Savivaldos rinkimuose Lenkijoje – aistros, kurias sukėlė išaiškėjusios paslaptys

Šį sekmadienį Lenkijoje vyksiančius savivaldos rinkimus vietos apžvalgininkai įvardijo kaip pačius brutaliausius per pastaruosius tris dešimtmečius. Dar niekuomet jiems nebuvo skirta tiek dėmesio.

R.Trzaskowskis žada, kad kova bus arši.<br> E.Butrimo nuotr.
R.Trzaskowskis žada, kad kova bus arši.<br> E.Butrimo nuotr.
Valdantieji tikisi, kad jų atstovas P.Jakis (nuotr.) taps Varšuvos meru ir nutrauks opozicijos valdymą sostinėje.<br>E.Butrimo nuotr.
Valdantieji tikisi, kad jų atstovas P.Jakis (nuotr.) taps Varšuvos meru ir nutrauks opozicijos valdymą sostinėje.<br>E.Butrimo nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) įsipainiojęs į vadinąmąjį pasiklausymo skandalą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) įsipainiojęs į vadinąmąjį pasiklausymo skandalą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kaczynskis viliasi, kad jo partija savivaldos rinkimuose pasirodys gerai nepaisant skandalų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kaczynskis viliasi, kad jo partija savivaldos rinkimuose pasirodys gerai nepaisant skandalų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 8:22 AM

Iki tol buvo įprasta, kad partijos daugiausia dėmesio skiria Seimo rinkimams, o savivaldybių rinkimai ypatingų aistrų nesukeldavo, rašo „Lietuvos rytas“.

Šį kartą menkiausius provincijos kandidatų apsižodžiavimus lydėjo partijos lyderių komentarai, grasinimai teismais ir netgi gąsdinimai kraujo praliejimu.

Apie kraują prakalbo didžiausios opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) kandidatas į Varšuvos merus Rafalas Trzaskowskis, televizijoje TVN24 pareiškęs, jog kova dėl pergalės bus tokia arši, kad „kraujas liesis iki paskutinės minutės“.

Tokiais žodžiais R.Trzaskowskis ragino nebalsuoti už valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovą, teisingumo viceministrą Patryką Jakį, nes jis esą atstovauja partijai, kuri naikina demokratiją.

P.Jakis savo ruožtu apkaltino sostinei aštuonerius metus vadovaujančią PPP leidus per korumpuotą reprivatizaciją iš miesto pavogti 21 mlrd. zlotų (4,78 mlrd. eurų) vertės turto ir paprašė padėti išvyti vagis lauk.

Abi partijos tokio agresyvaus pobūdžio reklamas skelbė ir žiniasklaidoje – dalis politologų tai pasmerkė kaip žalą tautos vienybei.

Lemia partijos vienvaldystė

Vyriausybei palankaus tinklalapio „wPolityce“ apžvalgininkas Marcinas Fiolekas pripažino, kad toks partijų dėmesys šiems rinkimams susijęs su politine situacija šalyje.

Opozicija valdančiuosius kaltina uzurpavus valstybinę žiniasklaidą, teismus ir naikinant demokratiją, o TTP teigia, kad vykdo tautinę revoliuciją, nes nukerta sovietmečio šaknis šalindama iš darbo tų laikų valdininkus.

TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis sako, kad partija valdys dvidešimt metų, todėl rinkimai turi tapti įrodymu, ar kraštiečiai palaiko jų reformas.

M.Fiolekas teigia, kad toną karingai rinkimų kampanijai padiktavo pati TTP.

Ją esą įkvėpė sociologiniai tyrimai, paliudiję tebesitęsiantį didelį populiarumą, ir tai, kad tautiečiams ši partija vienintelė kelia pozityvias emocijas.

Tokių tyrimų padrąsinta TTP nusprendė mestis į kovą dviejuose frontuose – provincijoje perimti lyderystę iš Lenkijos valstiečių partijos ir užvaldyti didmiesčių merijas.

Neturtingųjų gynėja save vadinanti TTP svariai padidino minimalias algas, pašalpas, išmokas vaikams, sumažino pensinį amžių ir populiarumu ėmė varžytis su kaimuose mėgstama Lenkijos valstiečių partija.

TTP prieš trejus metus triuškinamai laimėjo Seimo rinkimus, bet Varšuvoje, Lodzėje, Krokuvoje, Vroclave, Poznanėje, Gdanske valdė opozicijos atstovai, nes provincijai skirti TTP šūkiai didmiesčiuose nebuvo populiarūs.

Šį kartą TTP šansai nugalėti minėtuose miestuose irgi atrodo nedideli, tad partija didžiausias pajėgas metė į Varšuvą.

Pasitelkė slaptus įrašus

Siekdama sukompromituoti valstiečių lyderį Wladyslawą Kosiniaką-Kamyszą TTP palanki valstybinė televizija paskelbė slapta įrašytą vieno PPP lyderių pokalbį su įtakingu verslininku.

Pastarasis įraše gyrė W.Kosiniaką-Kamyszą už tai, kad, būdamas darbo ir socialinių reikalų ministru PPP vyriausybėje, labiausiai agitavo už pensinio amžiaus pailginimą.

Valdžią perėmusi TTP atšaukė įstatymą, o dabar valstiečių lyderį apkaltino esant turtuolių, o ne darbo žmonių gynėju.

Reklaminiuose stenduose buvo raginama nebalsuoti už Lenkijos valstiečių partiją, nes ji leido tėvynės žemę parduoti užsieniečiams ir norėjo, kad žmonės vėliau išeitų į pensiją.

Dar daugiau slaptų įrašų TVP televizija paskelbė apie PPP politikus, tikėdamasi, kad bus sukompromituotas ir administracijos bei informatikos ministru dirbęs R.Trzaskowskis.

Įdomu tai, jog TVP skelbė įrašus, kurių policija nebuvo užregistravusi vadinamojoje klausymosi aferoje, kai pieš penkerius metus du padavėjai politikų pamėgtame restorane „Sowa i przyjaciele“ įrašė kelis šimtus politikų ir verslininkų bei valdininkų pokalbių.

Spėjama, jog tai užsakė su TTP susiję saugumo tarnybų darbuotojai.

Įdomiausia, kad policija nesugebėjo perimti visų įrašų, o nauji kažkokiu būdu patenka į TVP.

Manoma, kad tokiu būdu TTP tikėjosi prieš rinkimus numušti PPP reitingus, bet klastos bumerangas netikėtai smogė patiems.

Koją kiša skandalas

Portalas „Onet“, kurio žurnalistai kelis mėnesius tyrė teismines klausymosi aferos bylas, išsiaiškino, kad buvo įrašyti ir dabartinio premjero Mateuszo Morawieckio, tuomet dirbusio vieno banko direktoriumi, pokalbiai.

Paaiškėjo, kad M.Morawieckis su vienu verslininku tarėsi dėl nekilnojamojo turto pirkimo per statytinius, nuslepiant sandorius nuo banko ir nemokant mokesčių.

Šią savaitę pasirodė kitas įrašas, kuriame jis džiaugėsi, kad garsiausias šalies sportininkas, lenktynių „F 1“ dalyvis Robertas Kubica susilaužė ranką.

Bankininku dirbęs M.Morawieckis džiaugėsi, kad bankas sutaupys pinigų, nes nebereikės remti lenktynininko. Tautiečius tai papiktino, mat R.Kubica vos išliko gyvas po avarijos ir nebegali dalyvauti lenktynėse.

M.Morawieckis skubiai atsiprašė R.Kubicos, tačiau apklausos rodo, kad dauguma tautiečių norėtų vieno svarbiausių TTP politikų atsistatydinimo.

Gelbėdami situaciją TTP politikai ėmėsi šantažo – pradėjo kalbėti, kad tos savivaldybės, kurių vadovais bus išrinkti opozicijos atstovai, gali negauti lėšų tiltams ir keliams statyti.

Apžvalgininkai pasmerkė ir TTP reklamą, kurioje grasinama, kad jei laimės opozicija, šalį užplūs pabėgėliai, padaugės nusikaltimų, ligų.

Jeigu TTP nepavyks išplėšti svarbių pergalių, tai gali opoziciją įkvėpti didesniam pasipriešinimui. O jeigu pavyks, TTP gali imtis dar radikalesnių permainų šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.