Osamos bin Ladeno mama atskleidė nematytą sūnaus gyvenimo pusę

Prabėgus beveik 17 metų po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių JAV Osamos bin Ladeno šeima tebėra įtakinga Saudo Arabijos visuomenėje. Pirmą kartą istorijoje ji sutiko pasikalbėti apie žymiausią džihadistą.

 Prabėgus beveik 17 metų po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių JAV Osamos bin Ladeno šeima tebėra įtakinga Saudo Arabijos visuomenėje. Pirmą kartą istorijoje ji sutiko pasikalbėti apie žymiausią džihadistą.<br> „Reuters“/AFP/„Scanpix“ nuotr. lrytas.lt koliažas.
 Prabėgus beveik 17 metų po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių JAV Osamos bin Ladeno šeima tebėra įtakinga Saudo Arabijos visuomenėje. Pirmą kartą istorijoje ji sutiko pasikalbėti apie žymiausią džihadistą.<br> „Reuters“/AFP/„Scanpix“ nuotr. lrytas.lt koliažas.
O.bin Ladenas (nuotr. centre) studijuodamas universitete radikalizavosi. Žymiausias teroristas nukautas 2011 metais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
O.bin Ladenas (nuotr. centre) studijuodamas universitete radikalizavosi. Žymiausias teroristas nukautas 2011 metais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Po teroro išpuolio JAV O.bin Ladenas kai kuriose šalies dalyse pasiekė populiarumo viršūnę, ypač tarp tų, kurie tikėjo, kad surengti teroro išpuolius yra šventa musulmonų pareiga.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Po teroro išpuolio JAV O.bin Ladenas kai kuriose šalies dalyse pasiekė populiarumo viršūnę, ypač tarp tų, kurie tikėjo, kad surengti teroro išpuolius yra šventa musulmonų pareiga.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Įbrolis teigė, jog išgirdusi naujienas iš Niujorko šeima iškart suprato, kad tai padarė Osama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Įbrolis teigė, jog išgirdusi naujienas iš Niujorko šeima iškart suprato, kad tai padarė Osama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Aug 11, 2018, 1:24 PM, atnaujinta Aug 11, 2018, 5:18 PM

Erdviame kambaryje sėdėjo ryškiai apsirengusi moteris. Raudonas plaukus dengiantis hidžabas atsispindėjo kitoje kambario pusėje esančios spintos stikluose. Už jų garbingai tarp šeimos vertybių stovi moters pirmagimio nuotrauka.

Besišypsančio vyro su karine uniforma nuotraukų kambaryje yra ir daugiau. Tai – O.bin Ladenas.

Jo motina Alia Ghanem vadovauja viskam, kas vyksta šeimos namuose. Kartu su ja gyvena du gyvi likę sūnūs Ahmadas ir Hassanas bei antrasis moters vyras Mohammedas al-Attasas.

Moteris pirmagimio susilaukė 1957 metais, o su pirmuoju vyru išsiskyrė praėjus trejiems metams. Vėliau ji ištekėjo už M.al-Attaso, kuris buvo bin Ladenų imperijos administratorius.

Osamos tėvas su kitomis žmonomis susilaukė dar 54 vaikų.

Kiekvienas šeimos narys gali papasakoti savo istoriją apie turbūt žymiausią pasaulyje teroristą, bet ką apie sūnų mano A.Ghanem, intriguoja labiausiai.

„Mano gyvenimas buvo labai sudėtingas, nes jis buvo labai toli manęs, – teigė A.Ghanem. – Osama buvo geras vaikas ir labai mane mylėjo.“

Dabar moteris jau įpusėjusi aštuntąją dešimtį. Ji jaučiasi dėkinga M.al-Attasui, kuris užaugino jos sūnų.

„Jis užaugino Osamą nuo trejų metų. Jis – geras žmogus ir gerai su juo elgėsi“, – tikino A.Ghanem.

Prabilo pirmą kartą

Džidos mieste Saudo Arabijoje gyveno daug bin Ladenų klano kartų. Jie ir šiandien išlieka viena įtakingiausių karalystės šeimų.

Nors šalia didelio namo nestovi nė vienas apsauginis, bin Ladenai yra labiausiai žinoma šeima.

Ilgus metus A.Ghanem atsisakė kalbėti apie O.bin Ladeną ir du dešimtmečius trukusį sūnaus vadovavimą teroristinei grupuotei „Al Qaeda“.

Tačiau pirmą kartą po rugsėjo 11-osios atakų Saudo Arabijos valdžia leido „The Guardian“ žurnalistams susitikti su įtakingos šeimos atstovais.

