Purvo festivalyje amerikiečiai norėtų pašėlti ir su Donaldu Trumpu

JAV lyderio Donaldo Trumpo rėmėjai, sunkiai dirbantys vyrai ir moterys, vieną pavasario savaitgalį Floridoje susirenka pašėlti be jokių stabdžių. Čia leidžiama beveik viskas, išskyrus mylimo prezidento kritiką.

Vieną pavasario savaitgalį į Floridą suplūstantys didelių automobilių gerbėjai su malonumu taškosi purve. Čia draudžiama atsivežti ginklų, bet galima važinėti keturračiais ir gėrėtis pusnuogėmis moterimis. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vieną pavasario savaitgalį į Floridą suplūstantys didelių automobilių gerbėjai su malonumu taškosi purve. Čia draudžiama atsivežti ginklų, bet galima važinėti keturračiais ir gėrėtis pusnuogėmis moterimis. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Festivalyje drąsiai plevėsuoja pilietinio karo laikų pietinių valstijų vėliava, JAV smerkiama dėl sąsajų su rasizmu.
Festivalyje drąsiai plevėsuoja pilietinio karo laikų pietinių valstijų vėliava, JAV smerkiama dėl sąsajų su rasizmu.
Daugiau nuotraukų (4)

„Stern“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

May 5, 2018, 12:17 PM

Festivalyje „Redneck Mud Park“ galioja taisyklės, net jeigu taip iš pirmo žvilgsnio ir neatrodo. Pirmoji – atvyk su savo alumi, savo draugais ir atvažiuok savo transportu. Antra, jokių dujų balionėlių ir naminių gyvūnėlių. Ir, trečia, svarbiausia, – jokių šaunamųjų ginklų.

Kai kurie vyrai, prie įėjimo drąsiai atiduodantys savo ginklus, dėvi marškinėliais su užrašais: „Nedrįsk iš manęs paimti ginklo“ arba „NRA („National Rifle Association“ – Nacionalinė šaulių asociacija) – mes giname Ameriką“.

Festivalio „Redneck Mud Park“ vadovas Danny Kelly iškilmingai lyg karvedys sėdi 4 metrų aukščio visureigio „Swamp Buggy“ sėdynėje. Šis galiūnas, kurio padangų aukštis prilygsta žmogui, turi riaumojantį variklį, priekyje – taraną.

„Prieš dešimt metų čia dar augo bulvės“, – patenkintas festivalio teritoriją apžvelgia į septintą dešimtį įkopęs D.Kelly.

320 hektarų purvynų ir pievų plotas primena senovės mūšių vietą. Beje, net jeigu žvelgdamas į tokį vaizdą norėtum pagirti šį D.Kelly „kūrinį“, jis veikiausiai neišgirstų.

Aplink griaudžia įspūdingų mašinų, milžiniškų visureigių ir keturračių varikliai.

Beveik kiekvieno vairuotojo rankose – alaus skardinė.

Ant daugelio transporto priemonių plevėsuoja vėliavos – Amerikos ir pietinių valstijų, D.Trumpo atvaizdai.

Atrodo, lyg šios mašinos galiūnės būtų gaudžianti, tarškanti per purvynus šokinėjančios kariuomenės dalis.

Išsipurvinti visai nebijo

Kovo pabaigoje į Punta Gordą susirinko 10 tūkstančių žmonių, daugumą jų sudarė baltaodžiai ir vyrai.

Tą savaitgalį jie sėdėjo įspūdinguose keturračiuose, maukė viskį ir alų, apžiūrinėjo į bikinius įsispraudusias merginas ir visus pakvaišėlius, kurie gramzdino savo mašinas į purvyną.

Festivalis „Redneck Mud Park“ – tai švenčianti, šėlstanti D.Trumpo šalininkų Amerika.

Tuo pat metu už pusantro tūkstančio kilometrų į šiaurę, šalies sostinėje Vašingtone, protesto demonstraciją surengė šimtai tūkstančių amerikiečių, reikalaujančių griežtesnių ginklų įsigijimo įstatymų.

Dvi vietovės, du renginiai, lyg Jungtinės Valstijos būtų ne viena šalis, o du skirtingi pasauliai.

D.Kelly, tarsi soste sėdėdamas savo „Swamp Buggy“, per festivalio stovyklavietę važiavo prie didžiausios purvyno duobės. Jį pamatęs vyriškis apsuko savo galingą džipą ir, lyg pagerbdamas festivalio sumanytoją, apdovanojo jį purvo lietumi iš po ratų.

D.Kelly suspindo iš džiaugsmo, lyg būtų išmaudytas po brangiausio šampano lietumi.

