Sosto paveldėtojo šalies modernizavimo planuose – autoritarizmo prieskonis

Saudo Arabijos Karalystės sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas yra pasiryžęs šalį paversti šiuolaikiška – štai šią savaitę pirmąkart po 35 metų atidarytas kino teatras. Bet mainais už modernius pokyčius princas trokšta visiško pavaldinių paklusnumo.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis M.bin Salmanas iš kelio šalina visus, kurie gali sukliudyti jo įtakos augimui. Dėl modernios valstybės ateities princas vyko pasikalbėti su JAV politikais ir investuotojais.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos sosto įpėdinis M.bin Salmanas iš kelio šalina visus, kurie gali sukliudyti jo įtakos augimui. Dėl modernios valstybės ateities princas vyko pasikalbėti su JAV politikais ir investuotojais.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas – neseniai keliavo po JAV. Pačią pirmą dieną jį su visa pagarba Vašingtone priėmė Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas. Jis negailėjo pagyrų Saudo Arabijai ir vadino šalį gera drauge.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas – neseniai keliavo po JAV. Pačią pirmą dieną jį su visa pagarba Vašingtone priėmė Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas. Jis negailėjo pagyrų Saudo Arabijai ir vadino šalį gera drauge.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
Šiame ar Rijado viešbutyje kalinami korupcija kaltinami Saudo Arabijos elito nariai.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
Šiame ar Rijado viešbutyje kalinami korupcija kaltinami Saudo Arabijos elito nariai.<br> „Reuters“/„Scanpix nuotr.
 Štai šią savaitę pirmą kartą per 35 metus viešai parodytas vaidybinis filmas – amerikiečių režisieriaus Ryano Cooglerio juosta „Juodoji pantera“ („Black Panther“). Moterys ir vyrai po seanso plojo, per jį valgė spragėsius.<br> AFP/„Scanpic“ nuotr.
 Štai šią savaitę pirmą kartą per 35 metus viešai parodytas vaidybinis filmas – amerikiečių režisieriaus Ryano Cooglerio juosta „Juodoji pantera“ („Black Panther“). Moterys ir vyrai po seanso plojo, per jį valgė spragėsius.<br> AFP/„Scanpic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Der Spiegel“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 2, 2018, 11:28 PM

Saudo Arabija – griežtų taisyklių šalis. Vyresnieji ten jaunuoliams rodo kryptį – iš pradžių draugiškai. Paskui, kai šie nenori nusileisti, – ir prievarta.

Kita vertus, jaunuoliai dažniausiai nesipriešina, seka paskui vyriausiuosius, kenčia pažeminimą, kol patys tampa tais, kurie duoda įsakymus.

Ir išaušta, kaip beduinai sako, „Buschra Chair“ – geresnis rytas.

Abu šie žodžiai įgavo naują reikšmę nuo to laiko, kai ar Rijade lemiamas žodis ėmė priklausyti Saudo Arabijos Karalystės sosto įpėdiniui M.bin Salmanui, kuris visomis išgalėmis stengiasi pasipriešinti praeičiai.

Pastaruoju metu Saudo Arabijos sostinė ar Rijadas gyvena maišto nuotaikomis. Tiksliau, nedaug kas liko iš senosios tvarkos, kuri čia viešpatavo daugelį metų.

Vienas akivaizdžiausių to ženklų jau buvo matyti vėlų lapkritį, kai vyriausybė šimtus karališkosios šeimos narių, verslininkų ir kitų įtakingų Saudo Arabijos piliečių uždarė prabangiame viešbutyje „Ritz-Carlton“, kad iš jų atimtų menamai korupciniu būdu įgytus turtus.

Permainų vėjas juntamas ir kasdienybėje. Štai šią savaitę pirmą kartą per 35 metus viešai parodytas vaidybinis filmas – amerikiečių režisieriaus Ryano Cooglerio juosta „Juodoji pantera“ („Black Panther“). Moterys ir vyrai po seanso plojo, per jį valgė spragėsius.

Dingo pateptųjų statusas

Tarp Saudo Arabijos karališkos šeimos narių visada virė konkurencija, dėl to jie sulaukdavo kritikos ir iš šalies.