Taip valdžia tikisi parodyti, kad atakos Vašingtone ir Niujorke nebuvo užsakytos Saudo Arabijos vyriausybės, o jas įvykdė visuomenės atstumtas asmuo.

Ilgus metus per rugsėjo 11-ąją žuvusių žmonių artimieji nesėkmingai bando prisiteisti kompensacijas iš Saudo Arabijos, nes 15 iš 19 teroro išpuolį įvykdžiusių asmenų buvo iš šios šalies.

Prisimena drovų berniuką

Sėdėdama tarp Osamos įbrolių A.Ghanem savo pirmagimį prisiminė kaip drovų berniuką, kuris tik studijuodamas universitete tapo dievobaimingas ir radikalizavosi.

„Žmonės universitete jį pakeitė. Jis tapo visai kitu žmogumi“, – teigė O.bin Ladeno motina.

Universitete jaunas vyras susipažino su Musulmonų brolijos nariu Abdullah Azzamu, kuris vėliau buvo ištremtas iš Saudo Arabijos ir tapo O.bin Ladeno dvasiniu patarėju.

„Galima tai vadinti kultu. Jie rinko pinigus savo tikslui. Aš jam patariau laikytis nuo jų toliau, bet jis man niekada nepasakodavo, ką daro, nes labai mane mylėjo“, – tvirtino A.Ghanem.

Afganistano karo metais jis keliavo į frontą kovoti su rusais.

„Visi tuo metu jį gerbė ir juo didžiavosi. Net Saudo Arabijos vyriausybė elgėsi su juo pagarbiai, tačiau tada jis tapo modžahedu (asmuo, dalyvaujantis religiniuose, socialiniuose ar išsilaisvinimo judėjimuose. – Red.)“, – pasakojo jo įbrolis H.bin Ladenas.

Jis tvirtino, kad Osama jį daug ko išmokė, tačiau jis nesididžiuoja tolesniais įbrolio veiksmais: „Aš didžiavausi juo kaip vyresniuoju broliu, bet ne kaip žmogumi. Jis veltui siekė kažkokios tarptautinės šlovės.“

„Buvau labai nusiminusi. Nenorėjau, kad taip atsitiktų. Kaip jis galėjo visko taip atsisakyti?“ – sūnaus posūkio į radikalizmą iki šiol nesupranta motina.

Šeima pasakojo, kad paskutinį kartą O.bin Ladeną matė Afganistane 1999 metais. Tuo metu jie du kartus jį aplankė karinėje bazėje Kandaharo mieste.

„Tai buvo vieta, kurią jie buvo atkovoję iš rusų. Jis buvo labai laimingas mus matydamas. Jis nudobė gyvūną, ir mes šventėme. Puotoje dalyvavo visi“, – pasakojo A.Ghanem.

Kas įvyko, suprato iškart

„Motina jį vis dar myli ir atsisako jį kaltinti. Ji pažįsta tik gerąją sūnaus pusę, kurią mes visi matėme. Ji nepažino jo kaip džihadisto“, – teigė įbrolis Hasanas.

Įbrolis teigė, jog išgirdusi naujienas iš Niujorko šeima iškart suprato, kad tai padarė Osama.

„Žinojome, kad mūsų laukia siaubingos pasekmės. Visi šeimos nariai iš kitų šalių turėjo grįžti į Saudo Arabiją“, – teigė Hasanas.

Juos ilgą laiką apklausinėjo valdžios pareigūnai ir buvo kuriam laikui uždraudę išvykti iš šalies.

Bando keisti valstybę

Moderni Saudo Arabijos Karalystė buvo įkurta 1932 metais. Piliečiai buvo atskirti pagal lytį, šalyje buvo diegiamas netolerantiškumas kitiems tikėjimams ir besąlygiškas paklusimas vyraujančiai islamo doktrinai.

Dauguma mokslininkų mano, kad tai prisidėjo prie globalaus terorizmo iškilimo. Saudo Arabijos valdžia nekart buvo kaltinama, kad skatino „Al-Qaeda“ judėjimo plėtrą su O.bin Ladenu priešakyje.

Tačiau dabar Saudo Arabija juda pokyčių keliu, o būsimasis karalius Mohammadas bin Salmanas šalyje nori įvesti nuosaikų islamą.

Jis mano, kad šalies jaunimas yra atribotas nuo pramogų, socialinio gyvenimo, neturi individualių laisvių.

