Robertas Mugabe: kaip kovotojas už laisvę tapo diktatoriumi

Kažkada kovotoju už laisvę laikytas, o dabar visų nekenčiamas Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe turėjo palikti savo postą. Per dešimtmečius valdžioje jis įstūmė šalį į visiško skurdo liūną. Ar ji išsikapstys?

R.Mugabe pasitraukus iš prezidento posto, jo sutuoktinė Grace negalės tapti įpėdine. Zimbabvės gyventojai dėl to neslėpė džiaugsmo ir šią savaitę šoko gatvėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Mugabe pasitraukus iš prezidento posto, jo sutuoktinė Grace negalės tapti įpėdine. Zimbabvės gyventojai dėl to neslėpė džiaugsmo ir šią savaitę šoko gatvėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Mugabe pasitraukus iš prezidento posto, jo sutuoktinė Grace negalės tapti įpėdine. Zimbabvės gyventojai dėl to neslėpė džiaugsmo ir šią savaitę šoko gatvėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Mugabe pasitraukus iš prezidento posto, jo sutuoktinė Grace negalės tapti įpėdine. Zimbabvės gyventojai dėl to neslėpė džiaugsmo ir šią savaitę šoko gatvėse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 25, 2017, 3:25 PM

Zimbabvės gyventojai, sužinoję apie R.Mugabe atsistatydinimą, džiūgavo išėję į gatves ir kartojo, kad šalis žengia į naują erą.

Jiems 93 metų R.Mugabe buvo autokratijos, ekonominių problemų, politinių represijų ir korupcijos simbolis.

„Nenustygstu vietoje – džiaugiuosi dėl savęs, savo dukrelės ir visos tautos. Mano vaikas užaugs geresnėje Zimbabvėje“, – Hararėje džiūgavo Mildred Tadiwa.

R.Mugabe į valdžią atėjo visai ne taip, kaip yra išlydimas. Bet iš kovotojo už laisvę per 37 valdymo metus jis vis labiau virto despotu.

Antroji jo sutuoktinė Grace Mugabe iš kuklios moters virto pirmąja ponia, tačiau bėgant laikui užsitraukė ne mažesnę gyventojų rūstybę nei pats prezidentas.

Laikėsi iki pabaigos

R.Mugabe kiek daugiau negu prieš savaitę buvo laikomas suimtas savo namuose ir faktiškai buvo nuverstas kariuomenės.

Bet įsikibęs savo posto jis laikėsi iki pat paskutinės akimirkos, kai jau parlamentas ėmėsi svarstyti jo apkaltos proceso eigą. Tuomet buvo pranešta, kad R.Mugabe vis dėlto traukiasi pats.

Dabar jo ateitis – neaiški. Tiesa, manoma, kad R.Mugabe prieš atsistatydindamas užsitikrino sąlygas, leisiančias jam gyventi patogiai. Nors neabejojama, kad 52-ejų G.Mugabe vis dėlto norės išvykti iš šalies.

Nieko nuostabaus, nes dabar jau buvusi pirmoji šalies pora yra tapusi, ko gero, nekenčiamiausiais žmonėmis šalyje.

R.Mugabe priešininkai jį ne kartą kaltino šalies vedimu į jau dešimtmetį trunkančią ekonominę krizę. Ypač po to, kai iš baltaodžių savininkų buvo atimti komerciniai ūkiai. Tačiau jis visuomet laikėsi savo nuomonės.

„Britai ir amerikiečiai, kaip visada, sumaniai pasinaudojo situacija: pasiūlė didžiules pinigų sumas asmenims ir partijoje, ir už jos ribų, kad atsirastų susiskaldymas“, – pareiškė R.Mugabe.

Kova už nepriklausomybę

Savo politiko kelią R.Mugabe pradėjo dar 1960 metais. Tuomet jis stojo į kovą su kolonializmu.

Iš pradžių prisijungęs prie Zimbabvės Afrikos žmonių sąjungos (ZAPU), po trejų metų pasitraukė iš jos ir prisidėjo prie jos oponentų – Zimbabvės Afrikos nacionalinės sąjungos (ZANU). Galiausiai tapo vienu jos lyderių.

1964 m. R.Mugabe buvo sulaikytas ir pasodintas į kalėjimą už revoliucijos kurstymą. Praleidęs dešimtmetį belangėje 1974 m. jis buvo išlaisvintas ir ėmė vadovauti ginkluotam sparnui, kovojusiam su baltųjų valdžia šalyje.

Kruvinas partizaninis karas šalyje vyko iki pat 1980-ųjų, kai buvo paskelbta Zimbabvės nepriklausomybė. Tiesa, zimbabviečiai šiame kare nebuvo vieningi, tvyrojo priešprieša tarp ZAPU ir ZANU.