Kad ir kaip būtų, 15 tūkst. princų, princesių ir jų favoritų šalyje visada buvo laikomi neliečiamais. Bet tokia nuostata – jau praeityje.

Galbūt sukilimas prieš turtuolius ir įtakingus Saudo Arabijos piliečius nusipelno daugiausia dėmesio.

Sukilimas vyksta iš viršaus, 32 metų M.bin Salmano iniciatyva: jis maištauja prieš savo visuomenės dalį, kad galų gale taptų vienintelis įtakingas.

Princas M.bin Salmanas – mylimas dabartinio Saudo Arabijos valdovo, karaliaus Salmano sūnus. Jis patikėjo sosto įpėdiniui dykumų valstybės atnaujinimą ir jau dabar suteikė jam regento (laikino valstybės monarcho. – Red.) valdžią.

Susitiko su prezidentais

MBS – taip savo tėvynėje vadinamas princas M.bin Salmanas – neseniai keliavo po JAV. Pačią pirmą dieną jį su visa pagarba Vašingtone priėmė Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas. Jis negailėjo pagyrų Saudo Arabijai ir vadino šalį gera drauge.

Tris savaites trukusią kelionę jaunasis Saudo Arabijos princas baigė Teksase, kur susitiko su abiem buvusiais Amerikos prezidentais Bushais – 93-ejų George’u H.W.Bushu ir jo 71 metų sūnumi George’u W.Bushu.

Per kelionę princas M.bin Salmanas susipažino su „Google“, „Facebook“, „Palantir Technologies“ vadovais, korporacijos „Microsoft“ įkūrėju ir filantropu Billu Gatesu. O su turtuoliu Richardu Bransonu aptarė kosmoso tyrimus.

Kalbėdamasis su jais princas pristatė savo ekonominių reformų planą „Saudi Vision 2030“, kuriuo siekiama sumažinti Saudo Arabijos ekonominę priklausomybę nuo naftos ir pritraukti JAV investuotojų.

Ši MBS kelionė daugeliui priminė tuomečio Saudo Arabijos karaliaus sūnaus ir vėlesnio jo įpėdinio Faisalo bin Abdulazizo kelionę prieš 75 metus. Anuomet užsimezgė ypatingas ryšys tarp JAV ir tik 1932 metais įkurtos dykumos valstybės.

Kaip ir karalius Faisalas, dabartinis Saudo Arabijos sosto įpėdinis trokšta absoliučios valdžios, tačiau turi mažai valdymo patirties – o tai kai kurie laiko pavojingu deriniu.

Iš viešbučio – gandai

Po reido prieš šimtus įtakingų verslininkų ir valdžios veikėjų Saudo Arabijos turtingieji baiminasi patekti tarp tų, kurių pokalbių bus klausomasi, kurie bus suimti ar galbūt net kankinami.

Šiuos nuogąstavimus sustiprina pranešimai apie suimtuosius ir vieną numirėlį kalėjimu tapusiame „Ritz-Carlton“ viešbutyje.

Saudo Arabijos Karalystė pradeda žengti permainų keliu, ir niekas nežino, ar dramatiški pokyčiai duos rezultatų.

Tai – nauja era daugiau nei po 86 metų, kai čia pirmąkart buvo atrasta nafta ir Ibn Saudas pasiskelbė Saudo Arabijos karaliumi.

Nuo tada valdovų šeima jautėsi saugiai. Iki į valdžią atėjo M.bin Salmanas.

Į padėtį Saudo Arabijos sostinėje ar Rijade pravartu pažvelgti iš atstumo, pavyzdžiui, iš „Kingdom Centre“ smaigalio – šis dangoraižis laikomas miesto simboliu. Atrodo, nepaliaujamos, svaiginamos pažangos simboliu.

„Kingdom Centre“ pastatė Saudo Arabijos Karalystės įkūrėjo karaliaus Ibn Saudo anūkas princas Alwaleedas bin Talalas.

Pastarasis priklausė prie tų suimtųjų, kuriam „Ritz-Carlton“ viešbutyje buvo nurėžta didelė jo turto dalis. Dabar neaišku, kokia spindinčio „Kingdom Centre“ bokšto dalis jam apskritai priklauso.

