Futbolo šventė Rusijoje svarbi ne tik sirgaliams

2018 metų pasaulio futbolo čempionatas vyks 11 Rusijos miestų. Šalies valdžia 900 tūkstančių užsienio ir tėvynės aistruolių žada patogumus ir visišką saugumą. Kaip sekėsi viskam pasiruošti?

Daugybė futbolo aistruolių nepraleis progos apsilankyti Rusijos sostinėje Maskvoje. Čia jau kurį laiką justi artėjančio čempionato dvasia, neseniai maskviečiams pristatytas nugalėtojų trofėjus. O prezidentas V.Putinas apžiūrėjo Lužnikų stadioną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugybė futbolo aistruolių nepraleis progos apsilankyti Rusijos sostinėje Maskvoje. Čia jau kurį laiką justi artėjančio čempionato dvasia, neseniai maskviečiams pristatytas nugalėtojų trofėjus. O prezidentas V.Putinas apžiūrėjo Lužnikų stadioną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Žemutiniame Naugarde kruizinių ir iškylų laivų judėjimas netoli Okos ir Volgos santakos esančio stadiono bus ribojamas keletui valandų iki rungtynių ir po jų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Žemutiniame Naugarde kruizinių ir iškylų laivų judėjimas netoli Okos ir Volgos santakos esančio stadiono bus ribojamas keletui valandų iki rungtynių ir po jų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 78 630 vietų stadione bus atidarytas pasaulio futbolo čempionatas. Čia vyks ir finalinis komandų susitikimas. Šią savaitę jį aplankė prezidentas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 78 630 vietų stadione bus atidarytas pasaulio futbolo čempionatas. Čia vyks ir finalinis komandų susitikimas. Šią savaitę jį aplankė prezidentas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Oficialus čempionato talismanas – vilkas Zabivaka.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Oficialus čempionato talismanas – vilkas Zabivaka.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ona Kacėnaitė, Specialiai LR, Maskva

Jun 11, 2018, 8:39 PM

Pirmajam dešimtukui šalių, kurios susidomėjo pasaulio futbolo švente Rusijoje, priklauso: JAV – nupirkta 80 tūkst. bilietų, Brazilija – 66 tūkst., Kolumbija – 60 tūkst., Vokietija – 55 tūkst., Meksika – 52 tūkst., Argentina – 45 tūkst., Peru – 39 tūkst., Kinija – 37 tūkst., Australija – 35 tūkst. ir Jungtinė Karalystė – 31 tūkst.

Taip pat laukiama daug aistruolių iš Izraelio, Egipto, Indijos, Lenkijos.

Pasaulio futbolo čempionato svečius priglaus vienuolika Rusijos miestų. Bet itin daug dėmesio, be abejo, tenka šalies sostinei.

Maskva siūlo platų apgyvendinimo pasirinkimą – nuo pigių nakvynės namų iki prabangių viešbučių. Kiekvienam pagal kišenę. Alkį ir troškulį atvykėliams padės numalšinti daugybė visokio lygmens Maskvos barų ir restoranų.

Neliks nuskriausti kultūrinio ir naktinio gyvenimo mėgėjai. Teatrai, koncertai, diskotekos ir klubai – pasirinkimas bet kokio skonio svečiui.

Bet Rusijos žiniasklaidos priemonės išanalizavo, kas iš tikrųjų čempionato metu laukia ne tik būsimų futbolo batalijų aistruolių, bet ir paprastų miestų, kuriuose vyks rungtynės, gyventojų.

Kovos su spekuliantais

Visuose stadionuose vyks negailestinga kova su spekuliantais.

Tam į Rusijos administracinių teisės pažeidimų kodeksą įtrauktas papildomas straipsnis dėl atsakomybės už bilietų realizavimą nesudarius atitinkamos sutarties su FIFA ar jos įgaliotomis organizacijomis.

Ir tai liečia ne tik bilietų pardavimą padidintomis kainomis, bet ir pradine kaina, ir net neatlygintiną jų perdavimą – net giminaičiams ar draugams.

Pagal FIFA taisykles, įsigytus bilietus galima grąžinti tik organizatoriams.

