Lenkai apsijuokė vogdami nacių meno kolekciją

Lenkijoje plėšikai įsivaizdavo vagiantys nacistinės Vokietijos propagandos ministro Josepho Goebbelso meno kolekciją. O į kalėjimą turės sėsti už beverčių klastočių pagrobimą.

 Antrojo pasaulinio karo metais nacistinės Vokietijos kariai vogė brangius meno kūrinius iš įvairių Europos muziejų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Antrojo pasaulinio karo metais nacistinės Vokietijos kariai vogė brangius meno kūrinius iš įvairių Europos muziejų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

2017-08-24 15:56

Toks pajuokos ir paniekos vertas likimas ištiko ne tik vieną buvusį kalinį, bet ir kartu su juo veikusius kelis teisėsaugininkus ir žinomus Poznanės verslininkus.

Vietos teismas neseniai pradėjo nagrinėti bylą, kurioje aštuoni vyriškiai yra kaltinami pavogę iš užsislėpusio meno kolekcionieriaus 87 paveikslus.

Grobikai buvo įsitikinę, kad 72 metų kolekcionierius, visą gyvenimą dirbęs taksistu ir nieko neišmanęs apie meną, kažkokiu būdu sugebėjo įgyti vertingą dailės kolekciją. Jie tikėjo, kad ji verta 40 mln. zlotų (9,4 mln. eurų).

Pardavinėjo nacių grobį

Taksistas sovietmečio erai besibaigiant sėkmingai spekuliavo prancūziškais indais, o už uždirbtus pinigus pirko paveikslus, nenujausdamas, kad šie yra klastotės.

Plėšikus sudomino vieno buvusio kalinio pasakojimas, kad taksistas iš kažko yra perpirkęs nacistinės Vokietijos liaudies švietimo ir propagandos ministro J.Goebbelso kauptus kūrinius.

Vienas artimiausių fiurerio Adolfo Hitlerio bendražygių garsėjo potraukiu menui ir Antro pasaulinio karo metais pasisavindavo iš užgrobtų šalių muziejų vertingus kūrinius.

Policininką suviliojo istorijos

Buvusio kalinio pasakojimu apie J.Goebbelso kolekciją susidomėjo į pensiją išėjęs policininkas bei jo bičiulis, buvęs pasienio tarnybos pulkininkas. Šiedu tokia naujiena pasidalijo su vienos apsaugos įmonės vadovu bei šio draugu -- automobilių salono savininku.

Nė vienas iš vyriškių menu nesidomėjo, tačiau gandas, kad vienišo pensininko namuose slypi dešimtimis milijonų įkainuojamas grobis, sugundė nusikaltimui.

Persirengę policininkais trys iš jų vieną dieną nuvyko pas minėtą pensininką ir prie durų pareiškė, kad vykdo tyrimą dėl dviejų meno kolekcionierių nužudymo.

Pensininkas tariamus policininkus įleido, ir pakluso šių prašymui parodyti meno kolekciją, nes tariamai ieškojo kelių pavogtų paveikslų.

Apsimetėlių policininkų akys iššoko iš kaktos, kai jie ant sienos pamatė spėjamus Salvadoro Dali, Edvardo Muncho, Vasilijaus Kandinskio ir kitų garsių autorių kūrinius.

Vyrai pensininkui pareiškė, kad po kelių dienų privalės paimti įtartinus darbus ekspertizei, kad įsitikintų, jog jie nepriklausė nužudytiems kolekcininkams.

Po trijų dienų vagys atvyko mikroautobusu, pensininkas juos pažino, įsileido ir net pavaišino vynu. Įtarimai taksistui kilo po to, kai tariami policininkai kažkodėl slapta išsinešė gerto vyno taures ir vieno lenkų dailininko kūrinius, nors anksčiau sakė, kad iš nužudytų kolekcionierių buvo pagrobti vien Vakarų dailininkų darbai.

Pensininkas paskambino bičiuliui ir jiedu kartu nusprendė, kad tai galėjo būti netikri policininkai, rodę sufalsifikuotus pažymėjimus ir nepateikę jokio dokumento apie tyrimui išsineštus kūrinius. Pensininkas skubiai išsikvietė policiją, ir pareiškė, kad vagys pagrobė kūrinius.

Apsigavo su klastotėmis

Ši žinia iš karto pateko į žiniasklaidą ir išgąsdino vagišius. Pastarieji pasitarę nusprendė gelbėti kailį ir nuvežti kūrinius atiduoti į Varšuvos nacionalinį meno muziejų, tvirtinant, jog padarė kilnų darbą - atgavo nacių pagrobtas vertybes.

Prie muziejaus vagišiai buvo suimti. Teisme jų tvirtinimai apie norą pasitarnauti tautai skamba juokingai, tad spėjama, jog net pasamdyti brangūs advokatai nepadės išsisukti nuo kalėjimo.

Ne mažesnį šoką per bylos nagrinėjimą patyrė ir minėtas pensininkas. Meno ekspertai pareiškė, jog sukaupti kūriniai yra primityvios klastotės, kurių net popierius ir rėmai nebuvo pasendinti, kad atrodytų, jog darbai yra atlikti ankstesniais šimtmečiais.

Pensininkas teigė, jog jį apmulkino viena Poznanės muziejaus darbuotoja, kuri kaip ekspertė patvirtindavo, jog brangiai iš kitų kolekcionierių perkami kūriniai yra autentiški.

Vyras spėjo, jog minėta ekspertė veikė išvien su jį mulkinusiais kolekcionieriais, ir dabar reikalauja, kad moteris taip pat būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.