Prancūzija šokiruota: virtuvės šefas atsisako geidžiamiausio apdovanojimo

„Michelin“ gido restoranams dalijamos žvaigždutės laikomos aukščiausiu meistriškumo įvertinimu. Bet vienam žymiausių Prancūzijos virtuvės šefų nebepatinka dėl šio pagyrimo juntamas spaudimas.

S.Bras nebenori rūpintis tį jo restoraną galinčiais užsukti inspektoriais. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Bras nebenori rūpintis tį jo restoraną galinčiais užsukti inspektoriais. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The Guardian“ ir AFP inf.

2017-09-28 07:12

Sebastieno Bras restoraną „Le Suquet“ nuo 1999 metų gastronomine biblija vadinamas „Michelin“ gidas kasmet apdovanoja aukščiausiu – trijų žvaigždučių – įvertinimu.

Bet Lagjolyje, Centrinėje Prancūzijoje, įsikūręs 46 metų virtuvės šefas trečiadienį paprašė būti išbrauktas iš šio leidinio, nes nuolatinis spaudimas išlaikyti žvaigždutes trukdo jam dirbti.

„Noriu suteikti kitą prasmę savo gyvenimui ir susitelkti į svarbiausius dalykus. Noriu tęsti savo darbą laisvas ir ramus, toli nuo reitingų ir įtampos“, – viešame kreipimesi kalbėjo S.Bras, kurio restoranas teisėjų nekart vadintas užburiančiu ir neprilygstamu.

Prieš dešimt metų iš tėvų verslą perėmęs virėjas teigė jaučiantis didžiulį spaudimą kaskart pagaminti tobulą patiekalą, nes slapti „Michelin“ inspektoriai gali bet kada užsukti į restoraną.

„Jie atvyksta du ar tris kartus kasmet, bet niekada nežinai, kada. Kiekvienas iš 500 patiekalų, kuriuos kiekvieną dieną išsiunčiame iš virtuvės, gali būti įvertintas, – aiškino S.Bras. – Galbūt aš būsiu ne toks įžymus, tačiau noriu toliau gaminti iš vietos produktų ir nesirūpinti, ar mano kūriniai patiks teisėjams.“

„Michelin“ teigė, kad jis yra pirmas šefas, paprašęs jį išbraukti iš viso pasaulio virėjų geidžiamo sąrašo be pateisinamos priežasties – ja laikomas pasikeitęs arba visai uždarytas restoranas.

„Mes atkreipėme dėmesį ir gerbiame tokį sprendimą. Tiesa, prašymas nebus patenkintas iš karto, tam reikės apsvarstymų. Gidas yra skirtas klientams, o ne restoranų savininkams“, – aptakiai pareiškė Prancūzijos įmonės vykdomojo komiteto narė Claire Dorland Clauzel.

S.Bras prisipažino, kad, kaip ir kiti virtuvės šefai, jis vis susimąsto apie Bernard’ą Loiseau – žymų šefą, kuris nusižudė 2003 metais.

Manoma, kad jį tai padaryti galėjo paskatinti gandai, kad iš jo restorano ketinama atimti trečią „Michelin“ žvaigždutę.

„Mano požiūris į gyvenimą yra visai kitoks“, – teigė prancūzas.

„Le Suquet“ vadovas yra tiktai vienas iš 27 Prancūzijos šefų, kurie yra gavę aukščiausią įvertinimą, tačiau ne pirmasis, pasitraukęs iš kovos dėl „Michelin“ žvaigždučių.

Tiesa, kiti tai padarė kokiu nors būdu pertvarkydami savo restoranus. 2005 metais Alainas Senderens’as nustebino kulinarijos pasaulį sugrąžindamas savo tris žvaigždutes, kadangi jų teikiamas statusas ėmė atbaidyti jo restorano Paryžiuje lankytojus.

Jis vėliau atidarė kuklesnį restoraną kitu pavadinimu, kuriame maistas buvo pigesnis.

O 2008 metais trimis žvaigždutėmis įvertintas Olivier Roellingeris uždarė savo prabangų restoraną Kankalyje, Bretanės žvejų kaimelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.