„Eurovizijos“ politika: „MeToo“, pabėgėliai ir į šoną stumiama anglų kalba

Tarptautinius santykius ir minkštąją valstybių galią analizuojantys ekspertai šią savaitę dėmesį nukreipė ir į didžiausią Europos muzikos renginį – „Eurovizijos“ dainų konkursą. Po politiškai įkrautos pernykštės „Eurovizijos“ Ukrainoje, šiemet į pirmą planą stiebiasi muzika, tačiau ir Lisabonoje gausu politinių temų – nuo dainų apie pabėgėlių krizę, judėjimą „MeToo“ ar terorizmą iki prieštaringai vertinamos Estijos atstovės suknelės ir anglų kalbos atsitraukimo, rašo „Politico“. 

Portugalijoje konkursą veda vedėjų moterų kvartetas.  <br>AP nuotr.
Portugalijoje konkursą veda vedėjų moterų kvartetas.  <br>AP nuotr.
N.Barzilai savo dainą susiejo su "MeToo" judėjimu.<br>A.Puttingo (EBU) nuotr.
N.Barzilai savo dainą susiejo su "MeToo" judėjimu.<br>A.Puttingo (EBU) nuotr.
 Prancūzijos atstovai dainuos apie prieglobsčio prašytojus. <br> AP nuotr. 
 Prancūzijos atstovai dainuos apie prieglobsčio prašytojus. <br> AP nuotr. 
 Belgijos atstovą kasmet renka tai flamandų, tai prancūzų kalba transliuojantis kanalas. <br> AP nuotr. 
 Belgijos atstovą kasmet renka tai flamandų, tai prancūzų kalba transliuojantis kanalas. <br> AP nuotr. 
 Estijos suknelės kaina iškėlė bėdų net valdžiai.<br> AP nuotr. 
 Estijos suknelės kaina iškėlė bėdų net valdžiai.<br> AP nuotr. 
 Danai - vieni iš atlikėjų, šiemet dainuosiančių apie taiką ir karą.<br> AP nuotr. 
 Danai - vieni iš atlikėjų, šiemet dainuosiančių apie taiką ir karą.<br> AP nuotr. 
 Rusijos atstovė pernai sukėlė ypatingų ginčų.<br> AP nuotr. 
 Rusijos atstovė pernai sukėlė ypatingų ginčų.<br> AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 7:46 PM, atnaujinta May 10, 2018, 9:39 PM

Pasak Vienos universiteto dėstytojo ir knygos „Pokario Europa ir „Eurovizijos“ dainų konkursas“ autoriaus Deano Vuletičiaus, keista, kad būtent Portugalijoje vykstanti „Eurovizija“, paskatinta pernykščio laimėtojo Salvadoro Sobralio minimalistinio pasirodymo, šiemet taip nenoriai imasi politinių temų.

„Portugalija į konkursą siųsdavo labiausiai su politika susijusias dainas „Eurovizijos“ istorijoje – kai kurios dainos kritikavo septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje šalį valdžiusią diktatūrą, vėliau viena daina tapo ją nuvertusios Gvazdikų revoliucijos simboliu. Tiesa, dauguma jų buvo susijusios su Portugalijos vidaus politikos problemomis“, – aiškino „Eurovizijos“ ekspertas.  

Moterys, teroras ir pabėgėliai

Vis dėlto ir šiemet galima rasti nemažai rimtų temų, kurias nagrinėja dainos. Viena iš favoričių, Izraelio atstovė Netta Barzilai antradienio pusfinalyje atliko dainą „Toy“, kurią sieja su judėjimu „MeToo“, tapusiu atsaku pasaulį pernai supurčiusiems seksualinio priekabiavimo skandalams. 

„Tai daina, kuri išreiškia moterų stiprybę. Labai didžiuojuosi, kad galiu ją dainuoti, nes žinau, kiek moterų jaučia spaudimą atitikti visuomenės reikalavimus“, – leidiniui „Tagesspiegel“ sakė N.Barzilai. 