Pasiekus susitarimą su Jungtine Karalyste Zimbabvei leista rengti nepriklausomus rinkimus, ir juos 1980 m. laimėjo R.Mugabe. Jis kalbėjo apie taikią ateitį, kurioje juodaodžiai ir baltaodžių mažuma sugyvens taikiai.

Iš pradžių jis sudarė gero politiko įspūdį: statė mokyklas, ligonines, vykdė socialines reformas. Tačiau jau tada buvo galima pastebėti, kad jis siekia valdžią kuo labiau sutelkti savo rankose, vis spaudė opoziciją.

Visiškai nustekeno šalį

1987 metais R.Mugabe tapo prezidentu ir nuo to laiko laimėdavo visus rinkimus. Kritikų teigimu, nugalėti savo oponentus jam pavykdavo tik sukčiaujant. Tuo metu R.Mugabe valdymas vis labiau panašėjo į autoritarizmą.

Netrukus Zimbabvėje, kuri kažkada buvo viena turtingiausių Afrikos šalių, prasidėjo ekonomikos krizė.

Visa ko pradžia buvo praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį.

Tuomet spaudžiamas karo veteranų R.Mugabe pradėjo dalyti pinigus buvusiems kovotojams už laisvę.

Padėtis dar pablogėjo 2000 metais, kai 4 buvę kariškiai pradėjo jėga atiminėti Zimbabvės žemės plotus, priklausiusius baltiesiems.

R.Mugabe per 20 šalies nepriklausomybės metų taip ir nesugebėjo išspręsti žemės nuosavybės klausimo. Tad savavaliavo tie, kurie turėjo jėgų ir išteklių, buvo nužudyta daugybė baltųjų, o kitiems teko palikti savo valdas.

Tuomet pamažu pradėta kalbėti, kad R.Mugabe yra diktatorius, tačiau garsiausiai šį žodį linksniavo Europa. Afrikoje jo populiarumas neblėso dar daugybę metų.

Vadovaujant R.Mugabe Zimbabvė iš klestinčios šalies tapo valstybe, kurioje vos 10 proc. jaunų žmonių gali susirasti darbą. Kitiems tenka išvykti. 16 milijonų gyventojų turinčioje valstybėje sužlugdyti ūkiai, fabrikai.

Kas laukia šalies po R.Mugabe pasitraukimo, kol kas lieka neaišku. Naujuoju Zimbabvės prezidentu turėtų tapti vienintelis poste likęs viceprezidentas Phelekezela Mphoko, didelis G.Mugabe šalininkas.

Bet valdančioji partija ZANU-PF pabrėžė, kad laikinojo prezidento postą užims iš pareigų atleistas viceprezidentas Emersonas Mnangagwa.

75 metų E.Mnangagwa dar žinomas pravarde Krokodilas, nes galimai yra atsakingas už tūkstančių R.Mugabe priešininkų žudynes devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. E.Mnangagwą remia daug saugumo struktūrų darbuotojų.

Pagarsėjo didžiuliu išlaidumu

Neaiškus ir buvusios pirmosios ponios G.Mugabe likimas.

Oficialiai nuo 1996 metų šalia R.Mugabe esanti jo sutuoktinė Grace iš pradžių, kaip pati sakė, buvo labai kukli moteris. Ji lydėdavo sutuoktinį į oficialius renginius, tačiau tik stovėdavo greta.

Iki santuokos su R.Mugabe Grace buvo nepasiturinti ištekėjusi moteris, dirbusi jo namuose. Tačiau mirštant Zimbabvės prezidento pirmai žmonai Sally jis nusprendė, kad jam reikia susirasti kitą sutuoktinę.

Prabanga G.Mugabe greitai patiko. Kartą vienoje Paryžiaus parduotuvių ji bateliams išleido daugiau nei 80 tūkst. eurų.

Ilgainiui G.Mugabe užsimojo ne tik tapti savo vyro posto įpėdine, bet ir kėlė vis daugiau skandalų.

G.Mugabe buvo apkaltinta Pietų Afrikos Respublikoje sumušusi dvidešimtmetę manekenę Gabriellą Engels.

Pastaroji teigė, kad buvo jos užpulta, kai lankėsi pas du Zimbabvės pirmosios poros sūnus. G.Mugabe merginą mušė laidu.

Maža to, G.Mugabe savo šalyje krovėsi turtus. Ji sukūrė milžinišką pieno ūkį žemėse, kurios anksčiau priklausė baltiesiems. Dabar moteris greičiausiai spruks iš šalies. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.