Narvuose laikomų vaikų likimas liko neaiškus

Aštrios kalbos dėl šimtų JAV pasienyje narvuose laikomų ir nuo tėvų atskirtų imigrantų vaikų trumpam pritilo. Tačiau atvykėlių likimas net ir po Donaldo Trumpo pasirašyto įsako tebėra neaiškus.

Baltiesiems rūmams nepavyksta parodyti užuojautos kalinamiems migrantams. JAV pasienyje sulaikytų ir nuo tėvų atskirtų vaikų aplankyti vykusi pirmoji ponia M.Trump apsivilko striukę, ant kurios parašyta: „Man tikrai nerūpi“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Baltiesiems rūmams nepavyksta parodyti užuojautos kalinamiems migrantams. JAV pasienyje sulaikytų ir nuo tėvų atskirtų vaikų aplankyti vykusi pirmoji ponia M.Trump apsivilko striukę, ant kurios parašyta: „Man tikrai nerūpi“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, „The Guardian“, CNN ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 23, 2018, 6:23 PM

Kelias dienas atsakomybę dėl to, kad JAV pasienyje iš nelegaliai į šalį atvykusių užsieniečių atimami netgi visai maži vaikai, prezidentas D.Trumpas vertė Demokratų partijai ir Kongresui.

„Jiems nerūpi nusikalstamumas. Jie nori, kad nelegalūs imigrantai apniktų ir užkrėstų mūsų valstybę, kaip tai daro MS-13“, – minėdamas Centrinės Amerikos kriminalinę grupuotę parašė D.Trumpas.

Nejautrūs žodžiai amerikiečius labai nustebino. Maža to, paaiškėjo, jog nuo gegužės pasienio sulaikymo centruose iš imigrantų atimta net 2,3 tūkst. vaikų, nes jiems netaikoma baudžiamoji atsakomybė, kurion patraukiami jų tėvai. Todėl juos nuspręsta laikyti skirtingose vietose.

JAV prezidentas ir kiti administracijos nariai aiškino, kad taip elgtis juos verčia įstatymas.

Tačiau kai iš televizijos ekranų kelias dienas nedingo amerikiečių širdis draskantys vaizdai, kuriuose matyti narvuose laikomi ir tėvų besišaukiantys mažamečiai, prezidentas staiga pakeitė poziciją.

Trečiadienį D.Trumpas pompastiškai pasirašė įsakymą nutraukti vaikų atskyrimą nuo tėvų. Įsakymą jis pavadino labai svarbiu ir tikino, kad jam nepatiko matyti išskiriamas šeimas.

Tiesa, kaip pažymėjo ne vienas JAV televizijos laidų vedėjas, susižerti laurus už tai, kad išsprendei problemą, kurią pats sukėlei, yra tas pat, kaip tikėtis padėkos užgesinus paties padegtą mišką.

Įsakas paliko ir nemažai klausimų. Jame nenurodoma, ką daryti su jau sulaikytų imigrantų, daugiausia atvykusių iš Centrinės Amerikos, vaikais.

Abejinga Baltųjų rūmų reakcija papiktino ir politikus. 20 JAV miestų merai susirinko į imigrantų vaikų laikymo centrą prie El Paso ir apkaltino D.Trumpą nereaguojant į savo sukeltą krizę.

„Tai tikra humanitarinė krizė“, – kalbėjo Siatlo merė Jenny Durkan.

Piktinosi ir teksasiečiai, šalia kurių gyvenviečių iškilo laikinojo sulaikymo centrai ir palapinės. Kai kur vaikai buvo laikomi narvuose, pastatytuose buvusio prekybos centro pastate.

„Sunku patikėti, kad tai tikrai vyksta. Atrodo, kad grįžome 100 metų į praeitį ir uždarome žmones stovyklose, užrakiname juos kaip gyvūnus.

Tai gėdinga ir baisu“, – apgailestavo du vaikus auginanti amerikietė Kathleen Bretz.

Administracijos sprendimai sukėlė milžiniškus mitingus.

Tūkstančiai žmonių protestavo 30 miestų, tarp jų Klivlande, Ouklande, Las Vegase, Niujorke.

Savo atsiėmė ir krašto apsaugos sekretorė Kirstjen Nielsen. Ją po kalbų apie tai, kad politika yra visiškai teisinga, protestuotojai užpuolė net vakarieniaujančią meksikiečių restorane.

Bet didžiausią pliūpsnį pašaipų, regis, gavo pirmoji JAV ponia. Melania Trump ketvirtadienį netikėtai išsiruošė aplankyti Teksase laikomų imigrantų vaikų ir taip parodyti rūpestingumą, kurio amerikiečiai pasigedo iš savo prezidento.

Tačiau visą geranoriškumą užgožė sunkiai suvokiama aprangos klaida. M.Trump pas vaikus vyko dėvėdama striukę su užrašu „Man tikrai nerūpi. O tau?“

Nors pirmosios ponios atstovai tikino, kad tai tiktai drabužis, amerikiečiams atvipo žandikaulis: negali būti, kad M.Trump nepagalvojo apie tai, kokią žinią pasiųs tokia aprangos detalė.

D.Trumpas taip pat neliko pamirštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.