Iškilo dykumos centre

Pačiame dangoraižio viršuje, 302 kilometrų aukštyje, driekiasi tiltas, vadinamasis „Sky Bridge“. Iš jo 360 laipsnių spinduliu atsiveria vaizdas virš dykumos plynaukštės, dabartinio ar Rijado. 1950 metais čia gyveno tik apie 80 tūkst. žmonių.

Pagrindinės sostinės gatvės pavadintos Saudo Arabijos karalių vardais.

Jie dykumos miestą ar Rijadą, pakloję milijardus dolerių, gautų už naftą, pavertė šiuolaikiniu plieno ir betono didmiesčiu, kuriame dabar įsikūrę daugiau nei 6 mln. gyventojų.

Žurnalas „Forbes“ Saudo Arabijos įkūrėjo anūkui A.bin Talalui, kurio turtas vertinamas 18,7 mlrd. dolerių (15,1 mlrd. eurų), skyrė 45-ąją vietą – iki jo suėmimo lapkričio 4 d.

Daug gandų apie įkalinimą

62-ejų princas dar tebeturi socialinio tinklo „Twitter“ ir viešbučių tinklo „Four Seasons“ akcijų. Jis buvo turtingiausias verslininkas arabų pasaulyje.

Karaliaus skambutis Alwaleedą pasiekė naktį dykumos stovyklavietėje, iš kurios jis nieko nenumanydamas nuskubėjo į ištaigingąjį „Ritz-Carlton“ viešbutį.

Kai po beveik trijų mėnesių suėmimo milijardierius grįžo, jis buvo numetęs penkis kilogramus, jo plaukai atrodė dar labiau pražilę. Kas iš tikrųjų įvyko šiame penkių žvaigždučių viešbutyje, iki šiol neaišku.

Viename interviu princas Alwaleedas paneigė gandus apie kankinimą, prievartą ir žiaurų elgesį: „Aš turėjau viską, ten buvo kaip namuose.“

Tačiau artimas princo draugas vokiečių žurnalistui atskleidė, kad Alwaleedas prarado didelę savo turto dalį – ir žiniasklaidos koncerną „Rotana Group“.

Ambicingiausio princo projekto miniatiūrinis variantas stovi prie jo biuro įėjimo. Tai – sidabrinis piramidės formos dangoraižio maketas. Statinys turėjo tapti aukščiausias pasaulyje.

Jo statyboms buvo planuojama išleisti 1,2 mlrd. dolerių (970 mln. eurų). Teigiama, kad bokštas jau nebepapuoš ar Rijado. Vietoj šio statinio princo Alwaleedo koncernas „Kingdom Holding“ turi investuoti į ateities miestą Neomą.

Tai – Saudo Arabijos sosto įpėdinio M.bin Salmano puoselėjamas projektas. Bet ir gandus dėl privalomų investicijų į Neomą princas Alwaleedas viešai neigia.

Neomas – 26,5 tūkst. kv. kilometrų zona – bus kuriamas šiaurės vakarinėje Saudo Arabijos Karalystės dalyje.

Investicijos į projektą pradiniame etape sieks 500 mlrd. JAV dolerių (404,2 mlrd. eurų).

Tai bus pirmoji pasaulyje speciali nepriklausoma zona, kuri, be Saudo Arabijos, apims kaimyninių valstybių – Egipto ir Jordanijos – teritorijas.

Neomo vadovu M.bin Salmanas paskyrė buvusios Vokietijos bendrovės, tarptautinio koncerno „Siemens“ vadovą Klausą Kleinfeldą.

„Tai – didelio netikrumo ir nežinomybės laikas“, – sakė princo Alwaleedo verslo bičiulis.

Didžiulės vertės privačių bendrovių turtas perėjo į valstybės kontrolę. Kaip ateityje turėtų atrodyti „Kingdom Holding“ ir kitų visame pasaulyje veikiančių koncernų vadyba, kokios teisės ir funkcijos dar liko ankstesniems savininkams, niekas nežino.

Reikėjo didelių pokyčių

Žinoma, Saudo Arabijoje turėjo kažkas pajudėti iš mirties taško. Daugiau nei treji metai laikosi žema naftos kaina. Be to, pavojingai svyruoja tarp 35 ir 70 eurų už barelį.

