Nutekinti verslininkų laiškai pateikė skandalingų detalių apie „Brexit“

Aistros dėl „Brexit“ nerimsta. Jungtinės Karalystės parlamentui svarstant ir balsuojant dėl svarbių išstojimo iš Europos Sąjungos įstatymų, paviešinta informacija, kad prie „Brexit“ kampanijos nagus galėjo būti prikišę rusai. 

 A.Banksas ir A.Wigmore'as sulaukė kritikos iš Konservatorių partijos, Leiboristų, politologų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Banksas ir A.Wigmore'as sulaukė kritikos iš Konservatorių partijos, Leiboristų, politologų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Referendume britai pasisakė už išstojimą iš Europos Sąjungos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Referendume britai pasisakė už išstojimą iš Europos Sąjungos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 12:55 PM, atnaujinta Jun 14, 2018, 1:12 PM

Jungtinės Karalystės milijonieriui Arronui Banksui, finansavusiam „Brexit“ kampaniją, buvo pateiktas pasiūlymas, susijęs su šešiomis Rusijos aukso kasyklomis. Jis taip pat slaptai susitikdavo su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje.

Šiuos susitikimus organizuodavo žmogus, įtariamas šnipinėjimu, skelbia „The Times“. Maža to, verslininkas „Brexit“ kampanijos metu lankėsi Rusijoje. Anksčiau apie šį jo vizitą nebuvo žinoma.

Šie faktai sukėlė nemažai klausimų ir privertė antrą žmogų Theresos May vyriausybėje Davidą Lidingtoną pareikalauti atlikti tyrimą dėl galimos Maskvos įtakos referendumui dėl išstojimo iš Europos Sąjungos.

A.Bankso susirašinėjimas su jo paslaptingu draugu Andy Wigmore'u, kurį pavyko gauti „Sunday Times“, rodo, jog šie žmonės ne kartą bendravo su oficialiais Rusijos asmenimis dėl komercinių sutarčių. Šie susitikimai vyko tiek prieš referendumą, tiek ir po jo.

Tačiau pats A.Banksas tikino, kad jis tik kartą susitiko su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje Aleksandru Jakovlenka. Susitikimas esą vyko dar 2015 m.

Tačiau yra aišku, kad juodu buvo susitikę ir 2016 m. lapkritį.

Nutekinta informacija rodo ryšį tarp „Brexit“ kampanijos su Rusijos oficialiais asmenimis.

A.Banksą ir A.Wigmore'ą su A.Jakovlenka supažindino Aleksandras Udodas. Pastarasis yra įtariamas šnipinėjimu Rusijos naudai. Galiausiai jis buvo išsiųstas iš Jungtinės Karalystės po Skripalių apnuodijimo istorijos.

A.Jakovlenka britams siūlė komercinę sutartį. Pagal ją A.Banksas ir A.Wigmore'as turėjo dalyvauti sujungiant šešias Rusijos aukso kasyklas į vieną kompaniją.

„Brexit“ šalininkai A.Banksas ir A.Wigmore'as savo ruožtu bandė į susitarimą įtraukti buvusį Jungtinės Karalystės generalinio štabo vadą Charlesą Guthrie, taip pat Peterį Hambro, besiverčiantį brangiaisiais metalais.

A.Banksas ir A.Wigmore'as vėliau susirašinėdavo su oficialiais Rusijos asmenimis, dalyvaudavo priėmimuose ir diskutavo dėl galimybės atvykti į Maskvą.

A.Banksas vėliau prisipažino Maskvoje apsilankęs 2016 m. vasarį, kai „Brexit“ kampanija buvo pasiekusi piką.

Referendumo dieną britai pakvietė A.Jakovlenką ir A.Udodą į priėmimą Londone.

Tiesa, britai tikino, kad apie savo kontaktus su rusais jie informavo Centrinę Žvalgybos Valdybą (CŽV).

I.Oakeshott tai padarė po to, kai jos elektroninis paštas buvo nulaužtas.

Skandalui išaiškėjus, Jungtinės Karalystės premjerė Th.May pareiškė, kad jei prireiks, bus pradėtas tyrimas siekiant išsiaiškinti visas įvykių aplinkybes.

I.Oakeshott dabar negaili kritikos A.Banksui ir A.Wigmore'ui teigdama, kad rusai „aptiko aukso gyslą, kai sutiko žmones, pasiryžusius tarnauti Kremliui“.

