Migrantų kelią į Europą ženklino tragedijos

Pernai Europos krantus pasiekė perpus mažiau migrantų negu užpernai. Tačiau problema aštri: Prancūziją purto svetimšalių susirėmimai, o skęstančiųjų Viduržemio jūroje nespėjama gelbėti.

Į Europą laivais atvyksta mažiau migrantų, tačiau žemyne jie vis dar kelia neramumų – Šiaurės Prancūzijoje įvyko didžiausios per pusantrų metų muštynės. <br>AP nuotr.
Į Europą laivais atvyksta mažiau migrantų, tačiau žemyne jie vis dar kelia neramumų – Šiaurės Prancūzijoje įvyko didžiausios per pusantrų metų muštynės. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BBC, „Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 6, 2018, 4:52 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:56 PM

Mažiausiai penki migrantai buvo pašauti per Prancūzijos uostamiestyje Kalė kilusius susirėmimus tarp afganistaniečių ir eritrėjiečių.

Keturi 16–18 metų jaunuoliai iš Eritrėjos buvo išvežti į vietos ligoninę kritinės būklės, o penktasis nugabentas į Lilį.

Dar 13 žmonių nukentėjo nuo smūgių geležiniais strypais. Manoma, kad kautynės pietiniame priemiestyje kilo maisto laukiančių žmonių eilėje.

„Smurto protrūkių nebepakelia ir Kalė gyventojai, ir patys migrantai“, – pabrėžė įvykio vietoje apsilankęs Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard’as Collombas.

Nors Džiunglėmis vadinta migrantų stovykla buvo sulyginta su žeme 2016-aisiais, šimtai migrantų vis dar glaudžiasi aplinkiniuose miškuose. Dauguma jų – jauni vyrai, norintys patekti į Jungtinę Karalystę.

Į buvusią stovyklą prie Lamanšo sąsiaurio migrantai daugiausia atvyksta per Europą, o į žemyną patenka pavojingai persikeldami per Viduržemio jūrą.

Tiesa, atvykėlių gerokai sumažėję. Praėjusiais metais į Europą valtimis atplaukė 171 tūkstantis žmonių, bėgančių nuo karo Viduriniuose Rytuose arba skurdo Afrikoje, – perpus mažiau negu 2016-aisiais, kai jų skaičius siekė 363 tūkst.

Bet kraupių incidentų pasitaiko. Antai vasario pradžioje Tarptautinė migracijos organizacija pranešė, kad netoli Libijos krantų apvirtus laivui nuskendo iki 90 migrantų.

Dauguma jų tikriausiai buvo pakistaniečiai.

„Kol kas į krantą buvo išmesti dešimties žmonių kūnai – aštuonių pakistaniečių ir dviejų libių“, – paskelbė organizacija.

Pastaruoju metu į pavojingą kelionę jūra link Italijos krantų išsiruošia vis daugiau pakistaniečių. Dauguma žmonių, kurie praėjusiais metais pasiekė Italijos krantus, buvo išgelbėti Europos šalių pakrančių apsaugos tarnybų, laivynų arba humanitarinių organizacijų laivų.

Tačiau naujoji Viduržemio jūros gelbėjimo operacija, apie kurią Europos Sąjungos sienų agentūra „Frontex“ pranešė ketvirtadienį, panaikino būtinybę išgelbėtus migrantus atgabenti tik į Italiją.

Šis žingsnis teigiamai įvertintas pačių italų, kurie ilgai skundėsi Bendrijos abejingumu jų patiriamai naštai.

Migracija – vienas svarbiausių klausimų prieš artėjančius Italijos Parlamento rinkimus, vyksiančius kovo 4 dieną.

Visos pagrindinės partijos tikina, kad Italija nebegali priimti daugiau migrantų, ir ragina jau Europą pasiekusius svetimšalius sugrąžinti į gimtąsias šalis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.