Ir tai prasidėjo tada, kai buvo sukurta hidraulinio ardymo technologija, kuri padidina uolienų laidumą ir kartu gręžinio produktyvumą. Dėl jos JAV energetikos požiūriu tampa vis labiau nepriklausomos nuo Vidurinių Rytų.

Milijardinės Saudo Arabijos valiutos atsargos mažėja – iš kadaise buvusių daugiau nei 700 mlrd. dolerių neliko net 500 mlrd. Biudžeto deficitas šiais metais galėtų siekti mažiausiai 50 mlrd. dolerių (40,4 mlrd. eurų).

Saudo Arabijai reikia sumažinti ekonominę priklausomybę nuo naftos ir pereiti prie visuomenės, kuri gamina. Šaliai skubiai reikalingos darbo vietos.

19 proc. Saudo Arabijos gyventojų yra 15–24 metų. Tai reiškia, jog daugiau nei 5 mln. žmonių netrukus baigs mokyklas ir universitetus, jiems reikės darbo ir būstų.

Bet subsidijomis paremta ekonomika tam nėra pasirengusi. 70 proc. darbuotojų yra valstybės tarnautojai. Jie šaliai kainuoja daug, o dirba mažai.

Gatves tiesia ir namus stato, sodus veisia ir prižiūri, namų ruošos darbus atlieka filipiniečiai, pakistaniečiai ar indai. Daugiau nei 12 mln. užsieniečių dirba už kelis šimtus dolerių per mėnesį.

Dabar svetimšaliai darbininkai turi išvykti. Nauja apmokestinimo sistema jų įdarbinimą padarė nepatrauklų. Kai kurie užsieniečiai jau palieka Saudo Arabiją.

Uždaromi restoranai, maisto produktų parduotuvės, nedidelės statybų bendrovės.

Jaunimas džiaugiasi pokyčiais

Ar ateityje Saudo Arabijos gyventojai iš tikrųjų patys plaus savo automobilius ir pjaus veją? Ar kurs dujų ir vandens įrengimo bendroves ir dirbs statybos darbus?

„Tai, ką karalius ir princas padarė šiai šaliai, – neįkainojama.

Jis išgelbėjo Saudo Arabiją nuo bankroto ir grąžino karalystę į gyvenimą“,– sakė vadybininkas Fahadas Al-Deghaitheris.

Daugeliui jaunų Saudo Arabijos gyventojų patinka princas M.bin Salmanas. Jis – jaunas ir mėgina pakeisti nepakeliamai nuobodų šios šalies gyvenimą.

Čia buvo draudžiama tiesiog viskas, kas teikia malonumą, – eiti į kiną, susitikti kavinėje su mergina, klausytis muzikos, švęsti, dalyvauti vakarėliuose.

Dabar karalystėje vyksta revoliucija iš viršaus, nors ji ir turi autoritarinių bruožų.

35 metus Saudo Arabijoje buvo draudžiami kino teatrai. Dabar jų turi būti pastatyta 300. Į ar Rijadą atvyksta pasaulinės žvaigždės, vis dažniau koncertuoja Vidurinių Rytų įžymybės.

Nuo birželio Saudo Arabijos moterys galės vairuoti automobilį.

Prabėgus trims dienoms po šios naujienos paskelbimo į vairavimo mokyklos specialiai joms rengiamus kursus užsirašė 165 tūkst. moterų.

O kaip į visus tuos staigius ir dramatiškus pokyčius reaguoja kraštutinės konservatyviosios jėgos? Dauguma religinių lyderių atlyginimą gauna iš karališkųjų rūmų. Saudo Arabijos vyriausybė gali bet kuriuo metu pagarsinti ir vėl nutildyti garsius kraštutinių kritikų balsus.

Saudo Arabijos Karalystės pavaldinių pasipiktinimas valdančiąja klase yra didelis. Dėl to antikorupciniam reidui prabangiame „Ritz-Carlton“ viešbutyje dauguma šalies gyventojų pritaria.

Ir mažai kam svarbu, kad iki šiol trūksta skaidrumo, raštiškų kaltinimų, daiktinių įrodymų, kad sulaikytieji įkalinti teisėtai, ir veikiausiai įvykdyta žmogaus teisių pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.