„Rusai be jokių skrupulų išnaudojo A.Banksą ir A.Wigmore'ą, tačiau, ko gero, britai tam neprieštaravo. Jie nuoširdžiai palaikė ir palaiko kai kurias Vladimiro Putino idėjas. Galiausiai A.Banksas yra vedęs rusę.

Savo idėjomis A.Banksas ir A.Wigmore'as „Brexit“ kampanijos metu mielai dalinosi viešai, ragindami Jungtinę Karalystę palikti ES. Kremlius turėjo būti patenkintas“, – tikino I.Oakeshott.

Kai A.Banksui buvo bakstelėta pirštu į nesutapimus tarp jo oficialių pareiškimų ir to, kas paaiškėjo nutekėjus informacijai, šis ėmė teisintis: „Mes du kartus pietavome su Rusijos ambasadoriumi, taip pat gėriau pas jį arbatą. Tačiau dabar vyksta raganų medžioklė. Tai labai patogu.“

2015 m. spalį A.Udodas parašė laišką A.Banksui ir pakvietė jį susitikti su A.Jakovlenko. Tų pačių metų lapkričio 6 dieną jie vakarojo net šešias valandas. Patys neslepia, kad susitikimo metu buvo vartojamas alkoholis.

Tačiau A.Wigmore'as tikino, kad britai niekada neperdavė rusams jokios informacijos apie „Brexit“.

Iš nutekinto susirašinėjimo tapo aišku, kad A.Banksas ir A.Wigmore'as lapkričio 17 dieną susitiko su A.Jakovlenka ir kalnakasybos verslo magnatu Simanu Povarenkinu aptarti šešių aukso kasyklų sujungimo perspektyvų.

„Aš labai optimistiškai žvelgiu į auksą ir labai norėčiau pamatyti. Buvo labai malonu vakar susitikti su Rusijos ambasadoriumi“, – vėliau rašė A.Banksas.

A.Wigmore'as sakė, kad po šio susitikimo juodu buvo pakviesti į tris priėmimus Rusijos ambasadoje, tačiau esą A.Banksas nebuvo nė viename, o jis pats apsilankė dviejuose.

Lapkričio 24 d. A.Wigmore'as parašė A.Udodui klausdamas, ar jis kartu su A.Banksu gali susitiki ir akis į akį aptarti galimą britų kelionę į Maskvą.

Tiesa, vėliau A.Banksas tikino pamatęs, kad jiems iš susitarimo su rusais nebus jokios naudos, todėl esą iš klausimo apie Rusijos aukso kasyklas pasitraukė.

Vis dėlto A.Banksas Maskovoje lankėsi, tačiau tikino, kad tik dėl to, jog jo žmona yra rusė ir juodu lankė gimines. Jokių verslo susitikimo esą nebuvo.

Netrukus po to susitikti su jais panoro ir Rusijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje A.Jakovlenka.

„Ambasadorius labai akivaizdžiai norėjo sužinoti, kaip praėjo mūsų susitikimas“, – kalbėjo A.Wigmore'as.

A.Banksas ir A.Wigmore'as tikino, jog visi šie susitikimai niekaip nesusiję su „Brexit“ ar kokiais nors Rusijos bandymais paveikti kitos šalies politikus, esą apie visus susitikimus buvo informuota ir CŽV.

Tačiau britams šalies parlamentarai vis tiek norėjo užduoti klausimų Kultūros komitete. Likus kelioms dienoms iki to, A.Banksas ir A.Wigmore'as atsisakė tai daryti ir pareiškė, kad yra vykdoma „raganų medžioklė“.

Tačiau galiausiai sutiko, o D.Lidingtonas pareikalavo atlikti tyrimą dėl A.Bankso ir A.Wigmore'o teiginių teisingumo.

Konservatorių partijos atstovas Jungtinės Karalystės parlamente Richardas Benyonas, dirbantis Žvalgybos ir saugumo komitete, pareiškė, kad A.Banksas – „naudingas pirmo rango ir didelio masto idiotas“.

„Na, kam norėsis dalyvauti šešių valandų išgertuvėse su Rusijos ambasadoriumi? Aš su juo pažįstamas...“ – teigė R.Benyonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.