Už pažeidimą numatyta 20–25 kartų didesnė, nei vertas bilietas, bauda – ne mažesnė nei 50 tūkst. rublių (683 eurai).

Tiesa, Rusijoje jau seniai priimamų įstatymų griežtumas buvo kompensuojamas jų nesilaikymu. Ir neoficialiai pasaulio futbolo čempionato rengėjai tikina: „Saugumo darbuotojai gali paklausti, iš kur gavote bilietą, jei ant jo bus ne jūsų pavardė. Jei bilietą padovanojo draugai ar giminaičiai, problemų nekils.“

Kaip bus iš tikrųjų, bus aišku jau nuo birželio 14-osios, kai prasidės čempionatas.

Beje, dar vienas reikalavimas – pagreitinta gyvenamosios vietos registracija čempionato metu. Užsieniečiai turi užsiregistruoti jau kitą dieną po atvykimo.

Nurodymas negalioja viešbučiams, hosteliams ir kitoms oficialioms apgyvendinimo vietoms – tik nuomojantis būstą ar apsistojus pas draugus.

Privatus būstas dviem futbolo savaitėms pabrango dešimtis kartų. Maskvoje tipinio suremontuoto buto vidutinė paros kaina – 40–50 tūkst. rublių (546–683 eurai).

Panašiai ir kituose miestuose, kuriuose vyks čempionatas. Pavyzdžiui, Kazanėje šalia stadiono esantis būstas siūlomas net už 580 tūkst. rublių (7,9 tūkst. eurų) per parą.

Prabangi kelionė lėktuvu

Lėktuvų bilietai į miestus, kur vyks pasaulio futbolo čempionato rungtynės, taip pat pabrango.

Oficialiems žiūrovams, turintiems bilietą ir specialų aistruolio pasą, „Aeroflot“ lėktuvo bilietas į miestus, kuriuose žais Rusijos rinktinė, kainuos vos 5 rublius (apie 7 centus).

Bet gegužės 30-ąją „Počta Rosiji“ pranešė, kad futbolo aistruoliams pateikė daugiau negu 300 tūkst. „aistruolių pasų“.

100 tūkst. Rusijoje ir daugiau nei 200 tūkst. – kitų pasaulio šalių adresatams. Ar užteks bilietų visiems paskraidyti iš rungtynių į rungtynes – kol kas neaišku.

Tačiau neturintiems „aistruolių pasų“ ir paprastiems lėktuvų keleiviams teko stipriai patuštinti kišenę.

Remiantis Rusijos keleivių susivienijimo informacija, skrydžio iš Maskvos į Saranską ar Volgogradą kaina čempionato dienomis išaugo daugiau negu šešis kartus – iki 38 tūkst. rublių (519 eurų).

Iki Jekaterinburgo ir Rostovo prie Dono – vidutiniškai keturis kartus ir jau viršija 20 tūkst. rublių (273 eurus).

Pasikeis gyventojų kasdienybė

Nelengvas metas laukia ir piliečių, gyvenančių ar dirbančių arti stadionų ir oficialių aistruolių zonų. Ten jau sukurtos kontroliuojamos zonos, į kurias bus leidžiama įeiti tik ten gyvenantiems ar dirbantiems.

Grįžti į namus ar ateiti į darbą šie žmonės galės tiktai su pasu arba specialiais leidimais. Automobiliams taip pat teks gauti leidimą.

Patikros punkte bus apžiūrimi asmeniniai daiktai ir transportas. Dėl judėjimo apribojimo ir sukurtų kontroliuojamų pėsčiųjų zonų ten iš dalies bus uždarytas automobilių judėjimas ir apribotas ar uždraustas jų stovėjimas.

Keičiasi ir visuomeninio transporto maršrutai. Taksi automobiliai galės įvažiuoti į zonas tik su specialia akreditacija.

Maskvos meras informavo, kad kontroliuojamų zonų gyventojai ir ten įsikūrusių organizacijų darbuotojai net ir uždarius gatves – rungtynių dieną ir išvakarėse – galės privažiuoti prie savo namų be apribojimų.

Tik jiems reikės prefektūroje ar rajono valdyboje pasirūpinti specialiu leidimu automobiliui.