„Mes nebijome vienas kito išpurvinti. Visi čia esame „raudonsprandžiai“ („rednecks“ – žemesnio socialinio ir ekonominio sluoksnio JAV gyventojai. – Red.), sunkiai dirbantys šalies gyventojai.

Mes neprašome pagalbos iš valstybės, mes galime patys sau padėti“, – sako D.Kelly.

D.Kelly už nugaros sėdintis Dave’as juokiasi rodydamas į vieną džipą, ant kurio puikuojasi lipdukas „D.Trumpo sienų apsauga“.

„Šios mašinos nuotrauką įkėliau į feisbuką. Ji patiko 5 tūkstančiams žmonių, – giriasi Dave’as. – Be to, aš parašiau, kad turime pakviesti D.Trumpą. Jam čia tikrai patiktų.“

Merginos savęs nevaržo

Jo teigimu, „raudonsprandžiai“ – konservatyvūs ir gerbia tai, kas Ameriką padarė didžia valstybe.

„Mes nekalbame apie „MeToo“ ir nepritariame vienos lyties asmenų santuokoms“, – skuba paaiškinti dalyvis.

Kitoje purvo balos pusėje šviesiaplaukė Ashley ant automobilio platformos kraipo užpakalį. Ji mūvi tik kelnaites ir vilki tinklinio audinio marškinėlius, kurie tikrai nieko nepridengia.

Mergina nusimeta marškinėlius, kai pro šalį važiuojančio monstro vairuotojas jai šaukia: „Beads for Boobs“ („Perlai už krūtis“).

Už apnuogintą krūtinę vyrai atsidėkoja Ashley mėtydami margus plastikinių perlų vėrinius, kuriuos šviesiaplaukė išdidžiai kabina ant kaklo. Tai – vyrų dėmesio trofėjai.

„Šis festivalis – tikrų vyrų pasaulis. Man patinka vyrai, kurie dar yra tikri vyrai“, – sako Ashley, nugerdama gurkšnį alaus iš skardinės.

Paskui dar priduria, jog per pastarąjį „Redneck Mud Park“ turėjo užtikrintai laimėti „Booty Shaking“ konkursą didžiojoje scenoje, bet vienas komisijos narių buvo nusiteikęs prieš ją.

Bet per šių metų festivalį dalyvaudama bulių išjodinėjimo varžybose užėmė pirmąją vietą ir laimėjo 500 JAV dolerių (410 eurų).

Kas taip sužavėjo vertinimo komisiją? Galbūt tai, kad Ashley buvo vienintelė bulių rodeo dalyvė, pasirodžiusi be viršutinės bikinio dalies?

23-ejų Ashley dirba karvių fermoje Pietų Floridoje.

Šviesiaplaukė į festivalį atvyko su savo draugu Tyce’u ir keturiais jo bičiuliais.

Priešingai nei „Redneck Mud Park“ festivalio vadovas, Tyce’as savo galiūnu automobiliu atsargiai manevruoja tarp purvynų ir, apsukęs ratą, vėl pastato.

„Tai – mano boso mašina. Viena jos padanga kainuoja 2000 JAV dolerių (1641 eurus)“, – teisinasi amerikietis.

Ilgisi senovinių taisyklių

Čia suplūsta ir neturtingi, ir pasiturintys amerikiečiai.

Šalia prekybos centre įsigytų palapinių už kelis dolerius stovyklavietėje stūkso milžiniški namai ant ratų ir džipai monstrai, kainuojantys kelis šimtus tūkstančių dolerių.

Festivalio „Redneck Mud Park“ dalyvius vienija pasididžiavimo jausmas, kad šias gremėzdiškas mašinas jie gali surinkti savo rankomis.

Jie jaučia pasitenkinimą kepdami ant žarijų kalnus mėsos, jie neprivalo žinoti, koks yra ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogių skonis.

Užtat jie gali išmaukti didžiulį kiekį amerikietiško alaus, moka naudotis ginklais ir grandininiais pjūklais.

Jie nori matyti pasaulį tokį, koks jis buvo prieš kelis dešimtmečius, kai baltaodžiai vyrai buvo visagaliai, kai niekas nekalbėjo apie tai, kad pietų valstijų vėliavą būtina suvynioti, nes ji – rasizmo ir vergovės simbolis.

Festivalio „Redneck Mud Park“ dalyviai savaitgaliui purvynuose sukūrė kitokį, jiems artimą, pasaulį.