Jei tai būtų suteikta, esą sumažėtų šalyje atsirandančių nusivylusių ekstremistų skaičius. Pastaruoju metu reformos šalyje pasipylė lyg iš gausybės rago.

Birželio mėnesį moterims leista vairuoti, įvykdyti pokyčiai darbo rinkoje ir viešajame sektoriuje, pradėta vykdyti antikorupcinė kampanija, šalyje atidaryti kino teatrai.

Vyriausybė tvirtina nutraukusi finansavimą vahabitų organizacijoms už šalies ribų, kurios siekia sugrąžinti islamui jo „pirmapradį grynumą“. Tokios organizacijos buvo aktyviai remiamos pastaruosius keturis dešimtmečius.

Nors šalyje vykdomos šoko terapijos reformos po truputį prigyja, dauguma politinių laisvių dar suvaržytos, o galia dar labiau centralizuota vienose rankose.

Tikėjosi sukelti karą

O.bin Ladeno palikimas šalyje – viena skaudžiausių temų.

„Buvo du O.bin Ladenai. Vienas iki sovietų pasitraukimo iš Afganistano, kitas – po“, – teigė buvęs Saudo Arabijos žvalgybos tarnybų vadovas Turki al-Faisalas.

Karas Afganistane negrįžtamai pakeitė vyrą.

„Nuo 1990-ųjų jis tapo labiau politiškai angažuotas. Jis norėjo iš Jemeno išvaryti komunistus ir marksistus, – teigė su O.bin Ladenu tuo metu bendravęs T.al-Faisalas. – Vėliau jis persikėlė į Sudaną. Ten tapo labai kritiškas.

Šeimos pastangos sugrąžinti jį namo buvo bergždžios.“

1996 metais O.bin Ladenas grįžo į Afganistaną. Ten jam pagal islamo įstatymus buvo suteiktas pabėgėlio statusas ir jis toliau planavo teroro išpuolius.

Po dvejų metų buvo užpultos JAV ambasados Kenijoje ir Tanzanijoje, o O.bin Ladenas, Londono ir Vašingtono žvalgybininkų duomenimis, jau buvo ieškomiausias pasaulyje teroristas.

Jis, kadaise pats buvęs užverbuotas, verbavo kitus Saudo Arabijos piliečius, kad jie įsitrauktų į karą tarp Rytų ir Vakarų civilizacijų.

„Nėra abejonių, kad jis sąmoningai rugsėjo 11-osios atakoms pasirinko Saudo Arabijos piliečius. Jis ketino nuteikti Vakarus prieš savo šalį, – tvirtino britų žvalgybos pareigūnas. – Jam pavyko pakurstyti karą, tačiau ne tokį, kokio tikėjosi.“

T.al-Faisalas tvirtino, kad kelis mėnesius prieš išpuolį žinojo, kad kažkur tai yra planuojama.

„Mes nežinojome, kur ir kada, bet nujautėme, kad kažkas planuojama“, – sakė T.al-Faisalas.

Po teroro išpuolio JAV O.bin Ladenas kai kuriose šalies dalyse pasiekė populiarumo viršūnę, ypač tarp tų, kurie tikėjo, kad surengti teroro išpuolius yra šventa musulmonų pareiga.

Seka tėvo pėdomis

Artimiausiems teroristo šeimos nariams buvo leista atvykti į Saudo Arabiją, kur dalis jų tebegyvena.

„Su jo haremu bendrauju beveik kiekvieną savaitę“, – tvirtino A.Ghanem.

Jauniausias O.bin Ladeno sūnus 29 metų Hamza, atrodo, pasiryžo sekti tėvo pėdomis.

Manoma, kad Hamza šiuo metu yra Afganistane.

JAV pareigūnai jį praėjusiais metais įtraukė į pasaulinių teroristų sąrašus.

„Manėme, kad viskas baigta, tačiau Hamza pasakė: „Aš atkeršysiu už savo tėvą“, – tvirtino Hasanas. – Jeiu jis dabar stovėtų prieš mane, aš jam pasakyčiau, kad du kartus pagalvotų apie tai, ką daro, ir nesektų tėvo pėdomis.“

Hamzos tolesnė veikla gali sutrukdyti šeimai atsikratyti praeities negandų. Tai taip pat gali užkirsti kelią kronprincui M.bin Salmanui kurti naują Saudo Arabijos ateitį.

„Jeigu M.bin Salmanui nepavyks reformuoti šalies, atsiras dar daugiau bin Ladenų ir nesu tikras, ar jie kada nors atsikratys šio prakeiksmo“, – samprotavo britų žvalgybininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.