Samaroje centrinė miesto dalis aplink Kuibyševo aikštę, kur bus oficiali aistruolių zona, bus uždaryta kone visiškai. Ten galės važinėti tik viešasis transportas, o vietos gyventojai bus leidžiami į namus tik pateikus pasą su registracijos žyma.

Šiame rajone dėl uždarytų kelių mėnesį neveiks ir vaikų darželiai.

Sankt Peterburge rungtynių dienomis bus užtverta vandens erdvė aplink Kryžiaus salą.

Žemutiniame Naugarde kruizinių ir iškylų laivų judėjimas netoli Okos ir Volgos santakos esančio stadiono bus ribojamas keletui valandų iki rungtynių ir po jų.

O Pamaskvyje nevyks futbolo rungtynės, bet gyvens ir treniruosis 9 nacionalinės rinktinės. Ten bus uždaryti kai kurie Maskvos upės ir Maskvos kanalo ruožai.

Daug taisyklių prie stadionų

Rusijos miestuose, kur vyks pasaulio futbolo čempionato rungtynės, aplink stadionus bus draudžiama kelti bepilotes skraidykles. Siekiant užkirsti kelią nesankcionuotiems skrydžiams Rusijos gynybos ministerijai įsakyta naudoti manevrines radioelektroninės kovos grupes.

Pastarųjų metų teroro aktai kai kuriuose Europos miestuose parodė, koks pavojingas gali būti krovininis transportas žmonių susibūrimo vietose.

Todėl pasaulio futbolo čempionato dienomis faktiškai visuose Rusijos miestuose, kur vyks rungtynės, bus uždraustas ar griežtai apribotas sunkvežimių ir net autobusų įvažiavimas.

Vis dėlto griežčiausia saugumo priemonė taikoma pavojingai gamybai. Jos darbą įsakyta visiškai ar iš dalies pristabdyti dviem mėnesiams.

Nurodymas taikomas įmonėms, kurios naudoja branduolinę energiją, jonizuojančios spinduliuotės šaltinius, pavojingas chemines, biologines, radioaktyviąsias, toksines ir sprogstamąsias medžiagas.

Tai galioja ir toms įmonėms, kurių darbas susijęs su infekcinių ligų sukėlėjais.

Net interneto kosmetikos parduotuvės negali pirkėjams birželį ir liepą tiekti purškiklių, plaukų lako ir cheminio šukavimo priemonių.

Naujojo kapitalizmo dvasia

Rusija ruošiasi, nes žino, jog pasaulio akys kurį laiką bus nukreiptos į ją. Ypač į sostinę Maskvą, kur justi būsimos futbolo šventės nuotaika, pamažu renkasi turistai.

Šią vasarą pasaulio futbolo čempionato svečių laukia pažintis su senovine ir šiuolaikiška, akį rėžiančia ir ramia, gražia ir atgrasia Maskva.

Bet pirmiausia – su naujojo kapitalizmo dvasios miestu.

Didžiajai pasaulio futbolo šventei Rusijos sostinė, kurios amžius netrukus sieks 871 metus, darkart padailino pastatus, patvarkė gatves ir Maskvos upės krantines.

Per pastaruosius metus pagerėjo 12,5 mln. gyventojų miesto milžino gyvenimo kokybė ir socialinio, viešojo gyvenimo sąlygos.

Maskvoje tikrai neprapuls nė vienas pasaulio futbolo čempionato svečias, negalintis susikalbėti rusiškai. Aistruoliams pagelbės daugelyje vietų įkurdintos rodyklės ir anglų kalba.

Rusijos sostinė – didelis miestas, bet įžymybės centre rikiuojasi viena šalia kitos. Daug kas kone ranka pasiekiama nuo Kremliaus ir pėsčiomis – pavyzdžiui, Tverės prekybos gatvė (Tverskaja), Maskvos Didysis teatras, Aleksandro Puškino aikštė.

Daug įspūdžių pasaulio futbolo čempionato svečiams galėtų suteikti ir pasivaikščiojimas, prasidedantis ant Patriarcho tilto. Nuo Kristaus Išganytojo katedros nusidriekia pėsčiųjų tiltas per Maskvos upę.

