Italijos mafiozai giminystės ir narkotikų tinklais apipynė visą pasaulį

Šių dienų Italijos mafiją galima pavadinti ne vien nusikalstama grupuote, bet ir tiksliai veikiančia milžiniška įmone. „’Ndrangheta“ įtaką išplėtė tiek, kad net šimtas suėmimų nesutrukdys jai veikti toliau.

Pareigūnai Europoje ir Pietų Amerikoje sudavė smūgį „’Ndrangheta“ grupuotei. Bet vargu ar 90 suėmimų susilpnins milžinišką narkotikų prekybos mašiną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pareigūnai Europoje ir Pietų Amerikoje sudavė smūgį „’Ndrangheta“ grupuotei. Bet vargu ar 90 suėmimų susilpnins milžinišką narkotikų prekybos mašiną.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pareigūnams nuolat tenka naikinti dešimties milijonų eurų vertės narkotikų siuntas. „’Ndrangheta“ yra atsakinga už 80 proc. į Europą įvežamo kokaino.
Pareigūnams nuolat tenka naikinti dešimties milijonų eurų vertės narkotikų siuntas. „’Ndrangheta“ yra atsakinga už 80 proc. į Europą įvežamo kokaino.
Italijos policija Sicilijoje per didelį reidą areštavo naująjį mafijos bosą Settimino Mineo ir dešimtis kitų įtariamųjų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos policija Sicilijoje per didelį reidą areštavo naująjį mafijos bosą Settimino Mineo ir dešimtis kitų įtariamųjų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos policija Sicilijoje per didelį reidą areštavo naująjį mafijos bosą Settimino Mineo ir dešimtis kitų įtariamųjų.<br>LaPresse/Scanpix nuotr.
Italijos policija Sicilijoje per didelį reidą areštavo naująjį mafijos bosą Settimino Mineo ir dešimtis kitų įtariamųjų.<br>LaPresse/Scanpix nuotr.
Operaciją koordinavo Italijos kovos su mafija ir terorizmu nacionalinė valdyba.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Operaciją koordinavo Italijos kovos su mafija ir terorizmu nacionalinė valdyba.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 5:21 PM

Domenico Oppedisano dar 2010aisiais buvo dažnai matomas Pietų Italijoje esančiame Rozarno mieste nešantis vaisius į turgų. Tačiau šis iš pažiūros niekuo neišsiskiriantis 80 metų senjoras turėjo ir kitą darbą – buvo galingiausios Italijos mafijos grupuotės „’Ndrangheta“ galva.

D.Oppedisano jau 8 metus sėdi kalėjime, tačiau jo nestebina dabartinės operacijos prieš Italijos mafiją.

„’Ndrangheta“ jau daugiau kaip dešimtmetį yra purtoma reidų, o JAV iždo departamentas jam taiko sankcijas.

Štai ir gruodžio 5 dieną policijos pajėgos keturiose Europos valstybėse ir Pietų Amerikoje įvykdė misiją, kuria norėjo suduoti smūgį mafijos grupuotės pinigų plovimo ir narkotikų platinimo imperijai. Suimta 90 „’Ndrangheta“ narių.

Pareigūnai tvirtina, kad operacija „Pollino“ yra lemtingas smūgis vienam galingiausių itališkos mafijos tinklų visame pasaulyje. Šią operaciją prieš „’Ndrangheta“ jie planavo dvejus metus.

Operacija vyko dieną po to, kai Palermo regione buvo suimta Silicijos mafijos, geriau žinomos kaip „Cosa Nostra“, galva su 46 sėbrais.

Mafijos grupuočių veiklą stebinčios organizacijos tvirtina, kad per metus vien „’Ndrangheta“ apyvarta siekia 60 mlrd. JAV dolerių (52,8 mlrd. eurų). Tai prilygsta Bulgarijos arba Kroatijos BVP.

Ši italų valdoma grupuotė kontroliuoja iki 80 proc. kokaino prekybos.

Ir net dideli suėmimai ar sankcijos netrukdo toliau plėsti savo imperijos čiuptuvų: dominuoti kokaino prekybos srityje ir plėsti organizuoto nusikalstamumo tinklų Lotynų Amerikoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir daugybėje Europos valstybių.

Manoma, kad „’Ndrangheta“ yra vienintelė mafijos struktūra, kuri veikia visuose žemynuose ir turi padalinius mažiausiai 30 šalių. Visus purvinus darbus atlieka beveik 60 tūkst. klano narių.

Tad maždaug tiek narių, kiek gyventojų yra Alytuje, turinti „’Ndrangheta“ toliau plečia savo įtaką net tose valstybėse, kurios gali pasigirti aukščiausio lygio policijos pajėgumais.

