Donaldas Trumpas mėtosi: susitikimas su Pchenjeno lyderiu gali įvykti

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo istorinis susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu vis dar gali įvykti birželio 12-ąją, kaip kad buvo planuota, nors išvakarėse jis atšaukė šias derybas.

Oficialūs JAV administracijos atstovai derasi su Pchenjanu dėl Kim jong-unoir prezidento Donaldo Trumpo susitikimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oficialūs JAV administracijos atstovai derasi su Pchenjanu dėl Kim jong-unoir prezidento Donaldo Trumpo susitikimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltųjų rūmų komunikacijos agentūra antradienį išplatino proginę monetą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltųjų rūmų komunikacijos agentūra antradienį išplatino proginę monetą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Dėl susitikimo tvyro nežinia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Dėl susitikimo tvyro nežinia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Dėl lyderių susitikimo – nežinomybė.<br> AP nuotr.
 Dėl lyderių susitikimo – nežinomybė.<br> AP nuotr.
 Dėl lyderių susitikimo – nežinomybė.<br> AP nuotr.
 Dėl lyderių susitikimo – nežinomybė.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-25 17:19, atnaujinta 2018-05-25 17:26

„Tai (derybos) gali būti netgi (birželio) 12-oji. Dabar su jais kalbamės, – sakė prezidentas Baltuosiuose rūmuose. – Jie labai to nori. Ir mes to norėtume. Pažiūrėsime, kas nutiks.“

Asmeniniame laiške D. Trumpas ketvirtadienį pranešė Kim Jong Unui, kad jųdviejų viršūnių susitikimas neįvyks. Baltieji rūmai sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl Šiaurės Korėjos „ištisos virtinės sulaužytų pažadų“.

D. Trumpas apkaltino Pchenjano režimą „atviru priešiškumu“. Jis taip pat griežtai įspėjo Šiaurės Korėjos nesiimti jokių „kvailų ar neapgalvotų veiksmų“.

Nežinomybė visą savaitę

Dar savaitės pradžioje atrodė, jog ilgai lauktas Vašingtono ir Pchenjano lyderių susitikimas įvyks.

Baltieji rūmai net išplatino Šiaurės Korėjos diktatoriaus ir JAV prezidento deryboms skirtą proginę monetą. Beje, ji dabar tokia populiari, kad Baltųjų rūmų internetinė suvenyrų parduotuvės tinklalapis net nustojo veikti.

Bet vakar prezidentas D.Trumpas pareiškė: „Aš labai laukiau šio susitikimo. Deja, remdamasis paskutiniame jūsų pareiškime pademonstruotu nesuvokiamu pykčiu ir atviru priešiškumu jaučiu, kad šiuo metu susitikimui nėra tinkamas laikas.“

JAV prezidentas D.Trumpas penktadienį pasveikino Šiaurės Korėjos reakciją į jo vakarykštį sprendimą atšaukti svarbias istorines derybas, Pchenjano režimui pareiškus, kad tebėra nusiteikęs derėtis „bet kuriuo metu“.

„Labai gera žinia, kad gavome šiltą ir produktyvų pranešimą iš Šiaurės Korėjos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas, ketvirtadienį atšaukęs birželio 12-ąją Singapūre turėjusias vykti jo derybas su Kim Jong-unu dėl Pchenjano „priešiškumo“.

„Greitai pamatysime, kur tai nuves; tikiuosi, kad į ilgą ir tvarų klestėjimą ir taiką. Tik laikas (ir talentas) parodys!“ – pridūrė JAV vadovas.

Netrukus jis pareiškė, kad jo istorinis susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu vis dar gali įvykti birželio 12-ąją, kaip kad buvo planuota.

„Tai (derybos) gali būti netgi (birželio) 12-ąją. Dabar su jais (šiaurės korėjiečiais) kalbamės, – sakė prezidentas Baltuosiuose rūmuose. – Jie labai to nori. Ir mes to norėtume. Pažiūrėsime, kas nutiks.“

Įvyko apsižodžiavimas

Asmeniniame laiške D.Trumpas ketvirtadienį pranešė Kim Jong-unui, kad jųdviejų viršūnių susitikimas neįvyks. Baltieji rūmai sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl Šiaurės Korėjos „ištisos virtinės sulaužytų pažadų“.

D. Trumpas apkaltino Pchenjano režimą „atviru priešiškumu“. Jis taip pat griežtai įspėjo Šiaurės Korėjos nesiimti jokių „kvailų ar neapgalvotų veiksmų“.

Tuo tarpu Šiaurės Korėja penktadienį pareiškė vis dar norinti sėsti prie derybų stalo su Jungtinėmis Valstijomis ir pažymėjo „labai apgailestaujanti“ dėl tokio jos sprendimo.

„Staiga paskelbtas pareiškimas apie atšaukiamą viršūnių susitikimą mums buvo netikėtas. Galime tik labai dėl jo apgailestauti“, – sakoma užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano pareiškime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Dar kartą pareiškiame Jungtinėms Valstijoms, kad norime bet kuriuo laiku ir bet kokiu formatu sėsti prie derybų stalo spręsti problemos“, – pridūrė viceministras.

Prieš pat D. Trumpui paskelbiant sprendimą atšaukti susitikimą, Šiaurės Korėja įvykdė pažadą likviduoti savo branduolinių bandymų poligoną.

Pungjė-ri poligonas, kuriame Šiaurės Korėja surengė visus šešis savo branduolinius bandymus, buvo sunaikintas per virtinę sprogimų stebint užsienio žurnalistams.

Vis dėlto pastaruoju metu buvo abejojama, ar istorinis JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas apskritai įvyks, nes abi pusės grasino jį atšaukti.

Anksčiau šią savaitę Šiaurės Korėjos vyriausybė savo pareiškime JAV viceprezidentą Mike'ą Pence'ą pavadino „politine marionete“ ir pareiškė, kad yra ne mažiau pasirengusi branduolinei konfrontacijai nei susitikimui prie derybų stalo.

Susirūpino tarptautinė bendruomenė

D. Trumpo sprendimas nemaloniai nustebino Pietų Korėją, kuriai iki šiol buvo pavykę smarkiai sumažinti įtampą tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Vienintelė stambi Pchenjano partnerė Kinija penktadienį paragino Jungtines Valstijas ir Šiaurės Korėją būti kantrias ir parodyti „gerą valią“. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ir Singapūras paragino abi šalis tęsti derybas, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė viltį, kad istorinis susitikimas galiausiai įvyks.

Politiniu atžvilgiu D. Trumpas daug investavo į planuoto susitikimo sėkmę. Tačiau besiartinant birželio 12-ajai, abiejų pusių lūkesčių skirtumai tapo akivaizdūs.

Vašingtonas aiškiai pareiškė norintis „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos denuklearizacijos“ Šiaurės Korėjoje.

Tačiau Pchenjanas žadėjo neatsisakyti savo branduolinės programos, kol jam grėsmę kels JAV „agresija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?