Valdyti valstybę rinkėjai patikėjo buvusiam mergišiui

Imranas Khanas, buvusi kriketo įžymybė, Oksfordo absolventas ir pagarsėjęs mergišius, laimėjo Pakistano premjero postą. Bet neatrodo, kad jo politika bus tokia liberali kaip ankstesnis gyvenimo būdas.

Pakistanio numylėtiniu I.Khanas tapo laimėjęs kriketo čempionatą.<br>AP nuotr.
Pakistanio numylėtiniu I.Khanas tapo laimėjęs kriketo čempionatą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Focus“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Aug 21, 2018, 7:12 PM

„Nejaugi 65-erių I.Khanas, legendinis kriketo žaidėjas ir tarptautinis sekso simbolis, taps Pakistano, islamiškos respublikos, kuri turi branduolinių ginklų, vadovu?“ – toks scenarijus daug kam atrodė neįtikėtinas iki šios savaitės, kai vis dėlto išsipildė.

I.Khanas antraštėse prieš kelis dešimtmečius mirgėjo dėl sporto laimėjimų – buvo Pakistano kriketo komandos kapitonas – bei pašėlusių pasilinksminimų Londono naktiniuose klubuose.

Į politinę areną jis žengė prieš du dešimtmečius ir taip jo asmenybė patyrė metamorfozę.

Sakoma, kad dabar jis – dorovingas musulmonas, kuris keiksnoja JAV ir nė nenori girdėti jokių priminimų apie savo laukinio šėlsmo dienas, nors jo politinė partija kaip savo simbolį naudoja kriketo lazdą.

Padėjo pelnyti populiarumą

Jis – superžvaigždė. I.Khano kraštiečiai niekada nepamiršta, kad 1992-aisiais jis su rinktine Pakistanui pelnė pasaulio kriketo čempionų titulus. Vien tik ištarus jo vardą pakistaniečių akys spindi, jis kelia pasitikėjimą.

Nors dabar moja ranka išgirdęs klausimų apie praeitį, I.Khanas pasinaudojo įžymumu, patrauklumu ir pinigais, kad sukurtų sėkmingą politinę kampaniją.

Jos ašis buvo kova su korupcija – problema, kuri vienija labai susiskaldžiusią, vargingą šalį.

Tačiau I.Khanui dėl Pakistano premjero posto teko kovoti jau du kartus.

1996 metais I.Khanas, įkūręs savo partiją „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI), tapo abiejų valdančiųjų šeimų – Bhutto ir Sharifų – konkurentu.

Beje, kritikai I.Khanui priekaištauja dėl artumo Talibanui, kurio surengtų pasikėsinimų jis niekada nepasmerkė.

Dėl to jam prilipdyta pravardė Talibano Khanas.

Jo sąsajos su Pakistano kariškiais neaiškus. Ar buvusį pasaulio kriketo čempioną ginkluotosios jėgos parems tam, kad jis visiškai nusikratytų nekenčiamo Sharifų klano?

I.Khanas juokiasi: jis nemano, kad kariškiai esą dar viena Pakistano problema.

„Pirmą kartą šalies istorijoje armijos vadas palaiko konstituciją“, – sako I.Khanas.

Labiausiai įtiko jaunimui

Nuo Pakistano sostinės Islamabado iki I.Khano sodybos – apie 30 min. kelio automobiliu. Labai vingiuota kalnų gatvė nusidriekia iki kalvos, kur gamtos apsuptyje įsikūrusi milijonus iš kriketo susikrovusio I.Khano vila.

Vien svetainė tokio dydžio kaip teniso aikštynas. Sodas, iš kurio atsiveria pasakiškas vaizdas į Pakistano sostinę, panašus į parką.

Jau prie įvažiavimo į I.Khano vilą yra pirmoji kontrolės patikra. Vila griežtai saugoma. Buvęs kriketo pasaulio čempionas bijo pasikėsinimo.

Rinkimų kova Pakistane tradiciškai aplaistyta krauju. Vien per praėjusias savaites per pasikėsinimus žuvo šimtai žmonių – bijota ir dėl I.Khano.

Šlovės ir populiarumo gaubiamas I.Khanas – dabar užsisklendęs žmogus. Dar iki rinkimų jis bendravo su žiniasklaida, bet ne savo rezidencijoje, o šalia esančiame biure, kuriame kabo milžiniška Mekos nuotrauka.

I.Khanas nori pakeisti senąjį vadovybės elitą, kuris dešimtmečiais dalijosi valdžią ir valdė šalį kone feodaliniais metodais. Ir dėl to jis pirmiausia patinka jaunimui, kuriam įgriso korupcijos pelkė.

Religinis lyderio posūkis

I.Khanas norėtų gerų santykių su JAV. Bet išdėsto aiškią liniją: „Mes nebeleisime amerikiečiams panaudoti mūsų kaip priemonės karo Afganistane tikslams pasiekti.“

Be to, I.Khanas žada sukurti naująjį Pakistaną ir remiasi islamiškomis vertybėmis. Pranašo Mahometo valstybė, įskaitant jos teisės sistemą šariatą, esąs geriausias pavyzdys.

Vakarų šalys stebisi dėl tokio atsidavimo islamui.

Tiems, kurie dar pamena po Londono klubus su garsenybėmis šėlstantį I.Khaną, tokie jo žodžiai atrodo stebėtini.

Jo dvasinis posūkis atsispindi ir asmeniniame gyvenime.

Po savo santuokos su milijonų paveldėtoja brite Jemima Goldsmith ir itin trumpos su žurnaliste Reham metų pradžioje I.Khanas vedė trečią kartą.

Bushra Maneka, kuri vadinama Pinki Pir, – jo dvasinė vadovė ir mistikė.

Vestuvių nuotraukose nuotaka nerodo veido. Netrukus po vestuvių pora leidosi į piligriminę kelionę iš Mekos į Mediną. Tad imta svarstyti, ar I.Khanas nepasuko į kietosios linijos islamistų stovyklą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.