Tyliai veikia šešėlyje

Praėjusio amžiaus pabaigoje Italijos pareigūnai aplaužė iš filmo „Krikštatėvis“ pasauliui labiausiai žinomos Sicilijos mafijos grupuotės „Cosa Nostra“ nagus po to, kai jie nužudė du svarbius teisėjus Giovanni Falcone ir Paolo Borsellino.

Oksfordo universiteto organizuoto nusikalstamumo tyrėja Zora Hauser tvirtina, kad tai smarkiai susilpnino Sicilijos mafiją, tačiau sumažino ir teisėsaugos išteklius, kurie buvo skirti kovai su organizuotu nusikalstamumu.

Tad „’Ndrangheta“ pamatė galimybę iškilti. Savo veiklą ji vykdė tyliai, šešėlyje, tačiau greitai jų kontrolės tinklas išsiplėtė nuo kelių kaimelių Kalabrijos kalnuose iki visos Italijos „bato aulo“ kontrolės.

Tiriamosios žurnalistikos Italijoje projekto dalyvė Cecilia Anesi daug laiko praleido vietose, kur kilo ši grupuotė.

Ji tvirtino, kad nauja mafijos lyderių karta ieškojo nišų, kur investuoti iš pagrobimų ir apsaugos uždirbamus pinigus. Atsakymas buvo – kokainas.

Italijos teismų dokumentuose prekyba narkotikais yra apibūdinama kaip „aukso gysla, kurią „’Ndrangheta“ naudoja, kad investuotų į legalius verslo šaltinius Italijoje ir už jos ribų“.

Italai sako, kad plėsdama tinklą „’Ndrangheta“ į viena sujungė savo kaimietišką užsispyrėlių charakterį ir naujovių troškimą.

Daugiau negu 30 knygų apie organizuotą nusikalstamumą – tarp jų ir kelias apie „’Ndrangheta“ veiklą – parašęs Antonio Nicaso tvirtina, kad grupuotė ilgą laiką mezgė tvirtus ryšius su narkotikų gamintojais ir platintojais Peru, Kolumbijoje, Brazilijoje ir Gajanoje.

Pamažu „’Ndrangheta“ pradėjo valdyti pagrindinius narkotikų gabenimo maršrutus, įskaitant ir svarbius uostus Brazilijoje ar Vakarų Afrikoje.

Fiktyvios kompanijos iš Kolumbijos narkotikų siuntas Europai slėpdavo tarp anglių krovinių. Tokia pati strategija būdavo naudojama ir iš Gajanos gabenamoje medienos žaliavoje.

O Nyderlandų muitininkai narkotikų siuntų vis suranda tulpių svogūnėlių ir gėlių daigų dėžėse.

Knibžda visame pasaulyje

JAV institucijos jau 2008 m. paskelbė, kad „’Ndrangheta“ nebėra vien Italijos mafija, o globali problema. Ji atidariusi banko sąskaitas Monte Karle ir Milane, turi savo darbuotojus ir skyrius Kolumbijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Balkanuose, Kanadoje ir net Australijoje.

Mafijos grupuotė greitai augančias pajamas investavo į turizmo sektorių Prancūzijos Rivjeroje, itališkus restoranus įvairiose šalyse, nekilnojamąjį turtą Ispanijoje ir valstybinius užsakymus laiminčias įmones Šiaurės Italijoje.

Tinklus mafiozai raizgė remdamiesi plačia Kalabrijos regiono diaspora, gyvenančia Europoje, ypač Vokietijoje.

Naudodamiesi savo šeimos ryšiais mafiozai atidarinėjo itališko maisto restoranus ir kavines nuo Diuseldorfo iki Londono, kur buvo plaunami pinigai ir platinami narkotikai.

Vien per šio mėnesio reidus ir suėmimus konfiskuota 4 tūkst. kilogramų kokaino, 140 kilogramų ekstazio tablečių ir didelės sumos grynųjų pinigų.

C.Anesi pasakoja, kad pinigai būdavo plaunami net ledų pardavėjų kioskeliuose, o didesni restoranai buvo tarsi logistikos bazės.

Čia būdavo ne tik prekiaujama narkotikais, bet ir organizuojamos ir iš kurjerių priimamos kvaišalų siuntos iš Lotynų Amerikos.

Panašios schemos veikė visose šalyse, kur savo veiklą išplėtė „’Ndrangheta“.

Garbingų vyrų visuomenė

„’Nrangheta“ įsikūrė XIX amžiuje. Iš pradžių ši grupuotė buvo kaimo banditų gauja, kuri plėšdavo visus kalnuose ar miškuose sutiktus žmones.

