Žvilgsnis į Saudo Arabijos turčių kalėjimą – apie tokią prabangą galima pasvajoti

Saudo Arabijos sosto įpėdinis vykdo dideles reformas, paskelbė karą korupcijai. Neskaidrumu įtariami daugiau nei 200 milijardierių, princų, politikų, o kalėjimu jiems tapo prabanga spindintis viešbutis.

Ar Rijade prabangiausias penkių žvaigždučių „Ritz-Carlton“ viešbutis tapo atkirstas nuo visuomenės. Jame laikomi korupcija kaltinami šalies turtuoliai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ar Rijade prabangiausias penkių žvaigždučių „Ritz-Carlton“ viešbutis tapo atkirstas nuo visuomenės. Jame laikomi korupcija kaltinami šalies turtuoliai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ar Rijade prabangiausias penkių žvaigždučių „Ritz-Carlton“ viešbutis tapo atkirstas nuo visuomenės. Jame laikomi korupcija kaltinami šalies turtuoliai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ar Rijade prabangiausias penkių žvaigždučių „Ritz-Carlton“ viešbutis tapo atkirstas nuo visuomenės. Jame laikomi korupcija kaltinami šalies turtuoliai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, BBC

2017-12-16 19:36

Sostinėje ar Rijade stovintis penkių žvaigždučių viešbutis „Ritz-Carlton“, kuris primena didingus rūmus, tapo paslapčių, gandų ir politinių belaisvių centru Saudo Arabijoje.

32 metų princas Mohammedas bin Salmanas viešbutį pavertė vieta, kurioje laikomi korupcija įtariami vieni galingiausių ir turtingiausių valstybėje asmenų.

Lapkričio pradžioje per naktinius reidus sučiupta daugybė šešėliuose besislapstančių įtakingų žmonių, įskaitant 11 karalystės princų.

Jie kartu su visais kitais turtuoliais įtariami neteisėtu šimtų milijardų JAV dolerių pasisavinimu.

Prabangiausio ar Rijado viešbučio durys neatveriamos kiekvienam užsinorėjusiam pašniukštinėti po išpuoštus koridorius.

Pirmieji žurnalistai, patekę į viešbutį, buvo Lyse Doucet ir Philipas Goodwinas iš BBC. Tiesa, jie visur vaikščiojo su nuolatine palyda.

Viduje tvyro įtampa

Korespondentams buvo nubrėžtos griežtos ribos: nebuvo leidžiama filmuoti veidų ir įrašinėti pokalbių.

Kelias valandas prabanga alsuojančiame viešbutyje praleidę žurnalistai pamatė, kaip gyvena finansiniais nusikaltimais įtariami turtuoliai.

Kiekvieną jų norą tenkina viešbučio darbuotojai, o aplinka spindi: visos patalpos apstatytos patogiais, prabangiais baldais, architektūra – įspūdinga, visur apstu auksinių detalių, marmuro.

Vis dėlto L.Doucet atkreipė dėmesį į mirtiną tylą, spengiančią viešbučio patalpose, į nuolatinę įtampą, kuri, regis, tvyro ore.

Tiktai šen bei ten, pakampėse, tradicinėmis arabiškomis raudonomis-baltomis skaromis ryšintys vyrai aptarinėja slaptus reikalus.

Retkarčiais girdėti ir sidabrinių šaukštelių, atsitrenkiančių į arbatos puodelių sieneles, skimbčiojimas.

Kai kurie kaltinamieji prakaituoja sporto salėje, bet baseinu ir boulingo takeliu retai kas naudojasi: dauguma lieka savo kambariuose ir mąsto, kokį kitą žingsnį žengti.

„Niekas negalėjo patikėti tuo, kas vyko. Jie visi manė, kad surengėme šou, kuris ilgai netruks. Žinoma, kad turtuoliai pyko. Įsivaizduokite, jei kam nors pasakytumėte: „Jūs esate vagis.“

Įsivaizduokite, kaip žmogus reaguoja į tokį suvaržymą, jei yra įtakingas asmuo“, – tvirtino vardo neatskleidęs prokuratūros Ypatingojo komiteto, vykdančio kovos su korupcija operaciją, narys.

