Į dienos šviesą išlindo Vatikano šnipinėjimo skandalas

Šventąjį Sostą krečia skandalas. Vasarą iš pareigų pasitraukė vyriausiasis auditorius, kurį Vatikano valdžia kaltino šnipinėjimu. Bet Libero Milone tikina, kad buvo išvytas, nes baimintasi, kad jis atskleis paslaptis.

Vatikanas kaltina auditorių peržengus pareigų ribas ir užsiėmus šnipinėjimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vatikanas kaltina auditorių peržengus pareigų ribas ir užsiėmus šnipinėjimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Local“ inf.

Sep 26, 2017, 9:47 AM

Vyriausiasis Vatikano auditorius postą paliko dar birželį, tačiau nepaaiškino, kas įvyko. Tik dabar jis ėmė kalbėti, kad popiežiaus valstybė juo atsikratė, mat jis tyrė galimą nelegalią veiklą ir galėjo atskleisti nusikaltimą.

L.Milone davė interviu ne vienam Italijos dienraščiui, tarp jų „Corriere della Sera“, kuris sekmadienį publikavo skandalingą auditoriaus pareiškimą: „Aš neatsistatydinau savanoriškai. Man grasino suėmimu.“

Audito profesionalas, daug laiko dirbęs kompanijoje „Deloitte & Touche“, o nuo 2015-ųjų pasamdytas Vatikano, pasakojo, kad aukšto rango asmenys Šventajame Soste siekė „nuskandinti“ popiežiaus Pranciškaus sugalvotas finansinio skaidrumo reformas.

Tačiau sekmadienį, vos praėjus kelioms valandoms po tokio L.Milone pareiškimo, Vatikanas išplatino griežtą atsakymą.

„L.Milone biuras, peržengdamas savo jurisdikciją, pasamdė išorinę kompaniją, kad tirtų Šventojo Sosto narių asmeninį gyvenimą, – buvo rašoma Vatikano pranešime, kuris daug ką nustebino, nes Romos katalikų bažnyčia retai kada viešai komentuoja vidaus reikalus. – Tai buvo ne tiktai nusikaltimas, bet ir žingsnis, nepataisomai sulaužęs pasitikėjimą L.Milone.

Kai auditoriui buvo pasakyta, kad jis peržengė savo atsakomybių ribas, jis be atsikalbinėjimų sutiko atsistatydinti.“

L.Milone pasamdęs Vatikanas tvirtino, kad auditorius turės „visišką nepriklausomybę“ ir galės peržiūrėti visas finansines suvestines, kurias pateikia kiekvienas skyrius. Be to, jis turės atsiskaityti tiktai popiežiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.