FTB agentas pasiryžo išsiaiškinti, kas naciams išdavė Anne Frank

Buvęs JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) darbuotojas nutarė išnarplioti bylą, kuri niekada nepasiekė teismo: kas išdavė naciams, kur slėpėsi Anne Frank, kurios dienoraštis mergaitę išgarsino po mirties.

Anne Frank.<br>„Vida Press“ nuotr.
Anne Frank.<br>„Vida Press“ nuotr.
A.Frank dienoraštyje rašė, kaip su šeima slapstėsi nuo nacių 1942–1944 m. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Frank dienoraštyje rašė, kaip su šeima slapstėsi nuo nacių 1942–1944 m. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, „The Guardian“

Oct 12, 2017, 9:20 AM

A.Frank bylą peržiūrintis Vince’as Pankoke’as vadovauja 19 teismo medicinos ekspertų, istorikų, psichologų ir detektyvų komandai. Tyrėjų tikslas – sužinoti, kas gestapui pranešė apie jaunos žydės A.Frank ir jos šeimos slaptavietę Amsterdame.

„Nenoriu nieko apkaltinti, tik bandau išnarplioti paskutinę bylą savo karjeroje. Tiesa neturi jokio senaties termino“, – motyvą aiškino 59 metų V.Pankoke’as.

Buvusio FTB agento užmojis sutiktas šiltai. Amsterdame esantis A.Frank namų muziejus, kuriame pagerbiamas legendinį dienoraštį rašiusios mergaitės atminimas, tyrėjams net atvėrė savo archyvus.

V.Pankoke’o komanda bylą tirti pradėjo nuo įvykių rekonstrukcijos: aktoriai atkūrė, kaip vyko A.Frank šeimos sulaikymas 1944 metų rugpjūčio 4-ąją.

O vienas iš FTB žmonių elgseną analizuojančio būrio įkūrėjų Rogeris Depue pradėjo nagrinėti liudininkų pasakojimus ir interviu.

Be to, tyrėjai ruošiasi kompiuteriais apdoroti duomenis ir rasti sąsajas tarp pavienių informacijos nuotrupų. Iššūkis milžiniškas, nes svarbių dokumentų – labai daug.

V.Pankoke’as džiūgavo aptikęs medžiagos naujoms įžvalgoms po to, kai rado neseniai išslaptintus dokumentus, kurie po Antrojo pasaulinio karo buvo nugabenti į JAV.

Vokietijos saugumo pajėgos detaliai aprašydavo kiekvieną suėmimą, tačiau manyta, kad su A.Frank šeima susiję dokumentai sunaikinti 1944 m. per Jungtinės Karalystės bombonešių antskrydį.

„Praleidau daug laiko JAV nacionaliniuose archyvuose ir radau dokumentų iš Amsterdamo, kurie neturėtų egzistuoti. Dalis jų pažeisti liepsnų ar vandens.

Dokumentuose – techninė vokiečių kariuomenės vartota kalba, todėl užtruks ją iššifruoti.

Tačiau radau sąrašą: ten buvo Amsterdamo žydų, kurie buvo išduoti, informantų ir gestapo agentų vardai“, – radiniais džiaugėsi į pensiją išėjęs FTB agentas V.Pankoke’as.

A.Frank namų muziejaus direktorius Ronaldas Leopoldas teigė labai laukiantis galutinių rezultatų.

Pernai gruodį šis muziejus išspausdino tyrimą, kuriame svarstoma, kad A.Frank šeima nebuvo išduota – ją nacių saugumiečiai rado visiškai netyčia. Tiesa, tai tik spėliojimai.

A.Frank su tėčiu, mama ir sese Amsterdame slapstėsi dvejus metus. Galiausiai A.Frank sučiupta ir išsiųsta į koncentracijos stovyklą, kur būdama 15 metų mirė nuo šiltinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu