Gangnamo rajonas Seule griauna populiarios dainos sukurtus stereotipus

Prabangus, stilingas, turtuolius ir įžymybes traukiantis Gangnamo rajonas Seule daugeliui žinomas tik iš Pietų Korėjos atlikėjo PSY dainos „Gangnam Style“. Tačiau kokį įspūdį susidarė ten gyvenantys žmonės?

Gangnamo rajone didžiausią įspūdį padaro į dangų besistiebiantys dangoraižiai, stilingai apsirengę žmonės, aukštos klasės restoranai ir po gatves važinėjantys naujausi prabangūs automobiliai. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gangnamo rajone didžiausią įspūdį padaro į dangų besistiebiantys dangoraižiai, stilingai apsirengę žmonės, aukštos klasės restoranai ir po gatves važinėjantys naujausi prabangūs automobiliai. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Akis bado kontrastas tarp Gangnamo dangoraižių bei skurdo, kuris visai greta.
Akis bado kontrastas tarp Gangnamo dangoraižių bei skurdo, kuris visai greta.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 10:07 PM

Gangnamas yra Pietų Korėjos sostinės Seulo pažiba, kuri traukia visų akį. Įleisti šaknis čia skuba pasiturintys korėjiečiai ir užsieniečiai.

Be to, šiame rajone pilna prestižinių mokyklų, į kurias leisti savo vaikus svajoja tėvai iš visos valstybės.

O beveik kiekviena garsi ir save gerbianti įmonė Gangname turi biurą. Kompanijos čia aršiai konkuruoja viena su kita.

Pavyzdžiui, Gangname pastaruoju metu vienas po kito atsiranda verslo viešbučiai, kurie siekia pritraukti tiek užsienio klientus, tiek Pietų Korėjos verslininkus.

Antai įmonė „Marriott International“ Gangname vieną naują viešbutį atidarė kovą, o dar vienas kompanijos viešbutis duris atvers balandžio pabaigoje. O kompanijų „Lotte“ ir „Daelim Industrial“ viešbučiai Gangname duris atvėrė 2017 metų pabaigoje.

Tiesa, blizgančių dangoraižių papėdėje – lūšnynai ir prabangaus gyvenimo priešingybė.

Jautėsi kaip prašalaitė

Tarptautinio saugumo magistro laipsnį Seule neseniai apsigynusi Choi Daeun „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad apie Gangnamą sklandantys gandai yra visiškai teisingi – rajone pilna dizainerių drabužiais besirengiančių, naujausius ir brangiausius automobilius vairuojančių žmonių.

„Gangnamas yra labai stilingas rajonas, jis ypač tinka jaunimui. Čia pilna prabangių drabužių parduotuvių, kavinių, plastinės chirurgijos klinikų. Be to, rajone yra daugybė Pietų Korėjos didžiųjų įmonių, tokių kaip „Samsung“ ir „Hyundai“, būstinių.

Žmonės į Gangnamą plūsta iš visos Pietų Korėjos.

Kai apsilankau Gangname, jaučiuosi kaip kokia prašalaitė, nes šis rajonas labai skiriasi nuo kitų Seulo rajonų“, – savo įspūdžius pasakojo 25 metų Choi Daeun.

Ji gyvena Idžongbu mieste, vos 48 kilometrai nuo sienos su Šiaurės Korėja.

Tačiau mergina, norėdama atvykti į Seulą – į paskaitas ar pramogauti – iki sostinės kasdien keliaudavo apie pusantros valandos.

Gatvėmis vaikšto garsenybės

Pietų Korėjos sostinėje Seule gyvena net 10 mln. žmonių.

Tiesa, šis skaičius susidaro gerokai didesnis, jei priskaičiuojami visi priemiesčiai: tokiu atveju gyventojų yra net 25,5 mln. Tai – apie pusę visų Pietų Korėjos gyventojų, kurių 2018 metais valstybėje užregistruota šiek tiek daugiau nei 51 mln.

Prabangiojo Gangnamo pavadinimas reiškia „į pietus nuo upės“. Turima omenyje Hano upė, aplinkui kurią pastatytas Seulas.

Gangnamo rajone gyvena apie 560 tūkst. žmonių. Tiesa, toli gražu ne visi dėl šio skaičiaus sutaria, nes viskas priklauso nuo to, kurios tiksliai Seulo dalys priskiriamos šiam rajonui.

Didžioji dauguma Gangnamo gyventojų yra turtuoliai. Anot korėjietės Choi Daeun, ši taisyklė beveik neturi išimčių.

Šiame rajone jau įleido šaknis tokios didelės bendrovės kaip LG, „Samsung“, „Hyundai“ ir kitos. Be to, Gangname dažnai apsigyvena pasiturintys žmonės, įskaitant garsius Pietų Korėjos aktorius ir K-pop (korėjietiško popso. – Red.) žvaigždes.

Jie gyvena Gangname, kad apsaugotų savo privatumą, arba čia perka nekilnojamąjį turtą, kad užsidirbtų dar daugiau pinigų.

Manau, Gangname neįmanoma gyventi eiliniams žmonėms. Jei toks žmogus įsikūręs Gangname, tai tik reiškia, kad jis gyvena visiškai tragiškomis sąlygomis“, – tvirtino Choi Daeun.

Vienas mėgstamiausių merginos dalykų Gangname yra tai, kad čia rajono gatvėse gali dažnai pamatyti mėgstamas K-pop žvaigždes arba kitas įžymybes.