„Tikro „raudonsprandžio“ nedomina niekas kitas, išskyrus ant stalo padėtą valgį, darbą ir gėrimą. Jeigu jis neturi darbo ir negali pasirūpinti savimi, tuomet tegu eina velniop“, – skėlė Henry, ant savo kaklo grandinėlės pasikabinęs pietų valstijų emblemą.

Barzdotas vyriškis paaiškino, jog dabar gyventi yra kur kas sunkiau: „Meksikiečiai ir nelegalai iš mūsų atima darbo vietas. Laimei, D.Trumpas pagaliau pastatys sieną su Meksika.“

Prezidento šešėlis – ir elgesyje

Į festivalį „Redneck Mud Park“ sugužėjusių vyrų kalbose nuolat minimas JAV vadovas. D.Trumpo atvaizdas ir jo idėjos puikuojasi ant lipdukų, kuriais apklijuoti jų riaumojantys galiūnai.

„Man patinka ginklai ir krūtys“, „Pastatyk mūrinę sieną, deportuok juos visus“, „Baltųjų gyvenimas svarbus“, „Šis lipdukas yra juodas, jame gali slėptis juodaodis“ – tokiais šūkiais puikuojasi festivalio dalyviai.

Viename lipdukų D.Trumpas šlapinasi ant žodžio „demokratai“.

Regis, D.Trumpas yra ne tik jų baimių, įsitikinimų, svajonių, bet ir požiūrio į moteris atspindys.

Monstrų džipų lenktynių trasoje popietę stovi 60-metis Guy su žmona, dukterimi Kayci ir jo sūnus su drauge. Jie geria alų ir viskį. Praeinančio fotografo Guy klausia, ar jis norėtų pamatyti krūtis, ir rodo į savo dukterį bei sūnaus draugę. Abi merginos su bikiniais sėdi ant savo monstro pikapo bagažinės.

Ūmai abi atsistoja ir ima maivytis priešais objektyvą.

„Man patinka dėmesys. Man tai teikia didžiulį malonumą“, – paklausta, kodėl taip elgiasi, aiškina Kayci.

Nejau čia nėra įkyrių vyrų?

„Dauguma čia atvykusiųjų labai tvarkingi. Juk jie kaip tik yra vyrai“, – tikina amerikietė.

Pirmųjų didelių festivalio „Redneck Mud Park“ muštynių nereikėjo ilgai laukti.

Kelios minutės po 22 val. pilna alaus skardinė nuskriejo jaunam vaikinui, sėdinčiam ant džipo bagažinės, į veidą.

Jam buvo praskelta lūpa, o draugai puolė į pagalbą.

Kai nevaldomų linksmybių savaitgalis baigiasi, „raudonsprandžiams“ tenka sugrįžti į tikrovę, kuri niekur nepabėgo, – su diskusijomis dėl pietinių valstijų vėliavos, lygių teisių, seksizmo ir ginklų kontrolės.

Bet po metų amerikiečiai ir vėl rinksis į savo pamėgtą festivalį. 

Įžeidimo nesikrato

Žodis „raudonsprandis“ („redneck“) iš pradžių turėjo neigiamą atspalvį. Taip dar XIX amžiaus pabaigoje buvo pradėti vadinti neturtingi pietinių valstijų baltaodžiai. Šį apibūdinimą jiems pelnė dirbant laukuose iki raudonumo nudegę sprandai.

Šie neturtingi baltaodžiai pietų ūkininkai, sudarę ir Demokratų partijos atšaką, taip pat buvo vadinami ir „vilnonių skrybėlių vaikinais“, nes tuo skyrėsi nuo „šilkinių skrybėlių vaikinų“ – turtingų šiauriečių.

Nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio šis terminas tapo įžeidžiu apibūdinimu, taikomu reakcingiems, neišsilavinusiems Amerikos gyventojams, kurie yra rasistai, netašyti ir priešinasi šiuolaikinei pažangai.

Tiesa, ne visiems šis apibūdinimas nepatiko. XX amžiaus pradžioje kai kurie aktyvistai pietuose save išdidžiai ėmė vadinti „raudonsprandžiais“ ir net vaikščioti su raudonomis skarelėmis ant kaklo. Festivalio „Redneck Mud Park“ dalyviai su pasididžiavimu taria šį nepalankų apibūdinimą.

„Tai dabar nereiškia visuomenės klasės apibūdinimo. „Raudonsprandžiai“ – tai kultūra, gyvenimo pojūtis. Beje, nuo tada, kai JAV prezidentu tapo D.Trumpas, į mūsų bendruomenę sugrįžo jausmas, kad valdžia šalyje pagaliau gali vėl atsidurti mūsų pusėje“, – aiškino festivalyje sutikti amerikiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?