Įspūdinga baltos spalvos katedra – Rusijos istorijos lūžio statinys. 1931 m. diktatoriaus Josifo Stalino įsakymu ji buvo susprogdinta. Žlugus Sovietų Sąjungai ir Rusijai atsigręžus į Stačiatikų bažnyčios palikimą katedra 1995–2000 m. buvo atstatyta.

Fabrikas – traukos centras

Kitoje Patriarcho tilto pusėje stūkso senas tamsiai rudas pastatas. Kadaise čia buvo šokolado fabrikas, kurį įkūrė vokiečių verslininkas Theodoras Ferdinandas von Einemas.

Sovietiniais laikais fabrikas vadinosi „Krasnyj Oktiabr“ ir gamino skaniausius to meto saldainius. Dabar senojo fabriko vidus, kur įsikūrė galerijos, dizainerių krautuvės, barai ir klubai su gyva muzika, kiek primena panašias vietas Niujorke. Senasis „Krasnyj Oktiabr“ tapo Maskvos hipsterių pamėgta vieta.

Netoli šaltas, niūrokas betono statinys – Naujoji Tretjakovo galerija – nėra patrauklus. Senojoje muziejaus dalyje eksponuojamos gražiausios ikonos, naujoje – XX a. sovietinio laikotarpio menas.

Čia turėtų užsukti futbolo aistruoliai ir pamatyti galbūt įspūdingiausią pasaulyje vartininko paveikslą. Jo autorius – Aleksandras Deineka.

Dar už poros žingsnių prasideda Gorkio parkas, jau keleri metai viena populiariausių Maskvos vietų. Skoningi suolai, jaukios kavinės ir restoranai, elegantiškas šiuolaikinio meno muziejus „Garaž“. Čia įrengti ruožai, kur šėlsta riedučių ir dviračių mėgėjai.

Maskva turi ir giliausiai po žeme esantį Europoje metro. Juo kasdien naudojasi 9 milijonai žmonių.

Kiekviena metro stotis kitokia. Kai kurios veikiau primena prabangius požeminius rūmus.

Bet svarbiausia pasaulio futbolo čempionato svečių vieta – Lužnikų stadionas, priklausantis Lužnikų olimpiniam kompleksui.

78 630 vietų stadione bus atidarytas pasaulio futbolo čempionatas. Čia vyks ir finalinis komandų susitikimas. Šią savaitę jį aplankė prezidentas V.Putinas.

Ką pamatyti pirmąkart?

O jei pasaulio futbolo čempionato aistruolis į Maskvą atvyksta pirmą kartą? Nuo ko pradėti pažintį su Rusijos sostine?

Atsakymas vienareikšmiškas – nuo Raudonosios aikštės, visame pasaulyje žymių šios milžiniškos erdvės statinių.

Raudonoji aikštė yra tokio dydžio kaip 10 futbolo aikščių. Kalbama, kad jos pavadinimas neturi nieko bendra su raudonomis mūrinėmis Kremliaus sienomis arba socialistinės santvarkos dešimtmečiais.

„Krasnaja ploščiad“ iš rusų kalbos verčiama ne tik „raudonoji“, bet ir „graži“ aikštė.

Netoliese esantis Kremlius jau daugelį šimtmečių yra Rusijos valdžios rezidencija. Iš gynybinių mūro sienų išsiskiria į viršų šaunantis Spaso bokštas, aukščiausias Raudonosios aikštės statinys. Bet jau ne vienintelis. Ant Senato rūmų su plokščiu kupolu plevėsuoja Rusijos vėliava. Iš čia prezidentas V.Putinas vadovauja valstybei.

Vargu ar pasaulio futbolo čempionato svečius nustebins ar atbaidys didžiulės eilės, kurios driekiasi prie sovietų revoliucijos vadovo Vladimiro Lenino mauzoliejaus.

Prie Raudonosios aikštės šliejasi neseniai įkurtas futuristinio stiliaus Zarjadjės parkas.

Kadangi tikri medžiai dar skurdūs, pasitelkti dirbtiniai vyšnių žiedai, o lakštingalų giesmes atstoja garso įrašai. Visa tai – turistų akims ir ausims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.