„Tesla“ įkūrėją Eloną Muską prispaudė rimti nemalonumai

Pastaruoju metu bendrovės „Tesla“ įkūrėją Eloną Muską lydi vien nemalonumai. Dabar – dar rimtesni. JAV vertybinių popierių ir biržos komisija kaltina verslininką investuotojų apgaudinėjimu.

E.Muskas neigia melavęs investuotojams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Muskas neigia melavęs investuotojams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BBC ir „Lietuvos rytas“

Oct 1, 2018, 4:57 PM

Elektromobilių gamintojo „Tesla“ įkūrėjui ir generaliniam direktoriui E.Muskui savaitės pabaigoje teko išklausyti nemalonią žinią.

Vasarą socialiniame tinkle jis pranešė apie planus išpirkti savo įmonę.

Pasak JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos, tokiais pareiškimais jis suklaidino investuotojus ir vedžiojo juos už nosies.

E.Muskas rugpjūčio pradžioje gyrėsi, esą užsitikrino finansavimą „Tesla“ išpirkti ir netgi įvardijo vertybinių popierių išpirkimo kainą – 420 JAV dolerių už vieną akciją (362,3 euro).

Netrukus akcijų kaina pakilo, rinkoje prasidėjo sujudimas: įmonės akcijų kursas pašoko beveik 11 procentų, todėl biržos operatorė „Nasdaq“ šios bendrovės akcijų prekybą tądien buvo sustabdžiusi pusantros valandos.

Dabar JAV vertybinių popierių birža kaltina 47 metų verslininką melavus, jog jis užsitikrino finansavimą, ir taip apmulkinus žmones. Tuo metu pats E.Muskas bylą laiko nepagrįsta.

„Visada ėmiausi veiksmų, kurie labiausiai suderinami su tiesa, skaidrumu ir investuotojais. Garbingumas mano gyvenime svarbiausia vertybė. Faktai parodys, kad aš niekaip tam nenusižengiau“, – savo pareiškime teigė E.Muskas.

Jeigu paaiškėtų, jog E.Muskas iš tiesų melavo, blogiausia, kas jo gali laukti, yra didžiulė piniginė bauda bei draudimas eiti vadovo pareigas bet kokioje Vertybinių popierių biržos kontroliuojamoje įmonėje.

Tai reikštų, kad jis privalės pasitraukti ir iš bendrovės „Tesla“ vykdomojo vadovo pareigų – tai būtų itin didelis smūgis, žinant, kaip smarkiai bendrovės planai, akcijų vertė ir vardas yra susijęs su E.Musko asmenybe.

E.Muskui taip pat gali būti paskirta vadinamoji „Twitter“ auklė“ – jis negalėtų rašyti pranešimų socialiniame tinkle pirmiausia nepasikonsultavęs su žmogumi, išmanančiu finansų teisę.

„Sunkiausia „Tesla“ atveju bus surasti sprendimą, kuris tuo pat metu būtų ir vaistas nedisciplinuotam E.Muskui, tačiau tuo pat metu nesumažintų „Tesla“ akcijų vertės ir nenukentėtų akcininkai“, – teigė Stanfordo teisės mokyklos profesorius Josephas Grundfes tas.

Vis dėlto JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai pateikus kaltinimus, „Tesla“ akcijų kursas pobiržinėje prekyboje gerokai smuktelėjo – nukrito 10 procentų.

Tarsi to būtų maža, E.Muskas taip pat yra įsivėlęs į Teisingumo departamento bylą dėl įtariamų finansinių nusižengimų.

Taip pat yra kaltinamas šmeižtu, nes savo „Twitter“ žinutėse pedofilu vadino narą, padėjusį išgelbėti berniukus iš užlieto urvo Tailande. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.