Savo pavadinimą „’Ndrangheta“ jie sulipdė iš graikiškų žodžių „andranghateia“, reiškiančio garbingų vyrų visuomenę, ir „andrangatho“, reiškiančio užsiėmimą kariniais veiksmais.

Kalabrijos regionas buvo tobula vieta šiai grupuotei veikti.

Skurdžiame kraštovaizdyje dominuoja grubūs kalnagūbriai. Tai nuošalus, paslaptingas ir vienas neturtingiausių Europos regionų, kurio gyventojai priešiškai žiūri į bet kokį valdžios institucijų norą daryti įtaką.

Šiandien regione dominuoja kelios istorinės giminės – Pelle, Romeo ir Giorgi. „’Ndrangheta“ dvasiniais namais yra laikomas San Lukos miestelis, tačiau skirtingos šeimos kontroliuoja skirtingas apylinkes ir rajonus.

Vienas prokuroras teismo salėje yra pareiškęs, kad ši grupuotė valdo „kiekvieną žemės lopinėlį“ Pietų Kalabrijoje.

Tiesa, joje irgi neapsieinama be vidinių kovų. Jau kuris laikas vyksta kova tarp Nirtų-Strangio ir Pelle-Vottari šeimų.

Šio konflikto kulminacija buvo picerijos Duisburgo mieste Vokietijoje užpuolimas 2007 metais. Tada buvo nušauti šeši jauni Pelle klano nariai.

Tvirti kraujo ryšiai

Z.Hauser tvirtina, kad dėl nepageidaujamo dėmesio „’Ndrangheta“ buvo priversta suformuoti vadovų tarybą, kuri spręstų visus iškilusius vidinius konfliktus ir patvirtintų naujus šeimų sujungimus.

Vienas vyriausių narių, visada sprendimų ieškantis D.Oppedisano tapo šios tarybos, kuri savo organizuotumu primena bendrovės akcininkų susirinkimą, vadovu.

Šeimų ryšiai stiprinami santuokomis. Būtent kraujo ryšiai „’Ndrangheta“ padarė dar sunkiau suskaldomą nei kitas mafijos grupuotes.

„Šioje grupuotėje beveik neįmanoma kriminalinių susivienijimų vertinti atskirai nuo kraujo ryšių. Informacija ir užduotys organizacijoje yra pasidalijamos laipsniškai pagal griežtą hierarchinę struktūrą“, – teigė Z.Hauser.

Pradėjus aktyviai gaudyti „Cosa Nostra“ narius tūkstančiai jų tapo policijos informatoriais, tačiau tik kelios dešimtys „’Ndrangheta“ narių pasekė tokiu pavyzdžiu. Tarp jų nebuvo nė vieno aukštas pareigas einančio mafiozo.

Tylos įžadai, kitaip vadinami omerta, šioje organizuoto nusikalstamumo grupuotėje ypač svarbūs ir nelaužomi. O tie, kurie pamina priesaiką, paprastai nebeilgai džiaugiasi gyvenimu.

Taip nutiko 2009 metais, kai vieno nario buvusi žmona tapo policijos informatore. Ji buvo nužudyta, moters kūnas ištirpdytas rūgštyje.

JAV diplomatai 2009 m. pranešė, jog dauguma Kalabrijos regiono politikų turi tvirtą įsitikinimą, kad neįmanoma sustabdyti regiono ūkio nuosmukio ar suvaržyti grupuotės „’Ndrangheta“.

Bet veikiausiai didelė dalis jų sėdi toje pačioje iš kokaino uždirbtų pinigų prikimštoje kišenėje.

Pastangos pasipriešinti

Pastarąjį dešimtmetį pareigūnai prieš „’Ndrangheta“ imasi didelių operacijų. 2010 metais šturmavus daugybę mafijai priklausančių pastatų buvo sulaikyta per 300 asmenų, tarp jų buvo ir nemažai susitepusių policininkų.

A.Nicaso pasakoja, kad bendros organizuoto nusikalstamumo tyrimų komandos Europoje sukūrimas prieš dvejus metus buvo didelis žingsnis į priekį.

Tai padėjo tyrėjams stebėti mafijos grupuotės veiklą tarpvalstybiniu lygmeniu ir susieti veiklos taškus bei narkotikų kelius.

Tyrėjai pasinaudojo ir naujosiomis technologijomis – pavyzdžiui, į vyresniojo „’Ndrangheta“ leitenanto telefoną įtaisė klausymosi įrangą.

27 metų mafiozas buvo vienas iš tų, kuriuos pareigūnai sulaikė šį mėnesį.

C.Anesi pasakoja, kad buvo įrašinėjami ne tik skambučiai, bet ir visi vykstantys pokalbiai. Tačiau vargu ar pastaroji operacija „Pollino“ sutrukdys grupuotės gebėjimą veikti.

