Italijos kavalierius Silvio Berlusconi įgavo naują kvėpavimą

Skandalingasis Silvio Berlusconi nežada nurimti — jis ir vėl siekia valdyti Italiją. Ar buvusiam premjerui pavyks sugrįžti prie valdžios vairo? Tai parodys po mėnesio vyksiantys šalies Parlamento rinkimai.

Į valdžią vėl besiveržiantis buvęs Italijos ministras pirmininkas S.Berlusconi ne tik žada sumažinti mokesčius ir smarkiai padidinti socialines išmokas, bet ir bando suvilioti gyvūnų teisių puoselėtojus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į valdžią vėl besiveržiantis buvęs Italijos ministras pirmininkas S.Berlusconi ne tik žada sumažinti mokesčius ir smarkiai padidinti socialines išmokas, bet ir bando suvilioti gyvūnų teisių puoselėtojus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
Dabartinė S.Berlusconi mylimoji — iš Neapolio kilusi 32 metų F.Pascale.
Dabartinė S.Berlusconi mylimoji — iš Neapolio kilusi 32 metų F.Pascale.
Daugiau nuotraukų (3)

(„Lietuvos rytas“)

Feb 4, 2018, 11:59 AM, atnaujinta Feb 4, 2018, 3:37 PM

S.Berlusconi dėl teistumo nei vadovauti vyriausybei, nei tapti Parlamento nariu negali, tačiau į priekį veda ne tik savo partiją „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“), bet ir visą centro dešinės koaliciją.

Keleri metai, praleisti valdžios užribyje, Kavalieriumi vadinamo politiko visiškai nepakeitė: tas pats įdegęs veidas, beveik nepasikeitusi — lyg vaškinės figūros — išvaizda, saldūs pažadai ir tie patys juokeliai apie bene didžiausią politiko silpnybę — moteris.

Žada aukso kalnus

„Rikiuojasi visa eilė moterų, norinčių už manęs ištekėti. Ir aš galiu atskleisti, kodėl: juk esu simpatiškas, turtingas, žinau, kaip „tai“ daryti.

Dar jos mano, kad esu senas ir greit užversiu kojas, o jos tada viską paveldės“, — emocingai gestikuliuodamas ir plačiai šypsodamasis rinkimų debatuose šmaikštavo S.Berlusconi.

O nuvažiavęs į Briuselį ten dirbančiam italų žurnalistui su užuojauta pareiškė: „Čia nėra gražių moterų.“

Po daugybės skandalų rinkėjų pasitikėjimą praradęs ir iš aktyvios politikos keleriems metams pašalintas politikas rudenį atšventė solidų 81-ąjį gimtadienį, bet pastaraisiais mėnesiais atrodo tarsi įgavęs naują kvėpavimą.

Sklinda kalbos, kad per vasarą mankšta, taisyklinga mityba ir stebuklingi pratimai padarė kone stebuklus.

Nors tiktai prieš pusantrų metų jis turėjo rimtų problemų dėl širdies ir dėl iškilusio pavojaus gyvybei buvo skubiai operuojamas, dabar S.Berlusconi vėl dėmesio centre ir neslepia ambicijų vėl valdyti Italiją.

Liejasi pažadų liūtis

Nors medikai dar visai neseniai S.Berlusconi liepė pamiršti politiką, jis vėl laido tipiškus sąmojus ir dalija populistinius pažadus, tokius kaip krizės išvargintą šalį sugrąžinti į išsiilgtus „dolce vita“ (liet. saldaus gyvenimo) laikus.

Minimalią pensiją jis žada pakelti bent iki tūkstančio eurų — ją siūlo mokėti net ir niekada nedirbusioms namų šeimininkėms.

Taip pat drastiškais būdais sumažinti mokesčius ir nedarbą, o įmones, įdarbinusias jaunimą, atleisti nuo mokesčių 6 metams.

S.Berlusconi siūlo netgi pakeisti visą mokesčių sistemą, įvedant visiems vienodą 23 proc. proporcinį mokestį (vadinamąjį „flat tax“).

