vietą ir laiką.

Didžioji dalis turtuolių savo vestuvių detales bando slėpti ir teisiniais būdais. Tačiau yra ir bendrovių, kurios padeda garsą apie šventę paskleisti kuo toliau.

„Prie šventės prisideda daugybė žmonių, todėl man atrodo gražu, kad jų sukurtą šventę pamato kuo daugiau žmonių“, – svarstė žurnalui „Vogue“ apie vestuves rašanti Alexandra Macon.

Leidinio interneto puslapis yra viena geidžiamiausių vietų, kuriose savo vestuvių nuotraukas nori pamatyti turtingieji.

Išgarsėjo dėl šventės

Dabar į „Vogue“ pakliūti lengviau, bet kai Nell Diamond ir Teddy Wassermano vestuvių nuotraukos 2014-ųjų spalį pasklido po socialinį tinklą „Instagram“, neįžymių žmonių šventės iš viso nebūdavo aprašomos.

25-erių britų bankininko duktė, kuri dirba „Louis Vuitton“, ir dešimt metų vyresnis „Deutsche Bank“ finansininkas susituokė Pietų Prancūzijos mieste Antibe per rudens atostogas, kad jai nereikėtų praleisti paskaitų Yale’io universitete.

200 svečių tris dienas gyveno prabangiame ant Viduržemio jūros kranto įsikūrusiame viešbutyje „Hotel du Cap“, apsuptame palmių ir pušų.

Renginį suplanavo ta pati „Fait Accompli“, kuri rūpinosi Kembridžo kunigaikščių vestuvėmis 2011 metais.

„Iškart pasakėme svečiams: suprantame, kad esame pamišėliai, nes tuokiamės spalį Pietų Prancūzijoje. Suprantame, kad jūs turite savo gyvenimą, ir suprasime, jeigu negalėsite atvykti“, – prisiminė N.Diamond.

Ketvirtadienį atskubėję svečiai, kurie neturėjo namų netoliese, pirmiausia buvo apgyvendinti viešbutyje, išbandė jo baseiną, o tuomet jiems buvo surengta šeimos vakarienė.

Penktadienis ir šeštadienis buvo skirtas pramogoms. Svečiai galėjo rinktis turą po Nicą, viešnagę Pablo Picasso muziejuje, kelionę valtimi į vienuolių vynuogyną ar dviračių lenktynes kalnuose.

O šeštadienį, leidžiantis saulei, įvyko vestuvių ceremonija. Nuotakai suknelę pasiuvo jos pažįstami dizaineriai Olivieris Theyskensas ir Prabalas Gurungas.

Trijų metrų šleifu puošta suknia vilkinčios N.Diamond ceremonijos eitynės nutįso nuo viešbučio įėjimo iki pat jūros, o šią atkarpą įveikti užtruko net 5 minutes.

„Žinau, kad tai skamba kvailai, bet personalas turėjo išimti besisukančias įėjimo į viešbutį duris, nes aš su šleifu pro jas netilpau“, – juokėsi moteris.

Svečiai buvo paraginti nuotraukas iš šventės viešinti „Instagram“ su žyme #NellAndTeddy, kad visi galėtų rasti vieni kitų kadrus.

Netikėtai šios nuotraukos tarsi virusas patraukė daugybės socialinio tinklo vartotojų dėmesį, vaizdai iš prabangios šventės atsidūrė naujienų portaluose.

„Kai grįžau į universitetą, kažkas manęs paklausė, kaip praėjo mano vestuvės. Tuomet įsiterpė kitas: „Juk visi žinome, kaip jos praėjo! Juk turime „Instagram“, – pasakojo N.Diamond.

Kodėl reikia išlaidauti?

Regis, gali kilti klausimas, kodėl turtuoliams reikia tokių vestuvių – dėl savęs, dėl tėvų, noro pasirodyti ar tiesiog sulaukti daugiau dėmesio socialiniuose tinkluose?

Kaip juokiasi M.Blum, būtent patys prabangių vestuvių organizatoriai, kaip jos draugai S.Haywood ir P.Bailey, paskatina paprastas nuotakas rengti aukščiausios klasės ceremonijas.

„Mes sukūrėme šiuos lunatikus. Mes jiems aiškiname, kad servetėlių be monogramų negali būti.

Mes siunčiame atskirą pranešimą apie šventės datą prieš tikrąjį kvietimą. Mes įkalbame rengti net 16 dienų trunkantį pobūvį“, – kaltę prisiėmė planuotoja.

Tačiau S.Haywood laikosi kitos nuomonės, kodėl žmonės laisvu rankos mostu milijonus žeria tarsi sekundė prabėgsiančiam renginiui.

„Pastebėjau, kad turtingiausi žmonės turi labai daug pavaldinių, kurie rūpinasi jų kasdieniu gyvenimu, bet draugų tarp jų labai mažai.

Žinoma, yra išimčių, kurie turi būrį įdomių ir smagių bičiulių, bet turtuolių gyvenimas gana vienišas“, – svarstė planuotoja.

Tad, anot jos, jeigu vilki dizainerio suknelę, siurbčiodama šampaną „Cristal“ šoki Toskanos pilyje pagal Eltono Johno dainą tau ir keliems šimtams artimiausių draugų, turtuolio vienatvę iškęsti darosi šiek tiek lengviau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.