Jis teigė, kad vadinamieji „ypatingieji svečiai“ laikomi viešbutyje, nes baimintasi, kad jie paspruks į užsienį.

Informacija apie visus

Kol kas nėra paviešinti visų įtariamųjų vardai, bet išlindo įtakingiausių nusikaltėlių tapatybė.

Tarp jų – princas Alwaleedas bin Talalas, kuriam priklauso socialinio tinklo „Twitter“, įmonės „Apple“, Niujorko viešbučio „Four Seasons“ akcijos.

Viešbutyje ar Rijade atsidūrė net Saudo Arabijos sosto įpėdinio M.bin Salmano, kuris pradėjo šį valymą, pusbrolis princas 64 metų Mitebas bin Abdullah.

Jis anksčiau buvo elitinės Nacionalinės gvardijos vadovas ir vienas sosto įpėdinių.

„Mes turime po aplanką su informacija apie kiekvieną čia esantį žmogų. Dokumentuojame viską“, – pareiškė Ypatingojo komiteto narys.

M.bin Abdullah sutiko sumokėti daugiau nei 1 mlrd. dolerių (84 mln. eurų) valdžiai ir buvo paleistas į laisvę gruodžio pradžioje.

Lapkričio pabaigoje septyni įtariamieji taip pat paleisti į laisvę, bet jie nieko nemokėjo, nes jiems pavyko įrodyti savo nekaltumą.

Per pastaruosius dvejus metus būsimojo karaliaus M.bin Salmano paliepimu jam ištikimų žmonių komanda slapta rinko įrodymus apie Saudo Arabijos įtakingiausiųjų korupciją. Kai kuri informacija – apie kelių dešimtmečių senumo nusikaltimus.

Kai Saudo Arabijos karalius Salmanas išleido dekretą, kad įkuriamas naujas kovos su korupcija komitetas, pradėta suiminėti turtingus nusikaltėlius.

„Prašome žmonių, kurie grobstė pinigus, juos grąžinti. Tai draugiškas procesas. Visiems pasakėme, kad parodysime jiems įrodymus ir išspręsime problemą“, – teigė Ypatingojo komiteto narys.

Padėtis – su išeitimi

Nors „Ritz-Carlton“ viešbutyje daug vietos ir veiklos, sulaikytieji didžiąją laiko dalį leidžia savo kambariuose.

Vieni nenori būti pamatyti kitų žmonių. Antri suka galvą, kaip jiems iš ten ištrūkti.

Tiesa, kalėjimu paverstame viešbutyje gyvena ne vien korupcija įtariama grietinėlė. Čia darbuojasi daugybė vyriausybės atstovų, rinkos bei bankų ekspertų, kurie išmano pinigų plovimo schemas, teisės sistemą ir lyg žuvys vandenyje gaudosi nekilnojamojo turto rinkoje.

Šie ekspertai sudaro komandas, kurios pakaitomis dirba 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę ruošdamos bylas prieš korumpuotus turtuolius.

Be ekspertų, viešbutyje įsikūrę gydytojai ir apsaugos darbuotojai. Suskaičiavus visus viešbutyje „Ritz-Carlton“ apsistoję daugiau nei 500 žmonių, kurių sąskaitas padengia Saudo Arabijos Karalystė.

Pasak pareigūnų, apie 4 proc. kaltinamųjų pasiryžę savo nekaltumą bandyti įrodyti teisme. Tačiau dauguma – net 95 proc. viešbutyje įkalintų turtuolių – pasiryžę susitarti su valdžia.

Jie nori užsitikrinti savo laisvę mainais Saudo Arabijos iždui duodami milžiniškas grynųjų pinigų sumas arba dovanodami nekilnojamąjį turtą.

Stresas kelia bėdų

Vienas su prokuratūros dokumentais prieš kaltinamuosius susipažinęs verslininkas pasakojo, kad valdžia įšaldė apie 1,9 tūkst. banko sąskaitų, įskaitant tas, kurios priklauso kaltinamųjų artinamiesiems.