Ir tai tiktai dalis viliojančių, bet vargu ar realių S.Berlusconi pažadų. Politikas tikina, kad jis dalija ne pažadus, o prisiima įsipareigojimus. Esą sumažinti mokesčiai sukels tikrą revoliuciją ir Italiją sugrąžins į pamirštus ekonomikos augimo laikus.

Nemokančius mokesčių milijonierius žada sodinti į kalėjimą, nors pats ne kartą buvo kaltinamas mokesčių vengimu ir už tai atsidūrė teisiamųjų suole.

Kažin ar rinkėjai prisimins, kad būtent S.Berlusconi valdymo laikais Italija dėl milžiniškos skylės valstybės biudžete buvo atsidūrusi ant bankroto slenksčio.

Vilioja gyvūnų mylėtojus

Į valdžią vėl besibraunantis politikas ištraukė dar vieną kortą – gyvūnų teises, taip bandydamas užkariauti gyvūnų mylėtojų, kurių Italijoje daugybė, širdis.

Jis žada, kad dėmesys gyvūnų teisėms bus vienas vyriausybės prioritetų.

Programoje numatyta uždaryti kailiams auginamų žvėrelių fermas, įvesti griežtesnius reikalavimus gyvūnų augintojams, padidinti baudas jų neprižiūrintiems, o prireikus suteikti nemokamą veterinaro pagalbą.

S.Berlusconi aktyviai ginti gyvūnų teises pradėjo dar prieš metus, kai, daugelio nuostabai, įkūrė animalistų judėjimą, o pernai prieš Velykas išgelbėjo 5 ėriukus, kurie galėjo patekti ant italų Velykų pietų stalo.

Tuomet visą žiniasklaidą apskriejo sentimentalios nuotraukos, kaip milijonierius pienu iš buteliuko švelniai maitina ėriukus.

Įsitikinęs savo pergale

S.Berlusconi spinduliuoja pasitikėjimu ir tikina esąs įsitikinęs, kad po rinkimų vėl valdys Italiją, nors pats negali užimti jokio politinio posto.

Kandidatuoti į Parlamentą jam draudžia 2013-aisiais priimtas teismo nuosprendis dėl mokesčių vengimo, tačiau spėjama, kad laimėjęs rinkimus Kavalierius neakivaizdžiai diriguotų vyriausybei, premjeru paskyręs sau lojalų politiką.

Tiesa, jo partija „Pirmyn, Italija“ pagal apklausas kol kas tik trečia ir gautų vos mažiau nei penktadalį rinkėjų balsų.

Politikas, matyt, nujautė, kad rinkėjai jam nebus itin dosnūs, ir prieš porą mėnesių pasirašė programinį susitarimą su dviem kraštutinių dešiniųjų partijomis dėl centro dešinės koalicijos sudarymo.

Tačiau net ir toks ėjimas neužtikrina, kad S.Berlusconi ambicijos sugrįžti į politiką išsipildys, — kol kas neatrodo, kad centro dešiniesiems pavyktų gauti daugumą.

O jei ir pavyks, politologai abejoja tokios koalicijos tvarumu, didžiausia kliūtimi vadindami pernelyg skirtingą koalicijos partnerių požiūrį į Europos Sąjungą (ES).

Skirtingai regi Bendriją

Matteo Salvini, vadovaujantis fašistinių pažiūrų partijai „Lega Nord“ („Šiaurės lyga“), ir jo bendramintė partijos „Fratelli d’Italia“ („Italijos broliai“) pirmininkė Giorgia Meloni itin radikaliai pasisako prieš ES ir imigrantų politiką, ragindami Italiją uždaryti sienas ir net atsisakyti euro.

S.Berlusconi šiais klausimais daug nuosaikesnis, o kaip pagrindinį kandidatą į Italijos premjero postą neseniai įvardijo dabartinį Europos Parlamento pirmininką italą Antonio Tajani.