Maža to, su šia tema galima sieti ir Portugalijos sprendimą patikėti renginio vedimą keturių moterų vedėjų komandai.

Prancūzijos dueto „Madame Monsieur“ daina „Mercy“ imasi pabėgėlių krizės temos. Joje pasakojama istorija apie kūdikį Mercy, pernai kovą gimusį humanitarinės pagalvos organizacijos laive „Aquarius“, plaukiojusiame Viduržemio jūroje. 

Dainos vaizdo įraše matomi prie Europos lankytinų objektų stovintys žmonės su gelbėjimosi liemenėmis ir šildomomis paklodėmis, kuriomis apsigobę prieglobsčio prašytojai prieš kelerius metus tapo Viduržemio jūros šalių kasdienybe. 

Maltos pasirodyme jaučiamos panašios užuominos, o kitos šalys taip pat siekia perduoti politines žinutes. 

„Italijos pasirodymas kalba apie karus ir terorizmą, tačiau tokias temas galima įžvelgti ir Danijos pasirodyme. Apie karą kalba ir Islandijos, ir Šveicarijos atstovai. – teigė D.Vuletičius. – Danų daina taip pat ragina konfliktus spręsti taikiai ir yra įkvėpta vikingų legendos apie karo vadą Magnusą Erlendssoną.“

Vyriausybių požiūrio atspindys

Airijos atlikėjo daina, kurios vaizdo klipe rodoma dviejų vyrų pora, sukėlė prieštaringų vertinimų Rusijoje, tačiau likusioje Europos dalyje nieko nenustebino. Airio Ryano O'Shaughnessy pasirodymas daugiau klausimų europiečiams iškėlė dėl to, kad daina „Together“ buvo parašyta ištiso būrio žmonių per dvi „Eurovizijos“ dainos rašymo stovyklas.

Šiemet konkurse dalyvauja 43 šalys – rekordas, kuris buvo pasiektas jau 2008-aisiais ir 2011-aisiais. 

Kai kurių valstybių pasirodymai atspindi ir jų vyriausybių politiką – iš konkurso jau pirmajame pusfinalyje iškritusi Belgija kasmet paeiliui duodą progą atlikėją išrinkti prancūziškai arba flamandiškai kalbančiam transliuotojui. 

Vengrija, kurios premjeras Viktoras Orbanas nuolat stoja piestu prieš Briuselio politiką, siunčia vienintelį šiemet sunkiojo metalo pasirodymą – grupę AWS, kurie save vadina išskirtinį požiūrį turinčia modernaus metalo grupe.

Rusijai šiemet atstovaus pernai į Ukrainą neįleista atlikėja Julija Samoilova, dėl kurios pernai buvo kilęs nemenkas skandalas, o Maskva nusprendė išvis boikotuoti konkursą. 

Anglų kalba žengia nuo pjedestalo?

O Estija, garsėjanti savo pasiekimais elektroninėje erdvėje ir technologiniais gabumais, pateko į bėdą dėl suknelės. Elinos Nečajevos suknelė per pasirodymą sužibėjo įvairiomis vaizdo projekcijomis, šviesomis ir lazeriais. 

Tiesa, tokio technologiškai sudėtingo rūbo nugabenimas į Lisaboną ir panaudojimas atsiėjo net 65 tūkst. eurų. „Eurovizijos“ komanda kreipėsi į valdžią dėl paramos, tačiau nieko nepešė – galų gale lėšų skyrė privačios kompanijos. 

Galų gale, atkreiptas dėmesys ir į tai, kad šiemet prasidėjusios derybos dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos sutapo su mažėjančiu anglų kalbos vaidmeniu. 

Šiųmetiniame konkurse seniai nebuvo tiek dainų, kurios nebūtų atliekamos neoficialiai bendrąja Senojo žemyno kalba. 

Juolab, kad pernai „Euroviziją“ laimėjo savo gimtąja kalba dainavęs S.Sobralis, įrodęs, kad tai nėra kliūtis. Pernai ne anglų kalba dainavo tik 4 atlikėjai, o šiemet tokių net 11. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.