Michailas Saakašvilis apie karą Gruzijoje: „Skambinau Medvedevui, atsiliepė Putinas“

„Agresija – tai kai viena šalis užpuolą kitą. Čia akivaizdu, kas ką užpuolė“, – prisimindamas 2008-ųjų įvykius Gruzijoje sakė tuometis šalies prezidentas Michailas Saakašvilis.

 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Gruzijoje prasidėjo rugpjūčio 8 dieną. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 5:57 PM, atnaujinta Aug 8, 2018, 6:18 PM

Interviu televizijos kanalui „RTVI“ buvęs Gruzijos prezidentas pareiškė, kad prieš dešimtmetį Rusija nesugebėjo okupuoti ir palaužti jo šalies dėl kilusio liaudies pasipriešinimo.

„Be abejo, viena vertus, išgyvenu dėl šimtus kariškių ir civilių mirčių. Tačiau iš kitos pusės, didžiuojuosi, kad Gruzija atlaikė puolimą ir išsaugojo savo valstybingumą. Vladimirui Putinui nepavyko pasiekti savo tikslų – pakeisti Gruzijos politinę kryptį, sustabdyti jos pradėtas reformas, užgrobti Tbilisį“, – kalbėjo M.Saakašvilis.

Jis taip pat pasakojo apie savo tuometinius pokalbius su aukščiausiais JAV politikais.

„Condoleezza Rice man pasakė, kad visaip perspėjo apie galimas Rusijos provokacijas. Tačiau iš tikrųjų mes ją perspėjome, kad jie pradės puolimą. Klausiau, ką jie darys, jei Rusija puls, tačiau ji buvo įsitikinusi, kad Rusija jokiu būdu nepuls“, – kalbėjo tuometis Gruzijos prezidentas.

M.Saakašvilis pasakojo taip pat apie pokalbį, kuris esą tais metais įvyko tarp JAV prezidento George'o W.Busho ir V.Putino Pekino Olimpinių žaidynių metu.

„Putinas priėjo prie jo ir pasakė, kad Saakašvilis juos užpuolė. Į ką Bushas atsakė, esą taip galėjo įvykti, nes esu karšto kraujo. Putinas tikino taip pat esantis karšto kraujo, tačiau Bushas pasižiūrėjo jam į akis ir pasakė, jog Rusijos prezidentas tikrai yra šaltakraujis“, – savo prisiminimais dalijosi M.Saakašvilis.

Jis taip pat tikino perspėjęs tuometį JAV prezidentą, kad Kremlius turi tikslą jį nužudyti ir neva sulaukęs amerikiečių pasiūlymo pabėgti iš šalies.

M.Saakašvilis sakė, kad tuometis JAV viceprezidentas Dick Cheney pasiūlė paleisti raketas į Rokio tunelį, jungiantį Šiaurės ir Pietų Osetijas.

„Tačiau pradžiai jie paskelbė karinę-humanitarinę operaciją. Bushas apie tai prabilo tiesioginiame eteryje. Kai tik jis tai pasakė, supratau, kad mūsų sostinė ir šalis bus išgelbėtos“, – interbiu pasakojo M.Saakašvilis.

Jis tikino, kad V.Putinas greitai suprato jam pasiųstą signalą ir per valandą sustabdė puolimą.

„Be abejo, jis norėjo mane nužudyti arba suimti. Mažų mažiausiai pašalinti iš valdžios. Svarbiausias jo siekis buvo sustabdyti mūsų šalyje pradėtas reformas“, – kalbėjo buvęs Gruzijos prezidedntas.

Jis prisipažino tuo metu bandęs gerinti santykius su tuometiniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Tačiau esą pastangos buvo nesėkmingos dėl to paties V.Putino.

„Po mūsų susitikimo Sankt Peterburge, tris kartus skambinau D.Medvedevui ir du kartus atsiliepė V.Putinas. Jis manęs paklausė, kodėl skambinu Medvedevui, juk visus klausimus sprendžia ne jis, o Putinas.

Kitą kartą, likus kelioms dienoms iki karo pradžios, skambinau Medvedevui, tačiau man pasakė, kad jis atostogauja.

Medvedevas yra melagis. Jis visiškas niekšas. Kas jis toks iš viso? Jis yra Rusijos istorijos nesusipratimas, V.Putino tarnas“, – karčių žodžių D.Medvedevui negailėjo M.Saakašvilis.

Galiausiai jis pareiškė, kad Rusijai vis tiek teks pasitraukti iš Abchazijos, Pietų Osetijos, taip pat Krymo, Donbaso.

„Aš tuo nė neabejoju. Mūsų šalys išliks stiprios ir klestės. Šlovė Ukrainai! Šlovė Gruzijai!“, – savo interviu baigė M.Saakašvilis.

Dieną anksčiau savo 2008 m. įvykių versiją pateikė D.Medvedevas. Interviu šalies žurnalistams jis tikino, kad prieš dešimtmetį savo veiksmais Gruzijoje esą užtikrino taiką regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.