„Aš neturiu politinių ambicijų, bet noriu laimėti, pasirinkti premjerą ir vyriausybę, kurioje būtų mano sąjungininkai. Tai Europos viršūnėse labai vertinama persona ir tai tikrai būtų praradimas Europai, bet jis būtų idealus kandidatas“, – kalbėjo S.Berlusconi ir pabrėžė, kad A.Tajani visada buvo lojalus jam ir jo partijai.

Po sausį įvykusio S.Berlusconi vizito į Briuselį pasigirdo kalbų apie slaptą jo ir ES vadovų susitarimą neprileisti radikaliojo M.Salvini prie vyriausybės.

S.Berlusconi tokias kalbas paneigė: „Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris manęs neprašė padaryti taip, kad M.Salvini ir „Šiaurės lygos“ vyriausybėje nebūtų.

Juk ne ES institucijoms spręsti, kaip turime elgtis, bet jis pasakė, kad viliasi, jog nauja Italijos vyriausybė nebus maištaujanti ir populistinė.“

Žinią apie galimo premjero kandidatūrą euroskeptiškieji S.Berlusconi partneriai nurijo tarsi karčią piliulę. Nors M.Salvini pareiškė, kad pasitiki S.Berlusconi, pabrėžė, jog premjerą parinks ta koalicijos partnerė, kuri gaus daugiausia balsų, ir patikino pats ketinantis vadovauti vyriausybei.

Iki rinkimų likus mėnesiui būsimas Italijos politinis paveikslas kol kas visiškai neaiškus, o politologai spėja, kad, nė vienai partijai nepavykus gauti daugumos, rinkėjus prie urnų gali tekti kviesti dar kartą.

Pagal išankstines apklausas, dabar daugiausia balsų gautų populistinis „5 žvaigždučių judėjimas“ („Movimento 5 stelle“), vadovaujamas aktoriaus Beppe Grillo. S.Berlusconi jį pašiepiamai išvadino pasenusiu komiku, o jo įkurtą judėjimą – sekta.

Meilė moterims neišblėso

Rinkimų kampanijai pasiekus piką prieš porą dienų pasigirdo kalbų apie esą staiga suprastėjusią Kavalieriaus sveikatą.

Pervargęs dėl itin intensyvios darbotvarkės jis buvo priverstas atšaukti dalyvavimą kai kuriuose suplanuotuose TV debatuose ir išvyko pailsėti į savo vilą Arkorės mieste, kur gyvena beveik 50-ia metų jaunesnė politiko sužadėtinė Francesca Pascale.

Pranešta, esą S.Berlusconi pradėjo šokinėti kraujospūdis, o medikai netgi svarstė jį guldyti į ligoninę.

Pats politikas tikino, jog jaučiasi puikiai, – esą kelių dienų pertraukos jam reikėjo, kad atsipūstų.

Arkorėje stovinti S.Berlusconi vila – ta pati, kur vyko skandalingosios politiko vakarienės „bunga bunga“.

Tuomet Italijos vyriausybei vadovavęs S.Berlusconi buvo kaltinamas, kad į savo vakarėlius pakviestiems modeliams už seksualines paslaugas mokėjo didžiules pinigų sumas, o viena politiko favoričių esą buvusi tuomet dar nepilnametė marokietė Karima El Mahroug, vadinamoji Ruby.

Nors politikui buvo iškelta byla dėl nepilnamečių prostitucijos ir prievartos, 2015 m. teismo sprendimu jis buvo galutinai išteisintas, nes kaltinimų įrodyti nepavyko.

Silpnybe jaunoms ir gražioms moterims garsėjantis italas šiuo metu gyvena su 32-ejų F.Pascale. Nors būta kalbų, kad pora pasuko skirtingais keliais, S.Berlusconi vėl viešai rodosi su savo sužadėtine, taip patvirtindamas, kad jų meilė neišblėso.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad į partijos „Pirmyn, Italija“ rinkimų sąrašą jis net įtraukė artimiausius mylimosios draugus.

Ar italai bus atlaidūs nuodėmingam, bet patraukliam saldžialiežuviui, paaiškės kovo 4-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.