Manoma, kad kaltinamieji neteisėtai pasisavino daugiau negu 800 mlrd. dolerių (673 mlrd. eurų).

„Net jeigu atgautume vos 100 mlrd. eurų (84 mlrd. eurų), tai jau būtų gerai. Matote šį auksu apkaustytą puodelį? Jis turėtų kainuoti 10 dolerių (8,4 euro), bet dėl korupcijos kainuoja 10 kartų daugiau“, – aiškino Ypatingojo komiteto narys.

Jis pabrėžė, kad Saudo Arabijoje daugybė pavyzdžių, kai nebaigiamos statyti mokyklos ir ligoninės už 100 mln. dolerių (84 mln. eurų), nors kaina turėtų būti dviem trečdaliais mažesnė.

„Jei atliekate operaciją, aišku, kad skaudės, bet viskas – į gera. Kai kurie žmonės pyksta, nes jų giminaičiai arba viršininkai atsidūrė viešbutyje, – tvirtino Ypatingojo komiteto narys. – Tačiau 99 proc. Saudo Arabijos gyventojų patenkinti tuo, kas vyksta.“

Ar Rijade sklando gandai, kad viešbučio ypatingieji svečiai patiria sveikatos sutrikimų.

Dalis kaltinamųjų yra vyresnio amžiaus, kai kurie serga diabetu arba turi širdies problemų.

Nors viešbutyje pilna gydytojų, nenuostabu, kad dėl milžiniško streso prastėja daugelio sveikata.

Vertina labai skirtingai

„Tai, kas vyksta, primena situaciją, jeigu pamestum savo laikrodį, o tada jį vėl rastum. Laikrodis tavo, todėl aišku, kad nori jį susigrąžinti“, – apie kovą su korupcija aptakiai kalbėjo vienas nekilnojamojo turto prekeivis.

Tiesa, jis, kaip ir kiti arabai, nenorėjo atskleisti savo vardo.

Tuo metu vienas aukšto lygio verslininkas tvirtino, kad po naktinių reidų niekas nebedrįsta reikalauti kyšio. Vis dėlto pokyčiais karalystėje džiaugiasi ne visi.

„Visiškas košmaras! Mano sūnaus bosas viešbutyje. Mes visi jaudinamės“, – pasakojo viena ar Rijado gydytoja. Anot jos, viešbutyje prieš kaltinamuosius per kvotimus smurtaujama, tad neretai kviečiami širdies gydytojai.

Tačiau prokuratūros pareigūnai tikino, kad vienintelės problemos, su kuriomis turtuoliai susiduria, yra vadinamosios „gyvenimo būdo bėdos“.

„Jie gauna viską, ko tik geidžia jų širdis. Tiesa, negalime jiems atgabenti maisto iš kitos šalies“, – aiškino vienas pareigūnas.

Jis atskleidė, kad kai kurie nepatenkinti, jog negali ragauti šviežių rusiškų ikrų arba į viešbutį atsivesti savo kirpėjų, masažuotojų.

Iš įtakingiausių Saudo Arabijos žmonių, pareiškus jiems kaltinimus, atimti mobilieji telefonai. Dabar jie gali naudotis tik specialiu telefonu, kuris leidžia susisiekti su advokatais ir giminaičiais.

Tiesa, kai kuriems leidžiama skambinti darbo reikalais, kad nesužlugtų jų įmonės. Viešbutyje leidžiami lankytojai, bet jie įleidžiami pro galinį įėjimą, kad nebūtų atskleista jų tapatybė.

„Beveik visą savo laiką leidžiu kambaryje su advokatu.

Su šeima kasdien kalbuosi telefonu, bet nenoriu, kad jie mane lankytų šioje vietoje“, – sakė vienas kaltinamasis.

Saudo Arabijos pareigūnai viliasi, kad iki šių metų pabaigos arba sausio visi kaltinamieji bus paleisti, o kalėjimas vėl virs viešbučiu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.