„Tai labai susilpnino kai kurias šeimas, tačiau viena didžiausių „’Ndrangheta“ stiprybių yra didelis šeimų klanų autonomiškumas. Vienos šeimos susilpnėjimas tik sustiprintų kitą šeimą“, – tvirtino Oksfordo universiteto tyrėja.

Kontroliuoja visą gyvenimą

Vienas Italijos policijos pareigūnas šią grupuotę pavadino chameleonu, nes jos veikimo principai visada keičiasi, tačiau pagrindas Kalabrijos kalnuose išlieka stiprus ir toliau veikiantis.

Mafiozai toliau skverbiasi į vietos politiką, o savivaldos rinkimų laimėtojai priklauso tik nuo jų malonės.

Vienam vietos teisėjui mafiozai parūpina elitinių prostitučių. Regiono pareigūnus paperka kitais malonumais arba grasina pašalinti bet ką, rimtai stojusį skersai kelio.

Z.Hauser tvirtina, kad mafija kontroliuoja kiekvieno Kalabrijos miesto legalią ir nelegalią veiklą: šiukšlių išvežimą, pastatų statymą, atsinaujinančiąją energetiką, agrikultūrą, turizmą, narkotikų ir ginklų prekybą bei naujausią veiklos sritį – pabėgėlių gabenimą.

„Policijos vykdyti reidai tik pakrapštė paviršių. Reikia bent dešimt tokių diena iš dienos, kad „’Ndrangheta“ patirtų realų poveikį“, – tikino A.Nicaso.

Anot C.Anesi, „’Ndrangheta“ puikiai įvaldė kišimosi į visas Kalabrijos gyvenimo sritis meną, tačiau didelę dalį purvino darbo už mafiozus atlieka albanų ir turkų grupuotės.

„Po šių suėmimų šeimoms teks persiorganizuoti, tačiau po kelių savaičių jie sugrįš ir bus dar stipresni“, – kalbėjo C.Anesi.

Pinigų plovimo schemos siekia ir Lietuvą

Lietuva, kaip viena šalių, kurioje mafijos grupuotė „’Ndrangheta“ yra įkūrusi padalinį, nėra minima, tačiau kontrabanda galimai ir į mūsų šalį patenka su Italijos mafijos palaiminimu. Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovai „Lietuvos rytui“ teigė, kad mus pasiekia narkotikų iš Pietų Amerikos ir Vakarų Europos siuntos, tačiau šie narkotikai dažnu atveju yra gabenami per mūsų šalį į Rusiją ar Skandinaviją.

2017 m. į Lietuvą buvo atvežta net 610 kg kokaino siunta, kurios vertė juodojoje rinkoje siekia 49 mln. eurų. Muitinės pareigūnai narkotikus aptiko iš Ekvadoro atplukdytose plastiko dirbinių gamybai skirtose metalinėse formose. Pareigūnai mano, kad šis kokainas buvo skirtas Rusijos rinkai.

Tais pačiais metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko didelio masto tyrimą dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos iš Vakarų Europos į Rytų Europą per Lietuvą. Tyrimo metu buvo išsiaiškinti tiekimo kanalai ir iš neteisėtos apyvartos išimta 520 kg hašišo. 2017 m. Muitinės kriminalinė tarnyba sulaikė 905 kg hašišo siuntinį.

„Tokių didelių sulaikymų atvejais Lietuva yra tik tranzitinė šalis, kai hašišas iš Ispanijos ar Nyderlandų gabenamas į Rytų Europą naudojant vilkikuose ar lengvosiose transporto priemonėse įrengtas slėptuves“, – teigė Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Kriminalistų teigimu, gabenami narkotikai kartais slepiami labai sumaniai. 2008 m. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai narkotikų siuntą aptiko jūriniuose konteineriuose, kuriuose buvo gabenami karstai ir 16 tonų drabužių. 2010 m. 500 kg kokaino buvo aptikta konteineryje, kuriame gabentas šaldytų žuvų krovinys, o 2015 m. Lietuvos policija atskleidė vieną didžiausios Lietuvos policijos istorijoje apimties kokaino kontrabandos atvejį, kai 60 kg kokaino buvo sumaišyta su akmens anglimis. Panašia taktika naudojasi ir „’Ndrangheta“.

Nelegalioje rinkoje kainos yra įvairios. 1 gramą kokaino gatvėje galima įsigyti už 40–75 eurus.

Kalbant apie pinigų plovimą, italai figūruoja vienoje 2013 m. atskleistoje schemoje. Lietuvos teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad per tarptautinę nusikalstamą schemą du Italijos piliečiai Lietuvoje legalizavo 1,2 mln. eurų. Italijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad buvo nuslėpta apie 30 mln. eurų PVM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.