Tiesa, korėjietė skubiai pabrėžė, kad Gangnamas turi ir savų minusų. Merginai pats didžiausias rajono trūkumas yra faktas, kad viskas čia kainuoja gerokai brangiau nei kitose Pietų Korėjos dalyse. Ypač puodelis kavos.

Puiki vieta verslui

Seule elektroninės prekybos įmonėje pirkimų vadybininku dirbantis lietuvis Artūras Sabalionis – vienas iš daugybės tūkstančių žmonių, kurie gyvena Gangnamo rajone. Jis „Lietuvos rytui“ atskleidė daugiau informacijos apie paslaptingąjį Gangnamą.

Jau kelerius metus Pietų Korėjoje gyvenantis lietuvis neslėpė, kad Gangnamas – prestižinis rajonas, skirtas elitui.

Vis dėlto, priešingai negu Choi Daeun, 27 metų A.Sabalionis nemano, kad Gangnamo prabanga prieinama tik išskirtinei klasei: čia dirbti ir linksmintis atvyksta korėjiečiai bei užsieniečiai ne tiktai iš viso Seulo, bet ir aplinkinių miestų.

– Kaip Gangnamas vizualiai perteikia savo prabangą? Kaip šiame rajone atrodo žmonės, jų apranga, namai ir automobiliai? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Sabalionio.

– Gangnamas yra vienas iš keliolikos Seulo rajonų, jis driekiasi į pietus nuo Hano upės. Tai naujos statybos rajonas, kuriame gyvenu ir aš. Gangnamas yra prestižinė vieta tiek užsiimti verslu, tiek gyventi.

Jame galima rasti prabangių daugiabučių, kuriuose 3 kambarių butai kainuoja net 1–2 mln. eurų. Ir dangoraižių, kuriuose būstines įkuria pačios didžiausios Pietų Korėjos kompanijos, vadinamųjų „chaebol“.

O šalia didelių kompanijų būstinių Gangnamo rajone biurus įsikuria ir kitos įmonės. Beveik kiekviena rimta Pietų Korėjos kompanija turi savo biurą Gangname.

Gangname taip pat galima rasti savotišką aukštosios mados mikrorajoną – Apgudžongą. Be to, yra ir Sinsos mikrorajonas, kuriame pilna plastinės chirurgijos klinikų, modelių agentūrų, prabangių dizainerių parduotuvių su žinomiausiais mados prekių ženklais.

Bet aš nemanau, kad Gangname galima pamatyti kokį nors išskirtinį tviskėjimą prabanga arba labai kuo nors išsiskiriančių žmonių.

Dieną dauguma žmonių į Gangnamą suvažiuoja dirbti iš viso Seulo ir aplinkinių miestų.

Tai tiesiog paprasti darbuotojai, kurie užsidirba po porą tūkstančių eurų per mėnesį. O vakarais žmonės leidžia laisvalaikį restoranuose, baruose, klubuose, parduotuvėse.

Apgudžonge ir Sinsoje turtingų šeimų vaikai leidžia laisvalaikį ir savo tėvų pinigus. Dauguma Pietų Korėjos milijonierių savo turtą paveldėjo, o ne uždirbo patys.

– O koks jausmas vaikščioti Gangnamo gatvėmis?

– Mane Gangnamo gatvės įkvepia užsiimti savo verslu, konkuruoti ir kilti į viršų.

Prie Gangnamo stoties visados būriuojasi minios.

Kiekvieną dieną šioje vienoje gatvėje būna dešimtys tūkstančių žmonių.Pasijauti lyg tikrame megapolyje, tikrame pasaulinio dydžio mieste.

– Koks buvo jūsų pirmasis įspūdis atvykus į Gangnamą ir koks įspūdis dabar, ilgiau pagyvenus šiame rajone?

– Pirmasis įspūdis prieš beveik ketverius metus buvo labai stiprus. Buvau dar jaunas nepatyręs studentas iš Lietuvos.

Pastatai iš tiesų atrodo įspūdingai, žmonės gražūs ir madingi, visur daug prabangių automobilių – Lietuvoje to neteko matyti.

Vis dėlto ilgesnį laiką čia gyvenant prie visų šių dalykų priprantama. Dabar to pirminio įspūdžio jau nebeliko.

Mano požiūris į viską labai pasikeitė gyvenant Pietų Korėjoje.

Anksčiau aš svajojau apie darbą didelėje, garsioje kompanijoje, o dabar tokios galimybės net nesvarstau.

Aš pažįstu daug žmonių, kurie dirba tokiose įmonėse kaip „Samsung“, LG, „Google“, „Amazon“, „Goldman Sachs“ ar „JPMorgan“.

Bet su tais žmonėmis pabendravęs supratau, kad jie nėra laimingi. Mat patys talentingiausi žmonės nepanaudoja savo galimybių – jie tik atlieka paprastas užduotis, kurios visiškai neskatina jų tobulėti.

– Kokie didžiausi Gangnamo rajono privalumai ir trūkumai?

Ar korėjiečiai, gyvenantys Gangname, skiriasi nuo tų, kuriuos sutinkate kitur?

– Kalbant apie privalumus, viskas Gangname yra labai arti: prekybos centrai, restoranai, darbo vieta. Be to, visos kompanijos yra čia pat – prie namų.

Didžiausias rajono trūkumas – aukštos kainos. Nekilnojamasis turtas labai brangus, be to, didelės ir kasdienės išlaidos. Kainos turbūt yra apie tris kartus didesnės nei Lietuvoje.

Mano manymu, žmonės Gangname nesiskiria nuo kitų korėjiečių, nes dieną iš aplinkinių miestų jie čia suvažiuoja dirbti, o naktimis čia leidžia laisvalaikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.